Benny tar farvel

Publikum vil gråte en skvett, Benny vil bukke og takke, og fredag rusler nok Benny Lennartsson (59) en rolig tur langs jærstrender og lurer på hva morgendagen vil bringe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): - Kanskje Mexico, kanskje Kina, hvis tilbudene blir mer konkrete. Nye land frister, møtet med nye kulturer er noe av det meste spennende i denne jobben. Jeg har vært trener i fem land, bare Norge har jeg kommet tilbake til, sier Vikingtreneren.

Trolig skal Lennartsson for siste gang være sprellemann langs krittlinja på Stavanger stadion i kveld. Viking tapte 0-3 i første kamp mot Celta Vigo, og har et nærmest umulig utgangspunkt før returmøtet i UEFA-cupens 2. runde.

Treneren er i godlune der vi sitter i et hjørne i Viking-huset, mens spillerne spiser lunsj og direktør Bjarne Berntsen hilser stivt i forbifarten.

De to er ikke bestevenner, mektige Bjarne og egenrådige Benny. Treneren ville helst fortsette, men Bjarne sa nei.

- Vi har ulikt syn på det sportslige, kanskje har vi feil begge to. Men det ville være skammelig om vi ikke håndhilste og ønsket hverandre lykke til videre når alt er over, sier Benny.

- Syter

I to perioder har han trent Viking og er blitt folkehelt i Stavanger. Han liker folket og naturen.

- Jeg kommer fra det som kalles «sytebeltet» i Sverige, og har nok noen slike gener i meg. Her rundt Stavanger er folk optimister, eller skikkelige pessimister, det finner jeg sjarmerende, forteller han.

Benny er fargeklatten som lever med i fotballkampen like hektisk som Nils Arne Eggen. Benny kan også gneldre og kjefte, og er nok mer langsint enn eks-Rosenborg-treneren. Han boikotter fortsatt Rogalands Avis og snakker ikke med et par skribenter i Stavanger Aftenblad.

Ondskap

- Ondskap tåler jeg ikke. Kvaliteten på sportsjournalistikken er veldig lav, sjøl journalister som har noen hjerneceller må konstruere opp konflikter for å selge avisa. Gamle hedersmenn i pressen må snu seg i sin grav, tordner Benny.

Han er fornøyd med sesongen, nesten uansett hvordan det går i kveld. Benny har statistikken klar, og dokumenterer at resultatet er det beste han har oppnådd hos siddisene. Men i kveld vet han at det blir vanskelig, nesten umulig.

- Seieren mot Chelsea var magisk, i kveld må det et mirakel til, filosoferer Benny.

Så teller han på fingrene og lister opp seirer mot Rosenborg i alle serie- og cupkampene i år.

- Håpet var å vinne serien i år. Men Rosenborg har solid økonomi, framgang føder framgang. Vi kunne ha vunnet med en spiss til som Erik Nevland og en midtbanemotor som Bjarte Lunde Aarsheim. Vi hentet Peter Kopteff, som brakk foten på sin første trening. Men jeg er veldig stolt over det vi har oppnådd, sier Benny.

Sjelefred ved havet

Sammen med kona Vivi-Ann leier han bolig ved havet på Ølberg. Kona underviser i fransk ved høgskolen og har fersk doktorgrad på Simone de Beauvoir. Snart drar ekteparet til Paris på ferie.

Benny syntes havet var skremmende første gang han ruslet langs de frådende bølgene sør for Sola. Nå finner han sjelefred ved havet. Først bodde de i idylliske Gamle Stavanger, men følte seg utrygge etter å ha blitt antastet av narkomane.

Publikum på stadion vil i kveld hylle en av de store trenerne i Vikings historie. Benny vet det blir vemodig, men sier at han ikke er bitter.

- Mange vil savne dine spretne hopp og geberder?

- Fotball er følelser, kamper er ukas høydepunkt for meg. Etter kamper er jeg rolig, veldig rolig, understreker Benny.

- Tips foran kveldens kamp?

- Celta Vigo har sluppet inn seks mål på de siste ni kamper i verdens hardeste liga. Viking har åtte baklengs på de to siste kampene. Vi trenger et mirakel, konstaterer Benny Lennartsson.

FARGEKLATT: Benny kledd i gullhår etter cupfinaleseieren i fjor.
FLYR Benny prøver å lette etter kvartfinaleseier i 2000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer