Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bentes genistrek

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Bente Skari kjenner og husker hver eneste meter av løypa hun skal gå for å ta gull i kveld. - Dagen før renn går jeg gjennom alle detaljer i mitt eget hode, sier Bente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så godt kjenner hun tikilometerstraseen at hun ikke nøler da Dagbladet utforderer henne til å tegne løypa.

Bente griper reporterpennen og skisserer de første motbakkene raskere enn sin egen skygge.

- Skal vi se, så er det en bakke der, med en krapp sving. Her er det en nedoverbakke med tre små kjappe svinger... og sånn, er jeg ikke flink å tegne? ler Bente.

Skari har gått OL-løypene flere ganger enn samtlige av sine konkurrenter. To ganger har hun lagt sommerferien til Soldier Hollow. Hun har vært gjennom hver kul og hver sving, både på sommer- og vinterføre.

- Jeg vet hvor viktige de små detaljene er for at alt skal klaffe. Det fikk jeg erfare i NM, der jeg hadde dårlige ski. Det ble en vekker for meg. Detaljene kan man ikke slurve med.

Johann Mühlegg mente at hans grundige forberedelser i selve OL-løypene var den viktigste årsaken til at han knuste konkurrentene på lørdagens tremil. Bente var den eneste store norske profilen som tok seg bryet med å gå prøve-OL i januar i fjor. Det kan bli genistreken som gir henne gullet.

Tilfeldig

- Det er kanskje litt tilfeldig at alle de som tok medaljer på tremila til gutta gikk her i fjor. Det aller viktigste er at jeg er godt forberedt. Men det er jo selvsagt mulig at det er et fortrinn at jeg har vært her før.

Det er ingen nyhet at Bente er kontrollfreak. Hun har alltid vært det. På pressetreffet før dagens renn passet hun tida som en hauk. Da VGs fotograf ville ha henne med ut for å ta «et eget bilde», kikket hun bare skeptisk på klokka.

- Nja, du skal få det, men nå har vi brukt mer enn en halvtime. Dere er på overtid nå, det liker jeg ikke, smiler hun frekt.

Bente gjør det ikke for å være sær eller vrang. Hun gjør det fordi hennes beste vinnerresept er å holde strammere fokus enn LSK-trener Arne Erlandsen noen gang kan drømme om å greie med fotball-laget sitt.

Egen verden

- Jeg forsvinner nok inn i min egen verden før et så viktig løp, sier Bente.

- Er dagens løp det viktigste i karrieren din?

- Tja, det er vanskelig å vurdere. Det er viktig. Skal jeg noen gang ha sjanse til å ta OL-gull på en klassisk tikilometer, så må jeg gjøre det i år. Neste gang det skjer er om åtte år, og da er jeg neppe med lenger.

Bare én ting mangler for Bente. Hun får sett lite til ektemannen Geir Skari som er på jobb her borte for å betjene skiforbundets sponsorer.

- Jeg har faktisk ikke møtt ham ennå.

- Kanskje like greit, det?

- Å, nei, jeg hadde helst vært sammen med ham hvis det hadde vært mulig. Vi får se om vi ikke greier å få til et møte snart, smiler Bente.

MEMORERER: Bente Skari brukte nøyaktig 25 sekunder på å skissere opp løypa der hun går for sitt første OL-gull. Ingen har vært mer i disse løypene enn Bente. Hun har til og med vært på ferie to ganger i Soldier Hollow for å lære seg hver meter av traseen.
Hele Norges coronakart