Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Benitez har ikke sett snurten av Champions League-pengene

- Betyr ingenting for overgangsbudsjettet om vi ikke kvalifiserer oss.

ROPER ETTER EUROPA-INNTEKTER: Rafael Benitez sier at han ikke har sett snurten av Liverpools inntekter fra Champions League siden George Gillett og Tom Hicks overtok klubben.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis
ROPER ETTER EUROPA-INNTEKTER: Rafael Benitez sier at han ikke har sett snurten av Liverpools inntekter fra Champions League siden George Gillett og Tom Hicks overtok klubben.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Engelsk liga direkte i fotballstudio fra kl. 16.

(Dagbladet): Liverpools supportere og manager Rafael Benitez har det til felles at ingen av dem har spesielt mye til overs for klubbens eiere Tom Hicks og George Gillett.

Spanjolen har ved gjentatte anledninger stilt spørsmål ved når den amerikanske duoen intenderer å innfri noen av de fagre løftene de kom over Atlanteren med da de gjorde sin inntreden på Anfield i februar 2007, og da først og fremst mangelen på lovede midler til spillerkjøp.

Nå kommer han med enda et stikk, som føyer seg inn i en allerede tallrik rekke. Klubben sliter med milliardgjeld, og spillerstallen skriker etter kvalitetsforsterkninger, selv om sentrallinja er konkurransedyktig.

Liverpools store frykt, etter slik sesongen har utviklet seg, er hva som vil skje dersom klubben ikke plasserer seg blant de fire øverste lagene på tabellen ved sesongslutt, og dermed går glipp av sårt tiltrengte inntekter fra fotballgullgruven Champions League.

Om så skulle skje, tror imidlertid ikke Benitez at det kommer til å forandre på noe som helst. Han mener nemlig at han uansett ikke har kunne reinvestere tidligere års inntekter fra europacupspill i nytt spillermateriell .

- De (Gillett og Hicks) har allerede fortalt meg at det ikke utgjør noen stor forskjell for overgangsbudsjettet om vi ikke skulle kvalifisere oss til Champions League. Det her ikke utgjort noen stor forskjell i tidligere år. Dersom vi ikke skulle kvalifisere oss denne gangen, forventer jeg ikke noen forandring, sier Benitez, ifølge The Independent.

UPOPULÆRE: Tom Hicks (t.v.) og George Gillett har mildt sagt gjort seg upopulære siden de kjøpte Liverpool i februar 2007.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paul Thomas
UPOPULÆRE: Tom Hicks (t.v.) og George Gillett har mildt sagt gjort seg upopulære siden de kjøpte Liverpool i februar 2007.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paul Thomas Vis mer

- Erfaring er nøkkelen
Det betyr selvfølgelig ikke at Benitez ikke higer etter den forjettede fjerdeplassen som gir kvalifiseringsmulighet til Europas gjeveste klubbselskap, selv om han peker på at Tottenham, som ligger fire poeng foran Liverpool, er i en bedre posisjon.

- Mye kan forandre seg på en uke eller to. Man er nødt til å bevare roen og konsentrere seg om å gjøre jobben sin. Erfaringen vår kan være nøkkelen. Spurs er i en god posisjon. Det kan også City være om de vinner hengekampen sin. Det kommer til å bli tett, og det kan bli avgjort først i siste serierunde, sier han, ifølge The Guardian.

Spanjolens regjeringsperiode på Anfield har vært preget av stor aktivitet på overgangsmarkedet, men etter at Hicks og Gillett kom inn på eiersiden, har det først og fremst handlet om å erstatte framfor å forsterke, noe som særlig har vært synlig denne sesongen.

Glen Johnson og Alberto Aquilani ble hentet inn for å fylle tomrommet Madrid-farerne Alvaro Arbeloa og Xabi Alonso etterlot, mens Sotirios Kyrgiakos og Maxi Rodriguez var to rimelige løsninger, som står i skarp kontrast til den elleville pengebruken i nyrike Manchester City.

Drastisk Uefa-forslag
Om det kan være noen trøst for Benitez, kan konkurransevilkårene på overgangsmarkedet bli langt bedre dersom Det europeiske fotballforbundet (Uefa) får gjennomslag for sitt utkast til retningslinjer for økonomisk fair play i fotballen.

The Times har fått tilgang til et hemmeligstemplet Uefa-dokument, som skisserer hvilke virkemidler Uefa har til hensikt å bruke for å komme den økonomiske dopingen til livs.

Det vil i så fall medføre omfattende - og i enkelte tilfeller drastiske - innskrenkninger i klubbeiernes handlefrihet.

Kort fortalt innebærer forslaget, som  at klubbenes utgifter ikke kan overstige inntektene. Skulle man likevel fortsatt vise til røde tall i regnskapet, kan konsekvensene bli at man blir kastet ut av europeiske klubbturneringer.

I en overgangsperiode vil eierne kunne injisere midler for å dekke økonomiske tap, men det vil bli satt en øvre grense for hvor store beløp man kan gå inn med, og pengebruken vil bli nøye overvåket.

I første omgang, fram til og med 2015, har klubbeierne mulighet til å dekke tap på inntil 45 millioner euro (cirka 365 millioner kroner). Deretter vil det akseptable avviket synke til 35 millioner euro i den neste treårsperioden før beløpet senkes ytterligere, skriver The Times.

Avisa har brukt Manchester City som eksempel på hvor vidtrekkende konsekvenser forslaget kan få, dersom det kommer på plass som planlagt fra 2012.

Klubbens styrtrike eiere fra Abu Dhabi har ført en mildt sagt ekstravagant linje på overgangsmarkedet. Sheik Mansour og kompani har svidd av milliarder siden de kom fra intet i slutten av august 2008, men det kan det brått bli en slutt på.

Dersom Uefa får viljen sin, betyr det at City-eierne kun har mulighet til å gå inn med i underkant av 100 millioner kroner årlig, sett i lys av at klubben nylig rapporterte om et tap på i overkant av 810 millioner kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!