Bentes egne gullgutter

RAMSAU (Dagbladet): Bente Martinsen trengte myndige menn for å komme seg gjennom jubelkaoset etter seiersseremonien i går. Ikke en livvakt i verden kunne gjort jobben bedre enn de to viktigste mannfolka bak Bentes suksess: Pappa Odd og trener Dag Kaas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kjæresten Geir Skari måtte pent tre til side for gamlekara når gulljenta hadde fått medaljen rundt halsen. Odd Martinsen og Dag Kaas har bidratt mer til Bentes suksess enn Geir noen gang kan drømme om.

  • Odd som faren med bilnøklene klare så snart datteren ville på trening eller konkurranse. Og med kløkt nok til å holde velmente råd for seg sjøl når Bente gikk opp sin egen rute mot langrennstronen.
  • Dag som treneren med kunnskap nok til å heve Bente fra godt internasjonalt nivå til verdensklasse. Han tok over som Bentes nærmeste trener før fjorårets sesong og fikk jenta til å øke treningsdosene de nødvendige hakkene.

- De har betydd mye for meg, sier Bente.

Nesten-fiasko

Men før rennet i går var det andre som tok viktigere avgjørelser ennKaas og Stafett-Martin. Bente var sekunder fra fiasko like før hun gikk på startstreken.

På bingoføret - med snøbyger som kom og gikk - var det rein gambling med skivalget.

En radiosamtale mellom Bentes skismører Geir Tufto og landslagets festesmører Per Knut Aaland seks minutter før start reddet gullet.
Tufto ønsket at Bente skulle gå på et skipar hun hadde testet, men valgte likevel å ta en siste rådslagning med Aaland før start.

- Ta det «varmeste» paret, sa Aaland.

Med andre ord klisterparet.

- Gamblet litt

Tufto ombestemte seg, og Bente la i vei på et par hun bare hadde testet i ubetydlige 100 meter.

Men byttet utgjorde trolig forskjellen mellom Bentes gull og en plass nede på resultatlista.

- Så lenge løpet var så kort, var jeg ikke i tvil, sier Aaland.

Men hadde det begynt å snø i løpet av de knappe 13 minuttene Bente gikk, ja da hadde dommen blitt smørebom.

- Vi gamblet litt, sier Bente.

Sinnssyk finish

Når alt ble som det ble, så handler det bare litt om tilfeldigheter. Bentes tillit til støtteapparatet ga henne gode ski. Resten handler om sesongens mest sette fenomen:

Bentes sinnssyke finish.

- Jeg er veldig, veldig fornøyd med de siste tre kilometerne, sier Bente.

Jenter har knapt gått under 13 minutter på fem kilometer klassisk før. Likevel var ikke Bente villig til å levere mer enn middels sjølskryt etterpå.

- Totalt sett er jeg brukbart fornøyd, sier hun.

Det sier litt om jenta, og mest om hva vi har i vente.

<B>MENNENE BAK:</B> - De to har betydd mye for meg, sier Bente om sine viktige bakmenn: Dag Kaas (t.v.) og pappa Odd Martinsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer