Bennati knuste utbryterne i spurten

Hushovd i mål med tankene i Paris.

(Dagbladet.no) Den italienske Lampre-rytteren Daniele Bennati sprintet enkelt fra tre andre utbrytere på den 17.etappen, og sikret sin første etappeseier i årets Tour de France.

Allerede etter fem kilometer kom åtte mann seg unna hovedfeltet, og de fikk etter hvert en ledelse på opp mot åtte minutter. Etter hvert som målpassering nærmet seg ble det klart at bruddet ikke ville bli tatt inn, og alt lå til rette for den sterke sprinteren Bennati.

I den siste stigningen knappe 20 kilometer før mål måtte fire mann slippe, og Bennati stakk avgårde sammen med Markus Fothen, Martin Elmiger og Arvesen-lagkamerat Jens Voigt.

De tre sistnevnte forsøkte flere ganger å støte for å riste av seg italieneren, men uten suksess. Noen hundre meter før mål gjorde Fothen et halvhjertet forsøk, men lyktes bare med å gi Daniele Bennati et hjul å støte fra.

Bennati suste forbi, og tok en enkel sprintseier etter mange mil i brudd.

Arvesen hadde muligheten

Mange hadde tro på at dagens etappe skulle kunne passe Kurt Asle Arvesen perfekt, men nordmannen fikk ikke være med bruddet.

- Jeg var med på å kjøre hardt i starten, men det er vanskelig å slippe til når man har en mann som Jens Voigt på laget, sier Arvesen til TV 2.

Bennati knuste utbryterne i spurten

Men Voigt klarte heller ikke i dag å omgjøre et vellykket brudd til etappeseier, så Arvesen er fortsatt håpefull.

- Jeg prøver hver dag nå som muligheten er der, så jeg prøver igjen i morgen, sier Arvesen.

Hushovd med tankene i Paris

I den stekende heten kom hovedfeltet til mål nesten ti minutter etter de fire første, men de klarte likevel å dra i gang et spurtoppgjør om de siste sprintpoengene. For Credit Agricole ble det imidlertid ikke noen suksess i innspurten, som Tom Boonen ledet an i grønn trøye.

- Vi hadde ikke noe å spurte for, vi var med og kikket litt, men når det spurtes om en 10.plass ville jeg ikke ta non sjanser på å velte, sier Thor Hushovd til TV 2.

For nordmannen er det bare en ting som teller nå - siste etappe og Champs Élysées.

- I dag var en gjennomkjøring, og Champs Élysées er målet. Det er varmt og alle er slitne, så nå får vi bare gi alt i Paris, sier Hushovd.

Ettersom Michael Rasmussen ble kastet ut i går, fantes det ingen gul trøye i dagens felt. I morgen er det imidlertid Alberto Contador som trekker på seg ledertrøya.

ENKELT: Markus Fothens halvhjertede spurt ga Daniele Bennati et perfekt opptrekk, og italieneren spurtet inn til seier på 17.etappe. Foto: THIERRY ROGE/REUTERS/SCANPIX
ENKELT: Markus Fothens halvhjertede spurt ga Daniele Bennati et perfekt opptrekk, og italieneren spurtet inn til seier på 17.etappe. Foto: THIERRY ROGE/REUTERS/SCANPIX Vis mer

 Dagbladet.no fulgte dagens etappe direkte:

17.25: Hovedfeltet spurter om poeng

Millar, Tosatto, Quinziato og Righi tar de neste fire plassene, før hovedfeltet kommer halsende etter noen minutter. Boonen kommer først, foran Chavanel og Hunter. Ser ut til at Credit Agricole og Thor Hushovd mislyktes totalt i oppløpet.

17.18: Bennati tar seieren

Fothen prøvde seg på 300 meter, men med hjulet hans å angripe fra blir det enkelt for Bennati, som tar etappeseieren. Fothen, Elmiger og Voigt følger på de neste plassene.

17.17: Bennati øyner muligheten

De fire er samlet med noen hundre meter igjen, Bennati skal være den klart beste spurteren av disse.

17.15: De fire sitter og lurer

Bennati knuste utbryterne i spurten

Det nærmer seg en liten stigning, og det er vill taktikk her nå. Nå prøver Fothen seg.

17.10: Jens Voigt prøver seg

Det er fire km igjen, og Voigt prøver å stikke. Fothen og Elmiger blir hengende etter en stund, Bennati henger seg på Voigt, men snart er alle samlet igjen.

17.05: Kvartetten drar fra

De fire som kom seg unna i siste stigning distanserer forfølgerne. Millar og Tosatto er over 50 sekunder etter nå. Det er opp til kvartetten å avgjøre seg i mellom.

17.00: Rekkefølgen over siste stigning Côte de la Montagnère:

1. Jens Voigt (CSC) 3 p.

2. Daniele Bennati (LAM) 2 p.

3. Markus Fothen (GST) 1 p.

16.55: Fire mann kommer unna

De åtte utbryterne er nå blitt til fire, Tosatto og Millar måtte slippe, og Righi og Quinziato faller enda lenger bak. Nå er det fire mann som leder an, Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM) og Markus Fothen (GST).

16.50: Kjøret begynner blant utbryterne

I fjerdekategoristigningen opp mot Côte de la Montagnère begynner utbryterne å støte på hverandre. Dette er nok siste mulighet til å stikke. Marcus Fothen prøver seg, men alle luker blir foreløpig tettet.

16.45: Voigt punkterer

Jens Voigt har punktert, og må få hjelp av service-teamet. Han taper tid, men dekkskiftet går kjapt, og han er snart oppe blant de syv andre igjen. Differansen til hovedfeltet holder seg rundt åtte minutter nå.

16.40: Hovedfeltet har satt opp farten noe

Det er fortsatt ingen som angriper noen av trøyene i hovedfeltet, men avstanden er nede i 7.45 nå. Det er likevel sannsynligvis for kort til mål til at utbrytergruppa trenger å bekymre seg.

16.30: Differansen kryper over åtte minutter

Alt tyder for øyeblikket på at dette bruddet kommer til å gå inn. Hovedfeltet tar ikke innpå, og ligger nå litt over åtte minutter etter de åtte i utbrytergruppa. Nordmennene sitter fortsatt trygt blant massene bak. Det er drøye 30 km igjen til mål.

16.25: Bennati tar andre sprint

Daniele Bennati er først over linja ved Solomiac (146,5 km).

Topp tre:

1. Daniele Bennati (LAM) 6 poeng/6 bonussekunder 

2. Jens Voigt (CSC) 4 p./4 bss. 

3. Martin Elmiger (A2R) 2 p./2 bss. 

Kl. 16.15: Cancellara ber om legetilsyn

Hovedfeltet er nå nesten åtte minutter etter utbrytergruppa. Fabian Cancellara har bedt om å få snakke rittlegen, uvisst av hvilken grunn.

Kl. 16.10: Nå må hovedfeltet våkne
Hvis de skal kjøre inn den sterke utbrytergruppa, må de må begynne å øke tempoet nå. Utbryterne er: Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV).

Kl. 16.00: Åtte minutters ledelse
Hovedfeltet ser ut til å la bruddet gå, iallfall har avstanden opp til utbryterne nå økt med ett minutt de siste fem minuttene. Det er cirka fem mil igjen til mål.

Kl. 15.55: Ledelsen øker til sju minutter
Utbrytergruppa bare øker og øker til hovedfeltet, avstanden er nå oppe i sju minutter, med knappe seks mil igjen til mål.

Kl. 15.50: Alt ligger til rette for Daniele Bennati
Hvis bruddet holder helt til mål, gir det ikke høye odds om Daniele Bennati stikker av med seieren. Av de åtte utbryterne, er han den klart beste spurteren. Dessuten har han lagkameraten Daniele Righi med seg. De øvrige utbryterne er: Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV).

Kl. 15.40: ... og øker
Avstanden nærmer seg seks minutter, og spurtlagene i hovedfeltet må nå begynne å ta tak hvis de skal beholde kontrollen på de sterke utbryterne: Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV).

Kl. 15.35: ... og øker
Avstanden fra utbryterne ned til hovedfeltet er nå oppe i fem minutter, med ganske nøyaktig sju mil igjen til mål.

Kl. 15.27: Ledelsen øker ...
Når 107 kilometer er tilbakelagt, har ledelsen økt til tre og et halvt minutt.

Kl. 15.16: To og et halvt minutts ledelse
De åtte utbryterne - Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV) - leder med to minutter og 35 sekunder idet det er åtte og en halv mil igjen til mål.

Kl. 15.10: Hastigheten har sunket
Gjennomsnittsfarten i time to var 43,1 km./t. Gjennomsnittshastigheten de to første timene var 45,2 km./t. Hvis dette holder seg etappen ut, blir målgang rundt klokka 17.20.

Kl. 15.00: Rytterne har spist
Utbryterne og hovedfeltet har nettopp fått i seg sin «fast food», idet vi går inn i time tre av dagens spesielle etappe. Stemningen i målområdet rapporteres å være sterkt preget av de siste dagenes dopingavsløringer.

Kl. 14.50: Caisse d’Epargne styrer hovedfeltet
Det spanske laget virker å være de ivrigste i jakten på de åtte utbryterne, antakelig fordi de ønsker poeng i lagkonkurransen. Der ligger de i øyeblikket på andreplass, bak Discovery.

Kl. 14.45: Hovedfeltet er nesten to minutter bak
Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV) leder nå med knappe to minutter, med drøyt ti mil igjen til mål.

Kl. 14.40: Resultater fra fjerde og femte klatring
Punktene Côte de Sainte-Dode-aux-Croix (4. kat., 63,5 km.) og Côte de Theux (4. kat., 72,5 km.) er passert, med følgende resultater:

Fjerde klatring:
1. David Millar (SDV) 3 poeng

2. Daniel Righi (LAM) 2 p.

3. Daniele Bennati (LAM) 1 p.

Femte klatring:

1. David Millar (SDV) 3 poeng

2. Daniele Righi (LAM) 2 p.

3. Markus Fothen (GST) 1 p.

Kl. 14.30: Avstanden holder seg stabil
Hovedfeltet kontrolleres i øyeblikket av ryttere fra Credit Agricole og Caisse d’Epargne. De er i øyeblikket ett og et halvt minutt bak utbryterne Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV).

Kl. 14.25: Resultater fra tredje klatring
Klatrestrekningene kommer tett nå. På Côte de Miélan (4. kat., 59,5 km.) fordelte poengene seg som følger:

1. Markus Fothen (GST) 3 poeng

2. Matteo Tosatto (QSI) 2 p.

3. Martin Elmiger (A2R) 1 p.

Kl. 14.20: Resultater fra andre klatring
Ved klatrepunktet Côte de Villecomtal (4. kat., 54 km.) lå hovedfeltet ett og et halvt minutt bak utbryterne, som sikret seg klatrepoengene:

1. Markus Fothen (GST) 3 poeng

2. Matteo Tosatto (QSI) 2 p.

3. Martin Elmiger (A2R) 1 p.

Kl. 14.10: Høy hastighet første time
Gjennomsnitthastigheten den første timen var 47,3 km./t., godt hjulpet av åtte ryttere har gått i brudd. Hvis denne gjennomsnittshastigheten holder seg, vil målgang skje cirka klokka 17. Ved femmilsmerket lå utbrytergruppa ett minutt og 45 sekunder foran hovedfeltet. Utbryterne er: Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV). 

Kl. 14.00: Dagens første sprintpoeng er delt ut
Følgende ryttere kom først til Rabastens-de-Bigorre (44,5 km.):

1. Manuel Quinziato (LIQ) 6 poeng/6 bonussekunder 

2. David Millar (SDV) 4 p./4 bss. 

3. Martin Elmiger (A2R) 2 p./2 bss.

Kl. 13.58: Første sprint nærmer seg
Alt tyder på at utbrytergruppa vil sikre seg poengene ved Rabastens-de-Bigorre (44,5 km. ut i løypa).

Kl. 13.54: Tre lag fører an i hovedfeltet
Francaise des Jeux, Credit Agricole og Bouygues Telecom ligger i front av hovedfeltet. Etter tre og en halv mil lå de minutter og 15 sekunder bak utbryterne.

Kl. 13.44: Utbryterne beholder ledelsen
Avstanden ned til hovedfeltet ligger stabilt i underkant av to minutter. Utbryterne er: Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI) og David Millar (SDV). 

Kl. 13.34: Utbryterne sikret seg klatrepoengene
Fordelingen av poengene på Côte de Baleix (3. kat., 23 km.) ble som følger:

1. Matteo Tosatto (QSI) 4 poeng 

2. Jens Voigt (CSC) 3 p.

3. Markus Fothen (GST) 2 p.

4. Daniel Righi (LAM) 1 p.

Kl. 13.28: Hovedfeltet har tilbakelagt to mil
Dagens etappe er 18,5 mil lang. Etter to av disse milene ligger hovedfeltet, hvor blant andre Kurt Asle Arvesen og Thor Hushoved sitter, ett minutt og 20 sekunder bak utbrytergruppa.

Kl. 13.25: Ledelsen har økt til ett minutt
Jens Voigt (CSC), Martin Elmiger (A2R), Daniele Bennati (LAM), Daniele Righi (LAM), Markus Fothen (GST), Manuel Quinziato (LIQ), Matteo Tosatto (QSI), David Millar (SDV) ligger ett minutt foran hovedfeltet. Utbryterne stakk fra etter om lag fem kilometer.

Kl. 13.18: Voigt ligger også i utbrytergruppa
De åtte som ligger i front, om lag 40 sekunder foran hovedfeltet, er altså: Voigt (CSC), Elmiger (A2R), Bennati (LAM), Righi (LAM), Fothen (GST), Quinziato (LIQ), Tosatto (QSI) og Millar (SDV).

Kl. 13.15: Utbrytere har fått 40 sekunder
Predictor-Lotto ligger i front av hovedfeltet, som jager 40 sekunder bak utbryterne Elmiger (A2R), Bennati (LAM), Righi (LAM), Fothen (GST), Quinziato (LIQ), Tosatto (QSI) og Millar (SDV).

Kl. 13.07: Tidlig brudd ble kjørt inn
Tre ryttere forsøkte seg tidlig, uten hell.

Kl. 13.02: Starten har gått
Da er dagens etappe offisielt i gang. 142 ryttere er fortsatt med i årets tour. I tillegg til Michael Rasmussen har Cofidis-rytterne Sylvain Chavanel, Stephane Auge, Cristian Moreni, Nick Nuyens, Staf Scheirlinckx, Rik Verbrugghe og Bradley Wiggins blitt borte siden i går.

Kl. 12.55: Rytterne i nøyral sone
Feltet ruller i øyeblikket gjennom den 6,6 kilometer lange nøytrale sonen.

Kl. 12.45: Ny dag, nye muligheter

Til tross for de stadige dopingskandalene, fortsetter touren noenlunde som normalt i dag. I håp om at det finnes reine sammenlagtfavoritter igjen i feltet, følger også Dagbladet.no dagens etappe. Starten går cirka klokka 13.

(Kilder: Tourens offisielle hjemmesider og Eurosport)

(Dagbladet.no): På hviledagen, tirsdag, pekte Kurt Asle Arvesen ut dagen i dag, i tillegg til morgendagen, som dagene da han har sjanse til å ta sin første etappeseier i Tour de France.

- Dette er dagene da jeg har sjanser til å vinne etapper. Da får jeg frie tøyler til å gå for etappeseire. Etappene er litt småkuperte, og det er gode muligheter for et brudd, sa 32-åringen til Dagbladet.no.

- Da er alt opp til meg sjøl. Så gjenstår det å se om jeg har krefter nok, la han til.

Utenholdenhets- og sykkelekspert Johan Kaggestad understreker dessuten at etappen er passende for Norges andre tourdeltaker, Thor Hushovd.

- Dette er i utgangspunktet en bra etappe for Thor Hushovd. Men han kan få problemer med å slippe fri i brudd. Kurt Asle Arvesen kan derimot lettere slippe fri, sa Kaggestad til Dagbladet.no da han gikk gjennom etappene før start.

\'; ?>

PARIS ON MY MIND: Thor Hushovd tenker mest på siste spurt opp Champs Élysées om dagen.