Bente i 100

ULM (Dagbladet): I kveld blir USA-proff Bente Nordby (27) den første norske landslagskeeperen som passerer 100 kamper. - Det er morsomt og gjør meg litt stolt, sier Bente til Dagbladet.

Av tre jubileumskamper hittil har jeg bare vunnet én. Den andre må komme i kveld, sier hun før EM-starten mot Frankrike i kveld.

Den eneste jubileumskampen hun har vunnet, var den første etter 25 landskamper i 1995. Da ble Slovakia slått 17- 0 på Ulefoss.

Den 50. kampen hennes endte med 0- 2-tap mot Italia på Åråsen, og gjorde at jentene ble slått ut i sitt eget EM i 1997.

Den 75. kampen var bronsefinalen mot Brasil i Los Angeles under USA-VM i 1999, da jentene tapte på straffekonkurranse.

- Bør slå Frankrike

- Alt dette er historie. Nå er det bare Frankrike som gjelder. Vi spilte 0- 0 mot dem i februar, og bør gjøre det bedre i kveld. Selv om det er en god motstander, er Frankrike et lag vi bør slå, sier Bente Nordby foran jubileumskampen.

I proffligaen i USA har målene rent inn bak henne.

Bente Nordby<

Alder: 27.
Yrke: Fotballproff i Carolina Courage, USA.
Tidligere klubber: Raufoss/Vind, Sprint/Jeløy, Athene Moss.
Høyde: 168 cm.
Vekt: 60 kg.
Landslagsdebut: 30. august 1991 mot USA i New Britain (1- 0).
Landslagskarriere: Åtte kamper på U-16, tre på U-20, 99 på A-landslaget.
Meritter: OL-gull 2000, VM-gull 1995, EM-gull 1993. OL-bronse 1996, VM-sølv 1991.
Aktuell: Spiller sin 100. landskamp i kveld.

- På ni kamper for Carolina Courage har jeg sluppet inn 20 mål. Så spiller også forsvaret vårt helt på kanten. De tre bak tenker mer på show enn sikkerhet, og tar sjanser landslaget aldri ville tort, sier Bente Nordby.

Likevel anbefaler hun proffspill i USA på det varmeste. Ikke bare på grunn av pengene, men også for egen utvikling.

- Hver kamp i proffligaen er som en cupfinale. Det gjør at vi må holde ferdighetene ved like, og være topp skjerpet hele tida. De som får en proffsjanse, må ikke nøle med å benytte den, sier Bente Nordby.

I Sydney-OL var hun en kampvinner da USA ble slått i finalen.

- På sitt beste er Bente verdens beste keeper. I OL avgjorde hun i vår favør. Også her i EM kan hun bli tunga på vektskåla, sier landslagstrener Åge Steen.

Lagkaptein og midtstopper Gøril Kringen er enig i landslagstrenerens uttalelser.

- Det er alltid betryggende å spille foran Bente. Hun kommuniserer bra med oss foran, og er flink både til å lese spillet og rykke ut i feltet. I form er Bente en spiller som gjør landslaget tryggere, sier Gøril Kringen.

Tøffere enn toget

Fram til 16-årsalderen var Bente Nordby mest opptatt av håndball. Hun spilte på kretslaget i Oppland, men ville ikke bli håndballkeeper.

- Det virker så skummelt. Ballene kommer så nær, helt opp i ansiktet, sa hun den gang.

I dag er hun tøffere enn toget mellom stengene på fotballbanen. Etter Frankrike-kampen i kveld har hun bare seks jenter foran seg på på landskampstatistikken:

Linda Medalen 152, Heidi Støre 151, Hege Riise 148, Ann Kristin Aarønes 111, Gunn Nyborg 110 og Gro Espeseth 105 landskamper.

Thorbjørn Svenssen har til sammenlikning flest landskamper av gutta: 104.

JUBILEUMS-BENTE:</B> Keeper Bente Nordby spiller sin landskamp nr. 100 i kveld når Norge møter Frankrike i sin første EM-kamp.