Hjertestans i toppidretten

Ber alle lære seg hjerte- og lungeredning: - En plikt som medmenneske

Carl Erik Torp oppfordrer alle til å lære seg hjerte- og lungeredningsteknikk etter Sondre Turvoll Fossli ble reddet av en forbipasserende syklist mandag.

OPPFORDRING: NRK-ekspert og tidligere fotballspiller Carl-Erik Torp ber alle lære seg HLR. Her fra kommenatorboksen før avspark landskampen Norge - Nederland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OPPFORDRING: NRK-ekspert og tidligere fotballspiller Carl-Erik Torp ber alle lære seg HLR. Her fra kommenatorboksen før avspark landskampen Norge - Nederland. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Sondre Turvoll Fosslis plutselige hjertestans mens han var på biltur med kjæresten mandag, setter igjen søkelys på hjertestans hos friske og raske, unge idrettsutøvere.

Det er høyst usikkert om Fossli igjen kan komme tilbake til toppidretten etter hjertestoppen.

En som vet altfor godt hvordan idrettskarrieren kan være over etter en hjertestans er Carl-Erik Torp. Han spilte sin siste fotballkamp på toppnivå da hjertet stanset i 2011.

Fikk sjokk

Han forteller Dagbladet at han ble sjokkert da han fikk høre om Fossli.

- Min første reaksjon var sjokk. Som alle får når man får høre om en person som har hatt hjertestans. Det er ikke spesielt for meg, selv om jeg har den erfaringen jeg har. Så kom gledesfølelsen, når man hørere at det har gått bra. Men det jeg mener vi skal tenke nøye over, er det ansvaret vi har som medmennesker.

Torp bedyrer hvor viktig det er at folk med hjerte- og lungeredningskompetanse er til stede når noe slikt inntreffer.

- Vi hadde vært døde alle sammen. Om ikke vi hadde vært så heldige å ha nødvendig ekspertise rundt oss, sier Carl Erik Torp til Dagbladet.

Han tenker på Sondre Turvoll Fossli, Ståle Solbakken, Pål Strand og ham selv. Alle var så heldige at da de ble utsatt for hjertestans, var det medisinsk kompetanse på plass.

- En plikt som medmenneske

For ham selv var det mot slutten av en tippeligakamp mot Sogndal i september 2011 at hjertet stoppet.

Torp priser seg lykkelig for at det skjedde i en kampsituasjon.

- Jeg var så heldig at jeg falt om med medisinsk ekspertise på plass, siden det var i en kampsituasjon. For Sondre sin del, så var han avhengig av medisinsk kompetanse fra medmennesker. Det bidro til at livet hans ble reddet.

Overfor Dagbladet kommer Torp med en oppfordring til absolutt alle om å lære seg den nødvendige hjerte- og lungeredningsteknikken.

- Jeg ønsker å appellere til alle om man har en plikt som medmenneske. Det å måtte stå og se på at et menneske dør, uten å kunne bidra må være en fryktelig følelse. Jeg mener at det å tilegne seg nødvendig livreddende kunnskap bør berøre ethvert menneske personlig, men også bedrifter, sier Torp.

- Selv kunne jeg ingenting om livreddende førstehjelp da det hendte med meg. Men jeg har lært meg det i etterkant, fortsetter han.

Samtidig som teknikken er viktig er man også nødt til å ringe etter ambulanse omgående. Hjerte- og lungeredningsteknikken holder nemlig bare blodomløpet i gang til en hjertestarter kan få i gang hjertet igjen med en elektrisk impuls.

- Det viktigste er å tilegne seg kunnskap, enten på egen hånd ved å lese og se videoer. Men også ved å kontakte Røde Kors for kursing. Man må ikke være redd for å gjør noe, om man kommer utfor en situasjon der en person har falt om, sier Torp.

OPERERT: Brann-spiller Carl-Erik Torp fikk operert inn hjertestarter i 2011. Foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet
OPERERT: Brann-spiller Carl-Erik Torp fikk operert inn hjertestarter i 2011. Foto: Paul S. Amundsen/Dagbladet Vis mer

Ikke vær redd

Selv fikk Carl-Erik Torp operert inn en hjertestarter etter hjertestansen den gangen. Det gjør at Torp ikke er redd for å ta seg en løpetur alene eller trene og holde seg i form.

- Jeg har alltid en kompis med meg på joggetur i hjertestarteren, men jeg vil for all del ikke skremme noen fra å ta en tur alene i skauen. Livet er skjørt og består av mange fasetter. Men det er uansett sunt å trene og holde seg i form. Og dette skjer for svært få i det store perspektivet. Man må ikke gå rundt og være redd, sier Torp.

Torp har innordnet seg sin endrede livssituasjon etter at han måtte legge opp etter hjertestansen i 2011.

- Det var en lang prosess. Jeg ble ikke nektet av legene med å fortsette som toppidrettsutøver, men jeg ble frarådet. Og i min livssituasjon var det ikke nødvendig å tenke seg om i det hele tatt. Avgjørelsen var enkel. Men jeg legger ikke skjul på at det var en lang prosess med mange vanskelige situasjoner, sier den tidligere Kongsvinger- og Brann-spilleren.

I dag er han fulltidsansatt som utviklingsansvarlig i KFUM, ved siden av kommentatorarbeidet i NRK og føler seg helt frisk.

- Det er gøy å være med i denne prosessen. Det er en klubb i rivende utvikling med bygging av ny stadion. - Selv om en dør lukkes, så åpnes det en ny, sier han.