Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sami Jauhojärvi vil rette opp inntrykket

Benekter sjokkanklager: - Det jeg har blitt sitert på i norske aviser, er feil. Jeg angriper ikke Johaug og norsk antidoping

Sami Jauhojärvi forteller til Dagbladet at det bildet som har dannet seg i Norge over hans meninger, er helt feil. 

FEILSITERT: Sami Jauhojärvi vil kke at det norske folk skal tro at han raser mot Antidoping Norges Therese Johaugs-innstilling. Foto: NTB Scanpix
FEILSITERT: Sami Jauhojärvi vil kke at det norske folk skal tro at han raser mot Antidoping Norges Therese Johaugs-innstilling. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var NTB som i dag meldte at Sami Jauhojärvi er kritisk til Antidoping Norges innstilling om en 14 måneders utestengelse av Therese Johaug.

- Dette undergraver helt troverdigheten til antidopingarbeidet i Norge, ble Sami Jauhojärvi sitert på av NTB, basert på intervjuet med den finske avisen Ilta Sanomat.

De oppsiktsvekkende og alvorlige anklagene ble sitert i flere norske aviser. Dagbladet kontaktet den finske langrennsstjernen, som er kjent for å være en fornuftig mann, for å få ham til å utdype sjokkuttalelsene. Nå forteller han at han ikke har sagt det han er blitt sitert på i norske medier.

- Det stemmer overhodet ikke. Jeg vil ikke at det norske folk skal tro at jeg angriper og mistenkeliggjører Therese Johaug og det norske antidopingarbeidet, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Tvert imot mener jeg at en utestengelse på 14 måneder viser at antidopingarbeidet i Norge fungerer. Det gir meg tro på at Antidoping Norge gjør jobben sin. Jeg mener det helt motsatte av det jeg er sitert på i Norge, sier 35-åringen.

- Jeg dømmer ingen

Dagbladet har en rekke ganger snakket med Jauhojärvi om de norske dopingsakene i høst. I motsetning til eksempelvis Aino-Kaisa Saarinen, har ikke 35-åringen vært dømmende overfor norsk langrenn.

- Det er som jeg har sagt til deg hele tiden: Jeg dømmer ingen. Det er ikke min jobb. Jeg er langrennsløper, påpeker han.

- Jeg vet at man i utgangspunktet får fire år for å teste positivt på anabole steroider, men Antidoping Norge har tydeligvis funnet formildende omstendigheter i denne saken. Vi må tro på at det er grunn til det, og at de har konkludert riktig.

- Johaug er velkommen tilbake

Han synes det ikke er feil at Johaug trolig får konkurrere i OL i 2018.

- Nei, det mener jeg ikke. Hun er velkommen hvis ekspertene har kommet fram til det. Jeg er glad for at vi endelig har fått et svar og at vi kan ha fokus på det sportslige framover, sier den finske veteranen.

Finnene åpnet sesongen fremragende i Kuusamo forrige helg. Stemningen på tribunen var god da Iivo Niskanen vant herrenes 15 kilometer klassisk, og Krista Pärmäkosk ble nr. 2 bak Marit Bjørgen på kvinnenes ti kilometer. Det skjedde i finnenes første renn med de omstridte pustemaskinene som har fått navnet «WellO2».

- Det var rekordgode resultater for oss i helga. Det var veldig gøy. Jeg håper det betyr at vi er på rett vei før VM på hjemmebane og at det kan bli mange morsomme dueller mellom Norge, Sverige og Finland denne vinteren, sier Jauhojärvi.

Også Pekka Vähäsöyrinki har blitt sitert på nådeløse anklager mot norsk antidopingarbeid i dag, men med hans mørke fortid som finsk trener under EPO-skandalen, er troverdigheten hans minimal. Jauhojärvi er et langt sunnere og mer korrekt symbol på langrennsmiljøet i Finland i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!