Benitez overrasket over Evertons straffemas

Liverpool fikk to straffer. Det ville Everton også ha.

(Dagbladet.no): Everton - Liverpool 1-2.  Det finnes ikke mange lokaloppgjør med større nerve enn Everton-Liverpool. Og det kunne ikke blitt stort mer dramatikk enn det gjorde på Goodison Park i dag.

Everton tok ledelsen på en vakkert sjølmål fra Sami Hyypiä. Utlikningen kom på straffe etter at Everton fikk Tony Hibbert utvist.

Rett etter ville Everton ha straffe for en holding i feltet, men fikk det ikke.

Steven Gerrard ble overraskende tatt av banen på stillingen 1-1, men debutanten som erstattet ham skulle vise seg å få en viktig rolle. Han skaffet straffesparket som ga vinnermålet på overtid.

Og i fjerde tilleggsminutt ble Everton igjen snytt for straffe da Joleon Lescott ble revet ned i feltet.

Benitez «overrasket»

Sist lagene møttes, gjorde Liverpool-manager Rafa Benitez seg upopulær blant Everton-fansen med uttalelsen om at de blå var en «liten klubb». Stjernen hans stiger neppe etter at han i dag antydet at Lescott filmet da han ble spurt om straffesituasjonen på overtid.

- I England liker dere ikke å se spillere filme, så det var overraskende for meg, sa han til Sky Sports ifølge SportingLife.

MARERITT: Liverpool-stopper Sami Hyypiä måker ballen i krysset - men bak sin egen keeper. Sjølmål er alltid kjedelig, i et av verdens største lokaloppgjør er det så nære man kommer en personlig tragedie på en fotballbane. Foto: Dave Thompson, AP/Sanpix
MARERITT: Liverpool-stopper Sami Hyypiä måker ballen i krysset - men bak sin egen keeper. Sjølmål er alltid kjedelig, i et av verdens største lokaloppgjør er det så nære man kommer en personlig tragedie på en fotballbane. Foto: Dave Thompson, AP/Sanpix Vis mer

Ikke hadde han spesielt rosende ord å si om spillet til byrivalen heller.

- De spilte lange baller og vi forsøkte å spille pasninger. Vi forsøkte å gå framover og å skape sjanser med ballen på bakken. De brukte langpasninger og forsøkte å holde ballen i lufta. Det var vanskelig.

Benitez er heller ikke på friertokt til egne fans etter at han tok av tilskuerfavoritten Steven Gerrard.

- I dette spillet trenger du noen ganger å spille med hjernen og vi spilte med hjertet. Vi trengte å holde på ballen og spille ballen.

På hevntokt

Liverpool kom til Goodison Park for å revansjere det sure 0-3-tapet mot lillebror Everton på samme bane i september i fjor.

Og gjestene startet best. De røde hadde en god mulighet etter bare fem spilte minutter, da Yossi Benayoun skar inn i feltet og la ballen tilbake til Andrej Voronin. Skuddet til ukraineren gikk rett på Tim Howard, som fanget sin egen retur.

Resten av første omgang var det Everton som hadde mest trykk, men kom ikke nærmer en halvsjanser etter cornere og andre innlegg før Hyypiä hjalp dem i ledelsen.

Benitez overrasket over Evertons straffemas

I kampens 38. minutt banket den finske Liverpool-stopperen ballen i krysset, men det var i feil mål. Liverpool-stopperen sendte Everton i ledelsen.

Vakkert sjølmål

Ballen havnet i beina hans etter masse rot foran Liverpool-målet etter en corner. Og i et desperat forsøk på å beine ballen unna, satte altså Hyypiä ballen utagbart bak keeper Jose Reina.

Ingen av lagene gjorde bytter i pausen.

Sju minutter inn i andre omgang kom Steven Gerrard på en enmanns-kontring. På vei inn i feltet ble han dratt i trøya og løpt ned av Tony Hibbert.

Holdingen startet nok utenfor feltet, men dommer Mark Clattenburg ga Liverpool straffe og viste ut Hibbert. Dirk Kuyt var iskald fra straffemerket.

Everton snytt

Drøye ti minutter inn i omgangen var det Everton som kunne fått straffe, men selv om Joleon Lescott tydelig ble holdt av Steve Finnan, blåste ikke dommeren.

Etter 57 minutter kunne John Arne Riise gitt Liverpool ledelsen. Kuyt førte ballen til dødlinja på høyresida, og la skrått ut til nordmannen som kom stormende bakfra. Men fra 14 meters hold breisidet Riise ballen over mål.

Liverpool styrte kampen i denne perioden, og tre minutter etter Riises miss, hadde Voronin og Kuyt en dobbeltsjanse. Ukraineren skjøt rett på Howard mens nederlenderen headet returen over.

Evertons Ayegbeni Yakubu fikk kjempetrykk bak et langskudd fra 25 meters hold 20 minutter inn i omgangen, men ballen strøk like utenfor stolperota. Reina hadde kanskje tatt den om den hadde gått innenfor.

Overraskende bytte

Etter 71 minutter tok Rafa Benitez av lagkaptein Steven Gerrard og sendte inn den brasilianske Premier League-debutanten Lucas Leiva.

Et bytte verken Gerrard selv eller noen av de røde på tribunen så ut til å sette spesielt pris på.

Liverpool fortsatte å presse, men ved noen anledninger virket det som spillerne var for ivrige på å avgjøre selv. Både Voronin og innbytter Ryan Babel valgte å skyte fra vanskelige vinkler i stedet for å spille inn til lagkamerater i bedre posisjoner.

Ny utvisning

Et halvt minutt på overtid var det nettopp Gerrard-erstatteren Lucas som fikk alle tiders sjanse til å sette ballen i åpent mål bak en utmanøvrert Tim Howard. Men på streken sto utespiller Phil Neville og reddet med hånda.

Et soleklart rødt kort - og ny straffe for Liverpool. Igjen var det Kuyt som fikk ansvaret, og igjen satte han ballen i mål.

I de siste sekundene av overtida ble Everton trolig snytt for straffespark. Jamie Carragher dro Joleon Lescott i bakken, men Clattenburg blåste ikke for de blå.

Dermed ble han omringet av fortvilte Everton-spillere mens ekstatiske Liverpool-spillere stormet jublende bort til sine egne supportere. Hevntoktet etter fjorårets ydmykelse var fullbyrdet.

UTAGBAR: Jose Reina rekker så vidt å snu seg og se Hyypiäs forsøk på avklaring suse inn i nettet.
KNUST: Hyypiä fortviler mens Everton-spillerne feirer.
UTLIKNING: Dirk Kuyt setter inn 1-1 fra straffemerket.
BLIND? Mikel Artetas håndbevegelser indikerer muligens hva han mener om synet til dommertrioen etter kampen.
STOR SJANSE: John Arne Riise kunne gitt Liverpool 2-1 etter 12 minutter av andre omgang, men breisidet ballen over mål.
BYTTET UT: Steven Gerrard ble til manges forundring tatt av banen da Liverpool jaget ledermålet. Men etter kampen var han i alle fall i godt humør, her sammen med matchvinner Dirk Kuyt.