AVSLØRT: Britiske Sunday Times skriver i dag at Mohammed Bin Hammam skal ha bestukket 30 afrikanske fotball-ledere for å sørge for at Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022. Foto: AP Photo / Shirley Bahadur / NTB Scanpix
AVSLØRT: Britiske Sunday Times skriver i dag at Mohammed Bin Hammam skal ha bestukket 30 afrikanske fotball-ledere for å sørge for at Qatar ble tildelt fotball-VM i 2022. Foto: AP Photo / Shirley Bahadur / NTB ScanpixVis mer

Ber Blatter gå av og vil ha ny VM-arrangør etter Qatar-avsløringen

NFF sitter foreløpig på gjerdet.

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev i natt, avslører den britiske avisa Sunday Times i dag at tidligere leder i det asiatiske fotballforbundet (AFC), Mohammed Bin Hammam, skal ha betalt fem millioner dollar - drøyt 30 millioner kroner - for å få støtte til fotball-VM i Qatar.

Avisa sitter på en rekke dokumenter som skal vise at Bin Hammam fikk VM til knøttlille Qatar gjennom bestikkelser og korrupsjon.

Samme mann utfordret FIFA-president Sepp Blatter før presidentvalget i 2011, men måtte kaste inn håndkleet da det kom fram at han hadde forsøkt å kjøpe stemmer.

30 afrikanske ledere Når det gjelder VM, skal Bin Hammam blant annet ha overført opptil 200 000 dollar (ca. 1,2 mill. kr.) til kontoer kontrollert av lederne av 30 afrikanske fotballforbund.

Generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF), Kjetil Siem, mener imidlertid det er litt tidlig å si hvilke konsekvenser avsløringen kan ha for VM i 2022.

Blatter har tidligere innrømmet at det var galt å gi Qatar VM.

- Det er farlig å konkludere på en sak som denne, men stemmer det at VM ble kjøpt, er det hevet over tvil at det kan føre til ny debatt rundt tildelingen. Jeg tipper dette blir orientert om på FIFA-kongressen i Brasil dagen før VM starter, sier Siem til Dagbladet.

- Hvilke signaler kommer NFF til å gi rundt Qatar-VM på FIFA-kongressen som starter 11. juni?

- Få fakta på bordet.

- Er det aktuelt å be direkte om at saken etterforskes på nytt og at tildelingen revurderes?

INNRØMMET: FIFA-president Sepp Blatter innrømmet allerede i midten av mai at det var feil å gi VM til Qatar. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix
INNRØMMET: FIFA-president Sepp Blatter innrømmet allerede i midten av mai at det var feil å gi VM til Qatar. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / NTB Scanpix Vis mer

- Dersom dette stemmer vil snøballen rulle av seg selv. FIFA bruker enorme ressurser på å stoppe korrupsjon og har ingen intensjoner om at dette skal gå videre uten etterforsking, sier Siem.

Krever Blatters avgang I England krever flere at FIFA-president Blatter må trekke seg etter nok en avsløring som involverer korrupsjon i hans organisasjon, men der er ikke generalsekretæren i NFF enig.

- Dersom Bin Hammam - som Blatter fikk fjernet fra FIFA på grunn av korrupsjon - har kjøpt VM til Qatar, så ser jeg ikke at det skal være Blatter sitt ansvar, sier Siem til Dagbladet.

Siem stusser på at Sunday Times skriver at Bin Hammam skal ha bestukket hele 30 afrikanske fotballpresidenter ettersom det var FIFAs øverste organ, eksekutivkomiteen, som stemte VM til Qatar for drøyt tre år siden.

- Det jeg syns virker litt rart er at han anklages for å ha kjøpt 30 presidenter i Afrika. Men det er ikke de presidentene som bestemmer hvor VM skal gå, det er FIFAs «EXCO» (executive committee) som gjør, påpeker Siem.

Sunday Times skriver imidlertid at Bin Hammams plan var å bestikke de 30 presidentene slik at de kunne legge press på de fire afrikanske medlemmene i eksekutivkomiteen.

Åpner opp I Storbritannia er det nærmest på vei et folkekrav om at FIFA nå må tildele 2022-VM på nytt. I formiddag åpnet visepresident i FIFA, Jim Boyce, opp for en ny avstemming.

- Jeg har ikke noe problem i det hele tatt med det, sier Boyce til BBC om å gjennomføre en ny avstemming dersom det blir påvist korrupsjon i prosessen.

Kjetil Siem tror imidlertid ikke det er fullt så enkelt.

- Både ja og nei. Det kommer helt an på hva som har skjedd. Salt Lake kjøpte OL, men arrangerte likevel. Det er i alle fall viktig å få fakta på bordet. Jeg tror mange er enig med Boyce. Personlig mener jeg det er viktig for regionen at VM kommer til Midtøsten, men dersom dette er måten, er det jo bare trist. Foreløpig er det lite «good news» om dette VM, for å si det mildt, sier Siem til Dagbladet.

FIFA har i lang tid jobbet med å etterforske de mange anklagene om bestikkelser. Michael Garcia, som er ansvarlig for granskningen av VM-tildelingene i 2018 og 2022, skal i morgen etter planen møte representanter for Qatars VM-organisasjon.

Kritisk Lennartson I Sverige sier tidligere UEFA-president Lennart Johansson til Expressen at han ikke akkurat er overrasket over avsløringen. Johansson har imidlertid ikke samme holdning til Blatter som Kjetil Siem.

AVVENTER: Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, vil be FIFA få all fakta på bordet, men mener det er for tidlig å konkludere. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
AVVENTER: Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, vil be FIFA få all fakta på bordet, men mener det er for tidlig å konkludere. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Det må jo være mulig å belaste ham for dette. Det er tydeligvis veldig vanskelig å dømme noen, men har Sunday Times bevis, må opplysningene kunne brukes i retten, sier Lennartson.

Mohammed Bin Hammam skal tidligere også ha overført 1,6 millioner dollar (ca. 9,5 mill. kr.) til FIFAs daværende visepresident Jack Warner.

Warner var blant dem som stemte for å gi Qatar mesterskapet i 2022, men han trakk seg etter korrupsjonsavsløringer i 2011.

Dagbladet har tidligere avslørt Warner som en svartebørsgjenganger.

• Bin Hammam har ikke ønsket å kommentere saken overfor Sunday Times.

FAKSMILE: Sunday Times i dag.
FAKSMILE: Sunday Times i dag. Vis mer