Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Benfica straffet Liverpool etter Babel-utvisning

Rødt kort, annulert scoring og to straffespark i dramatisk kvartfinale i Europa League.

STRAFFET LIVERPOOL: Óscar Cardozo fikk to muligheter fra straffemerket, og tok godt vare på dem begge. Dermed snudde han kampen for Benfica mot Liverpool.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca
STRAFFET LIVERPOOL: Óscar Cardozo fikk to muligheter fra straffemerket, og tok godt vare på dem begge. Dermed snudde han kampen for Benfica mot Liverpool.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Benfica - Liverpool 2-1, Fulham - Wolfsburg 2-1, Hamburg - Standard Liege 2-1, Valencia - Atlético Madrid 2-2.

Litt i skyggen av all oppmerksomheten rundt storebror Champions League, utspilte det seg det seg fire underholdende og dramatiske kvartfinaler i Europa League.

Mest dramatikk var det på Estádio da Luz i Lisboa der to gamle europeiske storheter tok del i 90 minutter preget av flere marginale og én svært så kontroversielle situasjon.

Det var nemlig vanskelig å følge logikken dommer Jonas Eriksson fra Sverige tok i bruk etter en halvtime da han valgte å vise ut Ryan Babel for bokstavelig talt å lukke munnen til Benficas midtstopper Luisão, mens den samme Luisão slapp unna med gult kort for nesten å ha kløvd Fernando Torres i to etter et overfall bakfra.

Babel reagerte kraftig på behandlingen lagkameraten ble utsatt for, og la hånden over brasilianerens snakketøy to ganger. Det kvalifiserte til marsjordre i Erikssons bok.

Det gjorde muligens også Luisãos oppførsel, for Eriksson viste ham nemlig enda et gult kort, noe man kan se på tv-bildene TV 2 har lagt ut. Men det kan også ha vært noe dommeren gjorde for å forsikre seg om at Benfica-stopperen hadde fått med seg advarslen.

DOMMERTABBE ELLER GJENTAGELSE? Dommer Jonas Eriksson viste Luisão to gule kort med kort mellomrom. Spørsmålet er om han bare skulle forsikre seg om at brasilianeren hadde fått det med seg, eller om han faktisk delte ut et nytt kort. I så fall skulle også Benfica-stopperen vært utvist.Foto: SCANPIX/EPA/MANUEL DE ALMEIDA
DOMMERTABBE ELLER GJENTAGELSE? Dommer Jonas Eriksson viste Luisão to gule kort med kort mellomrom. Spørsmålet er om han bare skulle forsikre seg om at brasilianeren hadde fått det med seg, eller om han faktisk delte ut et nytt kort. I så fall skulle også Benfica-stopperen vært utvist.Foto: SCANPIX/EPA/MANUEL DE ALMEIDA Vis mer

På dette tidspunktet ledet Liverpool 1-0 etter et gnistrende godt innøvd frisparktrekk som endte med at midtstopper Daniel Agger hælflikket ballen i mål. Men med 10 mot 11 i mer enn en time i heksegryta i den portugisiske hovedstaden, var manager Rafa Benitez nødt til å gjøre noen taktiske justeringer.

Ryggen mot veggenTidlige utvisninger får konsekvenser for kampbildet, og det ble en ryggen-mot-veggen-jobb for et Liverpool-lag, som lenge holdt stand mot trykket fra hjemmelagets spillere og supportere.

Faktisk kunne gjestene fra Merseyside ha gått i garderoben med en tomålsledelse, men Eriksson og hans dommerkollegium, vurderte det dithen at Dirk Kuyt var involvert i spillet, og i så måte i offside i forkant av at Fernando Torres pirket ballen i mål, og det var en avgjørelse som kunne forsvares, selv om nederlenderen aldri var i kontakt med ballen.

Drøyt timen var spilt da Eriksson måtte ta nok en avgjørelse som kom til å sette sitt preg på kampen da Emiliano Insúa gikk klønete til verks på sin landsmann Pablo Aimar i feltet. Svensken dømte straffespark, som virket å være korrekt.

Óscar Cardozo hadde bommet, bommet og bommet på sjansene sine fram til muligheten bød seg fra 11 meter, men da var han til gjengjeld sikkerheten selv, og banket ballen uttagbart forbi Pepe Reina.

MERKELIG AVGJØRELSE: Benficas midtstopper Luisão kløyvet nesten Fernando Torres i to, men slapp unna med gult. Ryan Babel blandet seg inn og forsøkte bokstavelig talt å få brasilianeren til å klappe igje. Det ble belønnet med rødt kort der gult sannsynligvis hadde vært straff nok.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca
MERKELIG AVGJØRELSE: Benficas midtstopper Luisão kløyvet nesten Fernando Torres i to, men slapp unna med gult. Ryan Babel blandet seg inn og forsøkte bokstavelig talt å få brasilianeren til å klappe igje. Det ble belønnet med rødt kort der gult sannsynligvis hadde vært straff nok.Foto: SCANPIX/AP Photo/Armando Franca Vis mer

Uefa har brukt Europa League som arena for å prøve ut en ordning med dommere bak dødlinja, og etter 79 minutter fikk man endelig et eksempel på hvorfor det kan være en god løsning for framtida.

Dommer Eriksson hadde nemlig vanskeligheter med å se at Jamie Carragher stoppet et Benfica-innlegg med hånda, og da trådde assistenten hjelpende til.

Cardozo og Benfica fikk nok en mulighet fra straffemerket, og paraguyaneren var like iskald da han gjorde sitt åttende mål i Europa League for året, som han var da han satte sitt sjuende.

Dermed hadde Benfica snudd oppgjøret, men Liverpool kom seg likevel fra det med et overkommelig utgangspunkt foran returmøtet på Anfield neste torsdag.

VIKTIG BORTEMÅL: Alexander Madlung sørget for at Wolfsburg fikk med seg et bortemål mot Fulham helt på tampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/PA, Sean Dempsey
VIKTIG BORTEMÅL: Alexander Madlung sørget for at Wolfsburg fikk med seg et bortemål mot Fulham helt på tampen.Foto: SCANPIX/AP Photo/PA, Sean Dempsey Vis mer

Seint bortemål for WolfsburgOverkommelig retur kan det også bli for de regjerende tyske mesterne Wolfsburg, selv om Fulham lenge så ut til å gå mot en ny bragdseier i Europa.

Bobby Zamora og Damien Duff ga hjemmepublikum på Craven Cottage store forhåpninger da de gjorde henholdsvis 1-0 og 2-0 etter besluttsomt angrepsspill.

Men Brede Hangeland og kompani ble muligens i overkant forsiktige i hektiske sluttminutter, mens Wolfsburg-sjef Lorenz-Günther Köstner pøste på med offensive krefter fra benken.

GODT UTGANGSPUNKT: Atlético-kaptein Antonio López kan ta sin del av æren for at hovedstadsklubben skaffet seg et glimrende utgangspunkt foran returoppgjøret mot Valencia. Forsvarsspilleren headet inn 1-2 på Mestallam, mens David Villa sørget for at det endte 2-2.Foto:SCANPIX/REUTERS/Heino Kalis
GODT UTGANGSPUNKT: Atlético-kaptein Antonio López kan ta sin del av æren for at hovedstadsklubben skaffet seg et glimrende utgangspunkt foran returoppgjøret mot Valencia. Forsvarsspilleren headet inn 1-2 på Mestallam, mens David Villa sørget for at det endte 2-2.Foto:SCANPIX/REUTERS/Heino Kalis Vis mer

Det var en gambling som betalte seg da fjorårets servitørkonge i Bundesliga, Zvjezdan Misimovic fant det umarkerte hodet til midtstopper Alexander Madlung, som enkelt kunne stange inn bortemålet Wolfsburg higet etter.

Fordel AtléticoBortemål ble det også i Valencia - to i tallet.

Atlético Madrid skaffet seg nemlig kanskje kveldens beste resultat da de spilte 2-2 borte mot landsmennene fra Valencia.

NOTORISK MÅLTYV: Ruud van Nistelrooy sørget for at Hamburg slo Standard Liege med en klassisk van Nistelrooy-scoring i boksen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius
NOTORISK MÅLTYV: Ruud van Nistelrooy sørget for at Hamburg slo Standard Liege med en klassisk van Nistelrooy-scoring i boksen.Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Charisius Vis mer

Diego Forlan sørget for 0-1 da det meste glapp i hjemmelagets forsvar, før Manuel Fernandes utlignet med et strålende langskudd. Deretter la Atlético-kaptein Antonio López på til 1-2 da han slo hjemmelagets keeper César Sánchez i duell, før David Villa pirket inn sluttresultatet via hanskene til David de Gea.

van Nistelrooy matchvinnerFinalen i Europa League spilles i Hamburg 12. mai, og der har byens fotballstolthet Hamburger SV ambisjoner om å være ett av lagene i aksjon. Det har de fortsatt muligheten til etter at Standard Liège ble slått 2-1 på hjemmebane.

Belgierne tok ledelsen ved Dieudonné Mbokani etter håpløst markeringsspill på corner, men ikke lenge etterpå skaffet Jonathan Pitroipa hjemmelaget straffespark. Mladen Petric var sikker eksekutør.

Bare tre minutter etterpå dukket den notoriske måltyven Ruud van Nistelrooy opp på et sted han har dukket opp hundrevis av ganger i løpet av en fantastisk karriere, og styrte inn sluttresultatet på tross av at han var tett markert.

Det betyr at alt er vidåpent i alle fire kvartfinaler foran returoppgjørene neste uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!