- Bente kan ta skøytegull om to år

RAMSAU (Dagbladet): - Bente Martinsen (25) er den mest lovende skøyteløperen jeg har sett. Hun har alt som skal til, en enorm motor og masse vilje. To års riktig satsing og hun vil kjempe om fristils-medaljene. Det er jeg overbevist om, sier Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Torgeir er tidligere storløper med fristil som spesialitet. Siden Lillehammer-OL har han i tillegg hjulpet Marit Mikkelsplass med teknikken.

I går skøytet Marit seg inn til tredjeplass på jaktstarten. Det er intet mindre enn en kjempeprestasjon, norske fristilstradisjoner friskt i minne.

Men Marit legger snart opp. Det er Bente Martinsen som er framtida for norsk damelangrenn. I klassisk er hun allerede best i verden.

Hun kan bli det i fristil også. Det er alle ekspertene Dagbladet snakket med i går skjønt enige om.

Med et lite unntak for Bente sjøl. Hun er ikke helt sikker.

Marit Mikkelsplass (32) er ikke i tvil om hva hun ville gjort om hun var like gammel som Bente og ville bli bedre skøyteløper.

- Gjort som meg!

Med det mener Marit samarbeidet med Torgeir Bjørn.

Voldsom utfordring

- For meg har det fungert svært bra. Han er utrolig flink til å forklare, få meg til å forstå hva det dreier seg om, sier Marit.

Tredjeplassen i går er vitneprov sterkt nok om at Marits satsing har hatt noe for seg.

- Det ville vært en voldsom utfordring å jobbe med Bente. Hun har den råeste motoren jeg har sett. Tåler enormt med trening. Dermed er den viktigste forutsetningen for å bli virkelig god allerede på plass, sier Torgeir Bjørn.
- Hvor lang tid vil det ta å gjøre henne til en av verdens beste skøyteløpere?

- Det tar tid, mye terping. Men i løpet av to år skulle hun være i stand til å hevde seg blant de beste.

- Kjempe om medaljer?

- Ja, det skulle jeg tro.

- Uten at det går på bekostning av ferdighetene i klassisk?

- Det er ingen konflikt der. Dessuten har Bente etter min mening også en del å hente i klassisk stil. Hun er ikke fullkommen.

Aha-opplevelser

Torgeir Bjørn vil henvende seg til Bente og tilby et samarbeid. Det kommer blant annet av at Bente har kjørt et samarbeid med skøytetrener Tom Erik Oxholm, og sagt seg fornøyd med det.

Men hun har tidligere utrykt et ønske om en veileder som har tid til å følge henne gjennom hele økter, være tilgjengelig hele tida.

- Dessuten trenger jeg noen aha-opplevelser i skøyting. Trenger å føle at jeg får en ny følelse når jeg skøyter.

I går skøytet Bente brukbart ut fra egen målestokk. Hun ble slått av Stefanio Belmondo med halvannet minutt på tikilometeren.

Skøytegull i 2002

Slik behøver det ikke være til evig tid. Men er jenta sjøl villig til å satse på å hente inn forspranget?

- Ja, jeg har i alle fall som mål å bli langt bedre i skøyting.

- Men jeg tviler på at jeg kan bli best.

- Hvorfor det?

- Fordi jeg er så langt bak nå. Det er liksom så langt fram. Det må liksom skje så veldig mye og jeg skal bli veldig god. Målet er vel å bli så god at jeg kan kjempe om en poengplass, blant de seks beste. Skulle jeg bli bedre enn det, får jeg ta det som en bonus, sier hun.

Før OL i Nagano kommer ikke Bente til å gjøre stort for å bli bedre skøyteløper. Men det er et OL om fire år også, i Salt Lake City i USA.

Vil hun satse, er Torgeir Bjørn overbevist om at hun kan være medaljekandidat uansett stilart.

Dametrener Sindre Bergan er enig.

- Klart hun har potensial til å bli blant verdens beste skøytere. Se bare på Larissa Lazutina. For to år siden var hun knapt i bildet i fri teknikk. Nå vinner hun renn. Kom ikke og fortell meg at Bente ikke kan klare det samme, sier han.

<B>TING PÅ GANG: </B>Hun skal bli Norges komplette langrennsdronning. Bare Bente Martinsen tviler på om hun kan nå opp i skøyting. Ekspertene er overbeviste.