Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bentes nye natteliv

RAMSAU (Dagbladet): Langrennsgutta og -jentene skiller lag etter ski-NM som starter i morgen. Gutta drar på høydesamling i Italia for å forberede seg til OL. Jentene drar til Sverige og satser på aktivt natteliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skal ligge ei uke i Orsa, sier Bente Martinsen.

- Der snur vi klokka til japansk tid, og venner oss til ny døgnrytme. Det betyr frokost klokka to om natta og ut og trene fire om morgenen. Vi går til sengs i god tid før barne-TV begynner.

- Vi har fått personalet på hotellet med på opplegget, sier Bente.

- Det med klokka er forståelig, men hvorfor lavlandet i Sverige?

- Personlig har jeg ikke tro på høydeleir for mitt vedkommende. Jeg prøvde det foran VM i fjor, det klaffet ikke. Jeg vet for lite om hvilken effekt det har på min kropp. Derfor vil jeg ikke gamble på det i år.

- Jeg prioriterer heller hardere trening i lav høyde, sier Bente.

- Seinere skal jeg prøve meg fram med høyde. OL om fire år går jo 2000 meter over havet i Salt Lake City i USA. Da må vi være forberedt.

Alle OL-jentene følger samme opplegg som Bente.

Ingen innvendinger

- Betyr det at høydesamling ikke har noe for seg for jenter, landslagstrener Erik Røste?

- Neida, men det er en avveining som må gjøres. I lavlandet kan vi trene hardere. I høyden kan vi bygge flere blodlegemer.

- Det er vel sånn at gutta tåler litt hardere trening i høyden enn jentene, og dermed har litt bedre utbytte. Alle må trene rolig i høyden. Jentene går roligere enn gutta i utgangspunktet, og det nivået de kan ligge på i tynnluftstrening er knapt over turtempo.

- Derfor er det bedre at de trener tøffere i lavlandet.

- Er alle jentene enige i at samling i lavlandet er den rette medisinen?

- Ja, det har ikke vært noen innvendinger mot den løsningen vi har valgt.

Gutta snur også

Også gutta kommer så smått til å justere døgnet nede i Italia. De ni timene det er i forskjell på japansk og europeisk tid, skal kortes ned noen timer slik at overgangen ikke blir så brå.

- Vi kommer til å stå opp tidlig, men tar ikke alt i et jafs. Dessuten har for eksempel Bjørn Dæhlie og Erling Jevne stått opp grytidlig helt siden nyttår, sier Erik Røste til Dagbladet.

Sist vinter fikk langrennsløperne voldsom kritikk for å spise piller som hjalp dem å overkomme døgnvillheten da de var på prøve-OL i Nagano.

I år justerer de døgnet på plass på naturlig vis.

NATTELIV:- I Sverige snur vi klokka til japansk tid, sier verdenscupleder Bente Martinsen. - Det betyur frokost klokka to om natta og ut og trene fire om morgenen.
Bente Martinsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!