Floursmøring

Ber Bjørgen & co. droppe miljøskadelig smøring. - Da stiller man med et handikap

Framtiden i våre hender oppfordrer skiheltene til å ta grep.

FORELØPIG IKKE AKTUELT: Å droppe fluorsmøring vil gi et handikap, mener både Torbjørn Skogstad og smøresjef Knut Nystad. Her legger Marit Bjørgen ski og staver i bilen etter NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORELØPIG IKKE AKTUELT: Å droppe fluorsmøring vil gi et handikap, mener både Torbjørn Skogstad og smøresjef Knut Nystad. Her legger Marit Bjørgen ski og staver i bilen etter NM på Gåsbu. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I oktober kom langrennskomiteen i Norges Skiforbund med følgende vedtak:

En anbefaling om å droppe fluorsmøring i alle klasser til og med 16 år. Selv om det per nå ikke finnes sikre kontrollmetoder, oppfordret langrennskomiteen alle skikretser og klubber til å bruke glidprodukter uten fluor under skiene.

Grunnen er å begrense helse- og miljøskade ved bruk av stoffet. Stoffene er vanskelige å bryte ned, og hoper seg opp i natur og kropp. Det kan gi lever- og fosterskader, og forårsake kreft. Dagbladet har tidligere skrevet mye om temaet.

Nå oppfordrer organisasjonen Framtiden i våre hender, som jobber mot et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser, skiheltene til å ta grep.

Oppfordringen

Anja Bakken Riise er organisasjonens leder.

- Først vil jeg gjerne si at vi som resten av Norge heier veldig på Bjørgen og våre skihelter. Og er veldig spent på hvordan det går med dem i OL og de rennene som kommer denne sesongen. Vi har kommet dit at de norske skiløperne er så dominerende at de nesten gjør reint bord uansett, og da synes vi at det er på tide å utfordre dem til å gå foran og kutte ut disse gliderne og smøringen som inneholder miljøgiftige fluorkarboner, sier Riise til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.