Bengt ga blaffen i måltørken

Etter 680 minutter løsnet det for Bengt Sæternes.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Vålerenga - HamKam 3-0. VIF vant for første gang på hjemmebane siden slutten av mars og Bengt Sæternes scoret sitt første seriemål for klubben.

Oslo-klubben trengte desperat begge deler.

Spillet var veldig lenge ikke mye bedre nå enn tidligere på hjemmebane, men det var mål og tre poeng Martin Andresen & Co. trengte mer enn noe annet.

Sæternes hadde spilt 680 minutter i Tippeligaen denne sesongen uten å score. Sånt svir for en spiss. Men nå kan han senke skuldrene, og han slipper i hvert fall å tenke på det i EM-ferien.

- Bengt er sterk

- Jeg må innrømme at jeg er litt lettet, det er deilig å endelig å en nettkjenning. Det har tatt litt lenger tid enn jeg hadde forventet, sier Sæternes.

Han startet de åtte første kampene, og kom inn i den niende. I kveld fikk han igjen tillit fra start, og endelig grep han sjansen.

- Jeg har forsøkt å ikke tenke så mye på at jeg ikke har scoret, og har i stedet jobbet med å utvikle meg.

FØRSTE SERIEMÅL I NY DRAKT: Her har Bengt Sæternes akkurat stupt Vålerenga i føringen mot HamKam, en ledelse Oslo-laget skulle holde på kampen igjennom. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
FØRSTE SERIEMÅL I NY DRAKT: Her har Bengt Sæternes akkurat stupt Vålerenga i føringen mot HamKam, en ledelse Oslo-laget skulle holde på kampen igjennom. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Vålerenga-kaptein Martin Andresen forteller at Sæternes har vært innbitt på treningsfeltet og at han har jobbet knallhardt hver dag.

- Men det har han ikke gjort fordi han ikke har scoret i serien. Det er slik han er og han har stått igjen etter treningene og terpet avslutninger helt siden han kom hit, sier Andresen til Dagbladet.no.

- Han har dundret inn mål på treningene og det var godt for ham å få en i kamp også.

Freddy dos Santos gleder seg også på lagkameratens vegne.

- Dette var godt for ham og godt for Vålerenga. Nå kan han senke skuldrene litt. Bengt er en sterk person, og han har ikke virket plaget av at målene har uteblitt, sier dos Santos til Dagbladet.no.

Mange spillere ute

Vålerenga fikk en drømmestart på kampen, da Bengt Sæternes headet et Martin Andresen-innlegg i mål etter bare ni minutter. Avslutningen var svært kontant, og det virket som han hadde et brennende ønske om å bryte den målløse rekka.

Begge lag hadde mange sentrale spillere på sidelinja i denne kampen. Hjemmelaget måtte klare seg uten Ronny Johnsen, Mohammed Abdellaoue, Daniel Fredheim Holm og Lars Iver Strand. I tillegg måtte Dan Thomassen kaste inn håndkleet rett før kampstart.

Bengt ga blaffen i måltørken

- At vi klarer oss så bra, forteller mye om bredden i stallen vår. De som kommer inn grep virkelig sjansene de fikk, sier Andresen, som så at innbytterne Thorvaldsson og Zajic tegnet seg på scoringslista.

Arne Erlandsen manglet en halv buss med spillere, og han klarte bare skrape sammen tre utespillere til innbytterbenken.

- Jeg håper vi gir litt blanke, tør litt og at vi slår oss løs slik at vi kan se et Vålerenga som sprudler av spilleglede, sa VIF-trener Tor Ole Skullerud før kampen.

Han fikk ikke akkurat det. Først de siste 15 minuttene løsnet det skikkelig for hjemmelaget.

Begge lagene sleit med å spille seg til store sjanser i den første omgangen. Det ble mye nesten for HamKam - og Vålerenga prøvde seg stort sett med innlegg fra sidene. Disse var ofte upresise - og de klarte heller ikke fylle opp med folk inne i boksen.

Misbrukte sjansen

Sola varmet på Ullevaal, men spillet var ikke like strålende. I pausen fikk imidlertid publikum en beskjed de satte høylytt pris på. Lillestrøms cupnederlag ble mottatt med omtrent like stor glede som Sæternes-målet av Klanen.

Selv om begge trenerne var misfornøyd med det disiplene deres gjorde før hvilen, men kvaliteten rett etter pause var ikke mye større.

- Det var ikke spesielt vakkert i dag. Vi ville være mer direkte enn vi har vært tidligere, men det ble mye duellspill i starten. Etter hvert løste det seg mer opp og da var vi gode, sier dos Santos.

John Anders Rise og Oluwasegun Abiodun hadde to store sjanser, men begge skjøt over fra gode posisjoner. Og sånne muligheter må du gripe på bortebane.

- Vi har ikke marginene med oss for tida. Vi må få spillerne til å tørre mer og stole mer på egne ferdigheter. Nå blir det veldig enspora framover, sier Arne Erlandsen.

Mot slutten av kampen kom også Vålerenga omsider til gode sjanser. Martin Andresen smalt et langskudd i stanga fra 20 meter, og 11 minutter før slutt punkterte innbytter Gunnar Heidar Thorvaldsson kampen.

Bojan Zajic spilte ballen ut til ham, og islendingen klinket til på direkten fra 20 meters skrått hold - rett i mål.

Zajic selv satte punktum rett før slutt, da han løftet et langskudd over Ivar Rønningen og i mål.

- Jeg føler det er framgang over hele linja i dag. Vi har motsatte begelser framme, vi kommer på gjennombrudd i midten og vi er gode i gjenvinningsfasen, sier Andresen.

PS! Dette var siste seriekamp for lagene før EM-ferien, men de har fortsatt en cupkamp igjen. Vålerenga møter Raufoss borte på søndag og HamKam reiser til Valdres.

HOPPENDE GLADE: Gunnar Heidar Thorvaldsson (t.v.) og Freddy dos Santos holdt ikke tilbake da førstnevntes scoring skulle feires.