Bente trener mer enn Bjørn

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Med 850 treningstimer i året er Bente Martinsen (26) nå Norges hardestarbeidende langrennsløper. Selv Bjørn Dæhlie havner bak henne på timelista.

Bjørn Dæhlie har sluttet å føre treningsdagbok, men ligger etter det Dagbladet forstår på pluss-minus 800 treningstimer denne sesongen. Bente trener mer, og har ikke tenkt å stoppe.

- Det er mulig å øke mengdene enda et lite hakk, sier Bente foran sesongpremieren på Beitostølen i morgen.
I treningsmengde er hun foreløpig på en annen planet i forhold til lagvenninnene. Derfor har hun ekstra hjelp for å styre treninga. Tidligere landslagstrener Dag Kaas hjelper til, og de to siste sesongene har han økt Bentes kvalitetstrening fra rundt 600-650 til 800-850 timer. Bentes fysikk er nå på høyde med kapasiteten til Berit Aunli og Annette Bøe på 80-tallet. Så høyt har ingen norske jenter vært siden Aunli & co fløy fra resten av verden under ski-VM i Holmenkollen i 1982 og de påfølgende årene.

- Målingene tyder på det, sier Kaas.

Tåler mye

Kaas er ikke i tvil om at Bentes mengder er forsvarlige. Han mener jenter kan - og bør - trene like hardt som gutta.
- Det er ingenting som tyder på det motsatte. Snarere tvert imot. Min erfaring er at jenter blir mindre nedkjørt enn gutta etter langturer.

Jentene som dominerte norsk kvinnelangrenn etter gullalderen på 80-tallet, Marit Mikkelsplass og Trude Dybendahl Hartz, trente aldri så mye som Bente. Begge la opp etter OL-sesongen.

- Jeg har inntrykk av at det har vært trent for forsiktig, sier Bente.

Derfor er hun glad for at ungjentene på 22-23 år tar etter Bentes steinharde vei mot toppen.

- De er veldig uefarne og nysgjerrige og synes det er veldig spennende, sier Bente, som sammen med Anita Moen og Elin Nilsen er de eneste på årets elitelag.

Sjøl har hun målsettingen klar:

- Individuelt VM-gull.

Friske fraspark

Ungjentene som skal slåss om den fjerde stafettplassen på Norges VM-lag har dessuten fornyet miljøet. Det var friskere fraspark og mindre klær enn samboere og kjærester setter pris på da langrennsjentene presenterte seg i går. Bente trives godt blant ungjentene.

- Vi på elitelaget trener sammen med dem. Derfor blir vi såpass mange forskjellige personer med ulike interesser.

- Kunne oppvisningen med dansing og greier skjedd i fjor?

- Vi kunne nok funnet på noe. Men det hadde blitt en litt mer seriøs stil, sier hun.

Med andre ord: Nå er det lov å slippe seg løs.

- Ja, det skjer mye spennende blant oss, som dere ikke vet om.