PRØVETREKNING: FIFA har foretatt prøvetrekninger før dagens offisielle VM-trekning. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB Scanpix
PRØVETREKNING: FIFA har foretatt prøvetrekninger før dagens offisielle VM-trekning. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin/NTB ScanpixVis mer

Juks under VM-trekning

Benekter påstander om juks før VM-trekningen: - Helt tilfeldig

FIFA måtte svare på påstandene i forbindelse med dagens trekning av VM-gruppene.

(FourFourTwo): I dag trekkes de åtte VM-gruppene som danner sommerens sluttspill i Russland. Trekningen startet 16.00 norsk tid i Moskva.

Like sannsynlig som at trekningen vil skape lettelse og forbannelse blant nasjonene som får beseglet sin VM-skjebne, er det at konspirasjonsteoretikere vil få vann på mølla under selve trekningen. Allerede nå har det vært snakk om at VM-trekningen kan være fikset.

Det er mange teorier på hvordan en trekning kan fikses. Den mest populære går ut på at noen av kulene enten varmes opp eller kjøles ned for å skille de forskjellige kulene. FIFA har selv måttet kommentere saken.

- Det er ikke noe sannhet i det, sier Chris Unger i FIFA på påstander om oppvarmede kuler, ifølge Sky Sports.

- De er helt like; de føles ikke annerledes, de ser ikke annerledes ut med unntak av røde kuler, som er der av en grunn. Det er helt tilfeldig hvordan gruppene ser ut til slutt, sier Unger.

Prøvetrekning

Onsdag hadde FIFA prøvetrekning for å se til at alt går riktig for seg og for å vise hvordan det hele skal foregå.

Under den ene prøvetrekningen ble Russland trukket mot Peru, en av de letteste nasjonene de kan få fra pulje 2. Dersom det samme skulle skje i den offisielle trekningen, vil konspirasjonsteorien få ytterligere bein å gå på.

Det har også dukket opp resultater fra flere prøvetrekninger, hvor Russland blant annet møter England.

Fikset EM?

Den tidligere FIFA-presidenten Sepp Blatter hevdet i fjor at noen av EM-trekningene har vært fikset etter bruk av varme og kalde baller. Blatter hevder dette fenomenet ikke eksisterer under FIFA-trekninger.

- Jeg tok aldri på kulene, sa Blatter til den argentinske avisen La Nación, med henvisning til plastkulene hvor lagenes navn står skrevet.

- Du kan selvfølgelig merke dem ved enten å varme dem opp eller kjøle dem ned. Jeg så trekninger på europeisk nivå hvor det skjedde. Men aldri i FIFA, uttalte Blatter.

Han forklarte videre at triksingen gjøres ved at noen kuler legges i kjøleskap før trekningen. UEFA uttalte på sin side at disse påstandene er «fullstendig absurde».

Identiske lag

I 2012 var det mange som sperret opp øynene da UEFA gjennomførte en prøvetrekning av åttendelsfinalene i Champions League, som en «generalprøve» til den virkelige trekningen.

De åtte kampene i prøvetrekningen var identiske med de åtte kampene som ble en realitet i den offisielle trekningen. Det var i underkant av én prosent sjanse for at det ville skje, med andre ord ville det skje én av hundre ganger i snitt.

Viasat-ekspert Rune Bratseth uttalte blant annet dette om sammentreffet:

- Jeg har ikke lyst til å spekulere, men spesielt er det. Jeg har tiltro til at ting foregår på en skikkelig måte, og det er så mange personer involvert, så at det er noe ureglementert som har foregått har jeg vanskeligheter for å tro.

I 2003 stilte Jan Åge Fjørtoft spørsmål ved trekningen av play off-kampene til EM i Portugal, hvor de tre antatt beste lagene ble trukket mot de tre antatt dårligste nasjonene. Da ble også varmelementer i kulene et tema.

- Er det ikke rart. Trekning etter trekning. De gode lagene møter alltid de dårlige. Jeg antyder ingenting, men kan de ikke trekke med hansker neste gang. Er det varmeelementer i kulene? Hva var sjansene for at Spania skulle møte Nederland, sa Fjørtoft til NRK.

Metallobjekt

Den tidligere internasjonale fotballdommeren Ahmet Cakar (50) er også overbevist om at UEFA fikser Champions League-trekningene. Teorien hans går ut på at personen som trekker lagene har et metallobjekt i hånda som plukker opp vibrasjoner i ballene.

Med et slikt metallobjekt vil personen vite nøyaktig når de skal trekke ballen, og dermed utføre trekningen slik at oppgjørene blir akkurat slik UEFA ønsker, ifølge Cakar.

Den tyrkiske dommeren reagerte i 2013 spesielt på at ingen av de tre spanske lagene skal møte hverandre, og at ingen av forhåndsfavorittene møtes i kvartfinalen. I Europaligaen trakk heller ingen av de tre gjenværende engelske lagene hverandre.

Det var også konspirasjonteoretikere som mente at daværende generalsekretær i UEFA, Gianni Infantino, benyttet seg av en hemmelig spake like før trekningen.

Nye regler
FIFA har forøvrig endret reglene før VM-trekningen i Moskva. Tidligere var nasjonene delt inn i fire potter basert på både plassering på FIFA-rankingen og geografiske regioner. Slik er det ikke nå lenger. Det kan du lese mer om i artikkelen nederst i denne saken.

Vertsnasjonen Russland er faktisk rangert lavest av samtlige lag i VM på FIFA-rankingen, men tradisjonen tro havner vertsnasjonen i pulje 1.

I likhet med tidligere trekninger kan ikke lag fra samme konføderasjon bli trukket i samme gruppe, med unntak av UEFA, hvor maks to nasjoner kan møtes.

Her er alle lagene rangert etter pulje: