Bentes sanne ansikt

I skisporet har Bente Skari vært en seiersmaskin. Nå gleder hun seg bare til å være seg selv.

MERÅKER/OSLO (Dagbladet): For etter å ha gått mediemila etter en pressekonferanse i går ettermiddag, der hun elegant kledd i svart leste opp sin avskjedshilsen til pressefolk og skikolleger, innrømmet hun overfor Dagbladet i går kveld at det hadde vært sterke følelser i sving.

- Det var litt rart, litt vemodig, litt rørende. Jeg visste ikke helt hvordan jeg kom til å reagere da jeg leste det jeg hadde skrevet. Det var rart å si det, sier Bente.

Men det er sant. Bente Skari legger opp. Definitivt. Gulljenta fra Nittedal går sitt siste skirenn i morra. Og som om det skulle være noen tvil:

- Jeg går for å vinne, he, he.

- Svada

De første tankene om å gi seg kom allerede etter OL i fjor. De nærmeste har visst det hele tida. Men Bente er også verdensmester i å holde maska. Hver gang spørsmål om framtida har dukket opp, har Bente manøvrert like overlegent rundt grøten som hun har distansert konkurrentene i løypa.

- Jeg har jo aldri sagt direkte at jeg ville fortsette til OL i Torino. Jeg har vært ganske rund i svarene.

- Eller for å si det rett ut, så har jeg nok pratet mye svada. Har du ikke merket det? ler Bente spørrende.

Men det har vært vanskelig å merke. Fordi Bente har vært så vanvittig flink i jobben sin. Skigåinga har ikke bare vært jobben hennes, men hele livsstilen. Og for å greie det har hun vært nødt til å ta på seg den profesjonelle mediemaska samtidig som hun har tatt på seg skidressen.

- Det er stor forskjell på Ski-Bente, og den Bente som er hjemme. Jeg har nok framstått som veldig ensporet, og tenkt mye på meg selv som skiløper. Men privat, når jeg er hjemme, så er jeg definitivt ikke noen sta og egen person.

- Det har nok vært nødvendig å skille mellom de to rollene, selv om det har vært nokså ubevisst.

- Livsstil

De som kjenner Bente godt, vet at hun ikke er den kalde og beregnende seiersmaskinen hun av og til har sett ut som i store mesterskap. Hennes nærmeste venner trekker alltid fram hennes humør og sosiale egenskaper når de beskriver henne.

- Jeg kan jo ikke oppføre meg likedan på skirenn som jeg gjør ved en trivelig middag hjemme, he, he. Alle blir jo preget av den jobben man har. Og det livet jeg har levd som skiløper har jo preget meg veldig. Når jeg nå slutter, så skifter jeg jo totalt livsstil.

Og det er det hun synes er mest befriende med å slutte. For det koster å være så god som Bente har vært. Ikke bare fysisk, men mest mentalt. Og det er også det som er den viktigste grunnen til at Bente legger opp. Akkurat som det var det for Thomas Alsgaard da han sluttet for drøye tre uker siden.

- Jeg har merket at det stadig har blitt tyngre å motivere seg. Skal man bli best må man gjøre knallharde prioriteringer hele tida. Og jeg merker at jeg ikke har den samme lysten som før. Og for meg nytter det ikke å være skiløper 98 prosent. Skal jeg gå på ski, må jeg yte 100 prosent.

Vi som har fulgt Bente på nært hold gjennom tre strake suksessmesterskap, har sett hvor flink hun har vært til å gjøre de evinnelige arbeidsoppgavene sine. I stedet for å sole seg i glansen av medaljene har Bente hele tida tenkt på de små tingene hun vet er livsviktige for å vinne skirenn, få på tørre klær rett etter målgang, få i seg mat og drikke, jogge seg ned. Det er de små kjedelige tingene som har skapt eneren Skari. Samt en god porsjon tålmodighet.

- Mitt skiliv har vært preget av de små framskrittene, sa Bente på pressekonferansen.

Hun var 25 år før hun vant sitt første verdenscuprenn, 27 år da hun tok sitt første VM-gull, 29 da hun tok sitt eneste OL-gull.

- Og det tok meg 15 år å lære meg å skøyte. Årets sesong har vært den første i karrieren der jeg har mestret alt. Jeg har trivdes i rollen som verdens beste i klassisk, men har gledet meg enda mer over endelig å kunne smile stolt, øverst på pallen etter noen av årets skøyterenn, sier Bente.

Og derfor var årets enorme sesong den perfekte avslutningen.

- Jeg har alltid sagt at jeg skulle gi meg på topp. Selv om jeg trolig hadde gitt meg uansett hvordan resultatene hadde vært denne vinteren. Jeg mangler rett og slett motivasjon til å fortsette satsingen mot OL i Torino i 2006.

Graviditetsrykter

Framtida er uklar. De første dagene skal hun jobbe for familie-bedriften et par dager.

- Jeg skal være med på en salgsmesse til uka, og jeg kommer nok til å bidra mer enn jeg har gjort den nærmeste tida. Jeg får bruke litt tid til å sette meg inn i ting.

- Hva skal du gjøre framover?

- Jeg har ikke rukket å tenke på det ennå. Men skulle jeg gjette, så blir det i hvert fall ikke noe innen idretten. Jeg har lyst til å prøve noe nytt. Heldigvis har jeg muligheten til å tenke meg godt om.

Før gårsdagens pressekonferanse på Meråker gikk det ville rykter om at Bente skulle legge opp fordi hun var gravid. Hun fikk til og med barnevogn i avskjedsgave.

- Jeg hørte mange snakke om det på stadion, så jeg måtte jo avkrefte det på pressekonferansen, ler Bente.

Men den slags aktiviteter blir det nok rikelig tid til framover. Onsdag tar hun med seg ektemannen Geir på ferie til Florida. Der kan de jo starte tørrtreningen.

- Ja, he, he, jeg hører du sier det. Jeg har lyst på barn en gang i framtida. Vi får se hvordan det blir.

LETTET: Bente Skari var vemodig, men samtidig lettet da hun i går offentliggjorde at hun legger opp som skiløper etter en fantastisk karriere. I morgen går hun sitt siste skirenn. - Det har vært en lang prosess, og noe jeg har tenkt veldig grundig gjennom. Jeg har rett og slett ikke motivasjon nok til å fortsette, sier Bente.
TRENINGSNARKOMAN: Bente viser muskler og ledertrøya i 99-sesongen. Treningsdagboka hennes er ikke for folk flest.
ENDELIG MESTER: Bente vinner sitt første av i alt fem VM-gull i Ramsau samme år.
DRONNINGA OG KONGEN: Bente og Bjørn Dæhlie i 1999. Nittedals-jenta vant v-cupen for første gang.