Bente blir styrtrik

LAHTI (Dagbladet): Bente Skari er allerede sikret en framtid som mangemillionær takket være familiebedriften Finor AS. VM-gullene gir også Bente et solid lønnshopp.

Dobbeltgullet gir henne en bonus på rundt en halv million, i tillegg til økt markedsverdi som sponsorobjekt.

Og med en formue på nærmere 7,7 millioner kroner etter likningsåret 1999, lider hun ingen nød.

I motsetning til andre idrettsutøvere, har Bente Skari flere inntektskilder enn idrettskarrieren sin. Det er delen av familiebedriften Finor AS som har gjort henne til millionær.

- Pengene betyr ingenting. Det er bare prestasjonene som betyr noe, sier hun.

Bente har allerede fått nærmere åtte millioner kroner overført fra bedriften. Og med pappas formue på 17 millioner kroner, skulle hun være sikret.

Tjener på salg

Finor har agentur på utstyrsmerkene Fischer, Briko og Yoko i Norge. Bente bruker sjøl alle merkene, og er dermed en levende reklameplakat for egne produkter. Det er uvanlig.

- Jeg er vel den eneste Fischer-løperen som tjener penger for hver ski som selges, ja. Men profilering av utstyr på TV etter løp er en del av rutinene. Vi gjør det bevisst, sier Bente.

Bente ble fotfulgt av Fischers rennsjef Franz Gattermann etter at hun tok sitt andre VM-gull. Lederne i skifabrikken sørger for at skiene kommer med i TV-intervjuene. Og de skryter av stjernen sin:

- Hun er et viktig navn for oss på grunn av sitt vinnende vesen. Hun smiler og er blid, men hun blir behandlet på lik linje med andre Fischer-løpere, sier Gattermann.

Som dobbelt gullvinner får Bente rundt 150000 kroner i gullbonus fra skifabrikanten.

- Har du noen gang vurdert å gå på noe annet enn Fischer?

- Nei. Da tror jeg pappa hadde reagert litt, ler Bente.

Bjørn mer verdt

Og det er nettopp samholdet faren trekker fram når han skal beskrive familien til Bente.

- Vi har et veldig bra samhold i familien, og i bedriften, som har eksistert siden 1983. Vi har alle tatt våre tak. Broren til Bente (Harald) har overtatt markedsføringsbiten, der Bente er en naturlig del av våre kataloger, sier Odd Martinsen.

Bente brukes like fullt lite i markedsføringen i Norge. Hun favoriseres ikke av familien.

- Markedsverdien hennes kan ikke sammenliknes med Bjørn Dæhlies, smiler far Martinsen. Men pappa tar muligens feil. Rett før sesongen inngikk Bente to private avtaler med K-Bank og Økokraft. Forhandlet fram av ektemannen Geir. Fra før har hun avtaler med Lindorff og Synnøve Finden.

Markedsdirektør Arne Lambeck i K-Bank mener Bente Skari har nådd norgestoppen som sponsorobjekt under VM.

- Hun er en av de mest attraktive idrettsutøverne i Norge å sponse, sier han.

- Og vi valgte å satse på henne på bakgrunn av grundige markedsundersøkelser. Vi er veldig fornøyde med hennes naturlige stil, sier Lambeck.

I tillegg til en fast årlig sum, vil Bente få en bonus på 200000 kroner for VM-gullene av sin banksponsor.

Og skal vi tro ektemannen Geir, ligger det enda større potensial i Bentes avtaler.

Vil ha trygghet

- Bente er kanskje lik Bjørn Dæhlie på idrettsfronten. Men i motsetning til Bjørn, så er ikke Bente noen businesskvinne, sier Geir Skari til Dagbladet.

- Hun bryr seg ikke noe særlig om penger, annet enn at det gir henne trygghet til å satse.

  • I tillegg til inntektene fra familiebedriften, sponsorene, og skifabrikanten, tjener Bente mest av alle norske skiløpere i rene pengepremier. I fjor tjente hun 470000 kroner i verdenscupen. Det tallet blir neppe mindre i år - hun leder nå suverent.
<B>FORMUENDE:</B> Bente Skari er ei gulljente på mer en én måte. Her jubler hun etter sitt andre VM-gull.