Bente på skøyte-skole

På denne tredemølla skal skøytefeilene plukkes av Bente Skari. Målet er at hun skal kjempe helt i toppen på jaktstarten i Salt Lake City.

Her er Bente på kosetur, bare for å bli bedre kjent med tredemølla på laboratorium for bevegelsesanalyse på Norges idrettshøgskole. Neste gang hun entrer mølla, blir det med rulleski med trykksensorer på beina og med elektroder festet til store deler av kroppen. Resultatet blir en fullverdig bevegelsesanalyse av en skøytende Bente Skari. Trykksensorene på rulleskiene gir svar på når og i hvilken retning kraften settes inn, og elektrodene på kroppen forteller hvordan de ulike kroppsdelene bør vinkles i forhold til hverandre for å gi størst effekt.

- Tredemølla er et hjelpemiddel. Jeg har ambisjoner om å forbedre meg såpass i fri teknikk at jeg skal kunne kjempe om medaljene på jaktstarten i OL, sier Bente Skari.

- Bevegelser

Trener Svein Tore Samdal har beordret samtlige landslagsjenter til tredemølla. Og den skal brukes aktivt i testsituasjoner utover sesongen.

- Vi vil styrke skøyteferdighetene fram mot OL. Tredemølla skal hjelpe jentene til riktigere bevegelser. Skøytebevegelsene blir analysert og sammenliknet med bevegelsene til de beste friteknikerne i verden. På den måten blir forbedringspotensialet synlig, forklarer Samdal. Og når det gjelder Bente Skari:

Bente Skari

Høyde: 173 cm
Vekt: 63 kg
Født: 10.09.72
Sivilstand: Gift med Geir Skari
Klubb: Nittedal IL

- Analysen skal være behjelpelig med å avdekke noen punkter vi tror skal gi Bente framgang. Fra før av vet vi at hun står for lenge og trykker mot underlaget før hun setter inn et trykk som gir framdrift, sier dametreneren.

Datamaskinstyrt

Tredemølla styres av en datamaskin som regulerer både fart og stigningsgrad. Og bevegelsesanalysen er ikke eneste fortrinn tredemølla gir.

- På tredemølla kan vi gi en umiddelbar reaksjon på hva som fungerer for den enkelte utøver. Vi kan prøve ut forskjellige løsninger der og da. Dette er mye bedre enn å se utøveren på video i ettertid, sier Svein Tore Samdal.

Som eneste landslagsjente besøkte Bente Skari tredemølla også i fjor. Det betalte seg i gode skøyteprestasjoner tidlig i sesongen, før hun falt tilbake til gamle synder.

- I år tar jeg sikte på å bruke mølla annenhver uke. Her får jeg tilbakemelding på hvordan jeg skøyter i forhold til de beste. Så drar jeg ut i løypa for å justere, og kan komme tilbake hit for å se om forandringene fungerer, sier Bente før hun forlater tredemølla og legger ut på årets første rulleskitur i maisola.

- Jeg gleder meg allerede til å gå skirenn igjen, men lengter ennå ikke etter snø. April var deilig og rolig. Jeg bare koste meg sammen med Geir. I påsken var vi på hytta, og så dro vi til Lyon i Frankrike. Men fra juni er det full rulle, sier Bente - med OL-gull i blikket.

SKØYTEHJELP: - Teknikktrening er gøy når det fungerer, sier Bente Skari med krav om å bli trodd. På tredemølla på Idrettshøgskolen skal skøyteteknikken analyseres og feilene plukkes vekk.