Floursmøring

Ber Bjørgen & co. droppe miljøskadelig smøring. - Da stiller man med et handikap

Framtiden i våre hender oppfordrer skiheltene til å ta grep.

FORELØPIG IKKE AKTUELT: Å droppe fluorsmøring vil gi et handikap, mener både Torbjørn Skogstad og smøresjef Knut Nystad. Her legger Marit Bjørgen ski og staver i bilen etter NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORELØPIG IKKE AKTUELT: Å droppe fluorsmøring vil gi et handikap, mener både Torbjørn Skogstad og smøresjef Knut Nystad. Her legger Marit Bjørgen ski og staver i bilen etter NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I oktober kom langrennskomiteen i Norges Skiforbund med følgende vedtak:

En anbefaling om å droppe fluorsmøring i alle klasser til og med 16 år. Selv om det per nå ikke finnes sikre kontrollmetoder, oppfordret langrennskomiteen alle skikretser og klubber til å bruke glidprodukter uten fluor under skiene.

Grunnen er å begrense helse- og miljøskade ved bruk av stoffet. Stoffene er vanskelige å bryte ned, og hoper seg opp i natur og kropp. Det kan gi lever- og fosterskader, og forårsake kreft. Dagbladet har tidligere skrevet mye om temaet.

Nå oppfordrer organisasjonen Framtiden i våre hender, som jobber mot et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser, skiheltene til å ta grep.

Oppfordringen

Anja Bakken Riise er organisasjonens leder.

LEDER: Anja Bakken Riise. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
LEDER: Anja Bakken Riise. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Først vil jeg gjerne si at vi som resten av Norge heier veldig på Bjørgen og våre skihelter. Og er veldig spent på hvordan det går med dem i OL og de rennene som kommer denne sesongen. Vi har kommet dit at de norske skiløperne er så dominerende at de nesten gjør reint bord uansett, og da synes vi at det er på tide å utfordre dem til å gå foran og kutte ut disse gliderne og smøringen som inneholder miljøgiftige fluorkarboner, sier Riise til Dagbladet.

Hun forklarer at fluorkarboner er å finne i mange ting vi bruker i dagliglivet, i alt fra brannskum til matemballasje.

- Men det som selvfølgelig er spesielt med smøring, er at den går rett ut i naturen. Sånn sett er det spesielt viktig å gjøre noe med hva man smører på skiene sine, sier Riise.

Hun fortsetter:

- Vi håper at de norske vil gå foran så snart som mulig. Aller helst når OL starter, og om ikke allerede da, så er Holmenkollen den neste gode anledningen.

Gir handikap

Som leder for langrennskomiteen, var Torbjørn Skogstad med på å innføre vedtaket om forbudet av fluorsmøring i aldersklasser til og med 16 år. Han sier det kan være at eliteløperne i framtida slutter med fluorsmøring, men at dette ikke har vært et tema i langrennskomiteen nå.

LEDER FOR LANGRENNSKOMITEEN: Torbjørn Skogstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LEDER FOR LANGRENNSKOMITEEN: Torbjørn Skogstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Innfører vi et forbud for norske løpere som deltar i internasjonale konkuranser, vil det i praksis si at man stiller med et handikap. Det er ingen tilsvarende smøring akkurat nå som gir samme gli. Skal man innføre det bare for norske løpere, kan man like greit gi opp å stille i internasjonale konkurranser, sier Skogstad til Dagbladet.

Han får støtte av smøresjef Knut Nystad, som allerede er på plass i Pyeongchang.

- På verdenscupnivå har ikke dette vært et tema, da vi bruker fluorprodukter i alle renn. Bruker man ikke fluor, kan man per i dag ikke regne med å hevde seg i toppen av resultatlistene i de aller fleste renn, sier Nystad til Dagbladet.

Derfor må arbeidet skje internasjonalt og gjennom FIS, mener Skogstad. For hvis det skal innføres et forbud, må det gjelde alle.

Ingen kontrollmetoder

Han presiserer også at vedtaket satt i høst i praksis fungerer som en anbefaling, da det akkurat nå ikke finnes kontrollmetoder for å sjekke om det er fluor under skiene. Et slikt verktøy vil være neste steg i prosessen, tror Skogstad.

- I og med at det ikke finnes kontrollmetoder, så går det ikke an å håndheve et forbud i dag. Men vi har gjort mange undersøkelser knyttet til dette, og det er hele tiden en prosess. Fokuset vårt er om det finnes metoder det lar seg gjøre å identifisere og kontrollere om det brukes fluor under skiene, sier Skogstad.

Men som nevnt, så kan fluorkarbonene være skadelige. Derfor har landslagets smøreteam gjort noen grep.

- På verdenscup har vi investert i smøretrailere for å få kontroll på arbeidsmiljøet. HMS er viktig for oss, og er årsaken til vår investering i egnede ventilasjonsanlegg i smøretraileren, forklarer Nystad.

EU innfører for øvrig et forbud mot flere fluorkarboner i 2020. Dette kan påvirke hvilke produkter man får tilgang til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer