Ber Adidas forklare seg

Norges Olympiske Komité ber om en redegjørelse fra hovedsponsoren Adidas etter avsløringene om arbeidsforholdene i sportsindustrien.

Også Adidas er gått etter i sømmene av «Fair Play Campaign», som ble omtalt i Dagbladet i går.

Kampanjens undersøkelse konkluderer at de største sportsklesprodusentene internasjonalt begår grove brudd på ILOs konvensjoner, som brudd på retten til fagforeninger og streik, lange arbeidsdager sju dager i uka, og tvungen ulønnet overtid.

- Jeg er overbevist om at verken IOC eller Norges OL-komité vil samarbeide med noen som lar folk arbeide på slavekontrakt. Det er helt uakseptabelt. Også idretten må presse på for bedre vilkår for arbeidere i fattige land, sier Ådne Søndrål, styremedlem i Norges Olympiske Komité og norsk representant i IOC.

Desperat

LO-leder Gerd-Liv Valla mener undersøkelsen avdekker alvorlige brudd på selve grunnidéen for den olympiske ånd, som har som motto å respektere universelle og fundamentale etiske prinsipper.

- Mens toppidrettsutøvere kjemper om heder og ære i spotlysene og foran millioner av TV-seere i olympiaden og andre sportsbegivenheter, kjemper tusenvis av arbeidstakere som har produsert klærne de har på seg, en desperat kamp for å overleve i hverdagen, sier hun.

Nye styret

Fungerende president i Norges Olympiske Komité, Grethe Fossli, mottok denne uka et brev fra LO-lederen, der de blir bedt om å rydde opp i de «uverdige forholdene». Olympiakomiteen har allerede bedt om en redegjørelse fra sin hovedsponsor Adidas, som ikke svarte på Dagbladets henvendelse i går.

- De påståtte arbeidsforholdene bryter med de grunnleggende holdningene til folk flest. Det er klart vi tar dette alvorlig, sier Grethe Fossli.

Hun overlater saken til det nye styret i Idrettsforbundet og Olympiatoppen, som velges 17. april.

UAKSEPTABELT: Styremedlem i Norges Olympiske Komité, Ådne Søndrål, mener idretten må presse på for å bedre forholdene for arbeidere i fattige land.