Bente vil aktivisere barna

Bente Skari lover å aldri mer stille på en startstrek. Til gjengjeld gjør hun sitt beste for å hjelpe mange barn ut i idrettslig aktivitet.

EVJE (Dagbladet): Som oppegående folk flest er Bente bekymret over den generelle fysiske tilstanden blant norske barn og ungdommer.

Med de helsemessige og samfunnsøkonomiske konsekvenser det vil føre til på sikt.

-  Norske barn sitter for mye inne foran en datamaskin eller en tv-skjerm. Mitt inntrykk er at aktiviteten generelt sett er altfor lav. Det er selvsagt ikke bra. Litt aktivitet er bare av det gode. Med en grei grunnfysikk får vi mer overskudd, og står mye bedre rustet til å takle motgang, sykdom, stress og alt vi møter gjennom livet, sier Bente til Dagbladet.

Ble If-fadder

Derfor sa Bente Skari kjapt ja da hun ble spurt om å være fadder for If-prosjektet.

Kort fortalt er det et prosjekt som skal tilrettelegge for økt aktivitet for barn og barnefamilier i lokalmiljøene rundt omkring.

Prosjektet skal bidra med så vel utstyr som opplæring og oppfølging av grasrot-idretten i Norge, sørge for at barna våre har et attraktivt aktivitetstilbud der de bor.

-  Et veldig viktig prosjekt som jeg gladelig stiller opp på, sier Bente.

I helga var hun deltaker da prosjektet, som skal gå over to år, ble lansert i Evje, der Otra IL demonstrerte at det går an å få noe til. Svært mange av bygdas barn deltar på idrettslagets aktiviteter, som spenner fra de tradisjonelle hallidrettene til skyting, fjellklatring, fluefiske, scubadiving, gokart og autentisk rådyrjakt(!).

Må bevege oss

-  Poenget er ikke å drive hardtrening, men å røre på seg. Ta en tur i skogen, gå til skolen i stedet for å bli kjørt, være i aktivitet. Vi får så mye igjen for det seinere i livet, sier Bente.

Hun er skremt av utviklingen i samfunnet vårt.

-  Mange er selvsagt flinke til å holde seg i form. Men dessverre langtfra alle. Jeg har hørt og sett ting som skremmer meg.

-  Det er ille å høre om barnehager som sliter med å ta barna på skogstur fordi flere av de små har så dårlig koordinering og motorikk at de ikke klarer å skreve over ei rot eller en stein på stien.

Gro Harlem Brundtland sa en vinterdag for 14 år siden: -  Det er typisk norsk å være god.

Sannheten, generelt sett, er vel heller at det er typisk norsk å være dorsk.

Tre jobber

Bente selv har aldri hatt slike problemer, og står fortsatt støtt på egne bein selv om hun knapt har trent på halvannet år.

-  Jeg er litt i gang igjen nå, men det første året etter jeg la opp, ble det lite av den slags, sier hun.

I stedet reiste hun jorda rundt i bedagelig tempo sammen med mannen Geir.

Nå er hun tilbake og skal forme sin nye hverdag.

-  Jeg har tre jobber. Jeg jobber for Fischer, jeg jobber for Adidas og jeg jobber litt for Dag Kaas, sier hun.

I tillegg sysler hun med planer om å bygge ut for turisme på en eiendom familien eier i Jotunheimen.

VM? Glem det!

-  Det er morsomme, men travle dager. Så travelt at jeg har skaffet meg vaskehjelp, he-he. Det var helt luksus da jeg kom hjem her en ettermiddag og det luktet deilig grønnsåpe i hele huset.

Den aktive langrennskarrieren er hun totalt ferdig med.

-  Jeg følger jo med, og kommer sikkert til å se et og annet skirenn framover. Men har ingen planer om å delta verken aktivt eller på trenersiden.

-  Du er regjerende verdensmester på to distaner og har friplass til vinterens VM i Oberstdorf?

-  Ha-ha. Glem det!

FADDER BENTE: OL- og verdensmester Bente Skari har sagt ja til å være aktivitetsfadder for barn og barnefamilier. - Et veldig viktig prosjekt som jeg gladelig stiller opp på, sier Bente.