Ber Chelsea skylde på seg selv - ikke Øvrebø

Alves mener Drogba & co ble felt av egen feighet.

OMRINGET: Tom Henning Øvrebø ble forfulgt av Chelsea-spillere på vei inn i tunnelen etter kampen, og en Didier Drogba i slipperser var den hissigste av dem alle. Foto: (AP Photo/Jon Super)
OMRINGET: Tom Henning Øvrebø ble forfulgt av Chelsea-spillere på vei inn i tunnelen etter kampen, og en Didier Drogba i slipperser var den hissigste av dem alle. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

(Dagbladet): Andres Iniesta sendte Barcelona til Champions League-finale i 2009, etter å ha utliknet til 1-1 mot Chelsea på overtid.

Det var likevel Tom Henning Øvrebø som ble utpekt som hovedårsaken til at spanjolene avanserte - etter at han avviste minst fire rop på Chelsea-straffe i løpet av kampen.

Når lagene møtes til ny semifinale på Stamford Bridge i morgen, tre år senere, er det med tyske Felix Brych som dommer.

Men det er fortsatt Øvrebø og alle kontroversene sist som stjeler det meste av oppmerksomheten. Barcelona-back Dani Alves mener det er på tide at Chelsea klandrer seg selv for at finaledrømmen brast på overtid.

- Chelsea gikk glipp av finalen på grunn av frykt. De spilte med én mann mer, de spilte hjemme, de ledet, og de skulle angrepet oss mer. Men har du ikke den offensive fotballfilosofien som Barcelona har, ligger du bakpå og blir slått ut. Du er nødt til å angripe. Å legge seg i forsvar er for tapere. Å angripe er for vinnere. Jeg mener Chelsea manglet motet til å angripe oss, og det fikk de betale for, sier Alves til The Guardian.

- De sluttet å spille
Samtidig kunne kampen være utenfor Barcelonas rekkevidde om Øvrebø hadde gitt straffe på den mest opplagte episoden: Da Gerard Pique stoppet ballen med hånda idet Nicolas Anelka vippet den over ham og var på vei gjennom. På det tidspunktet ledet Chelsea 1-0, og et nytt mål for vertene kunne fort vært det endelige nådestøtet for Barcelona.

Spanjolene var på sin side misfornøyd med utvisningen av Eric Abidal, som må sies å ha vært av den strenge sorten. Da var det spilt 65 minutter av kampen.

Alves sier Barcelona-spillerne lot seg overraske over at Chelsea ikke våget mer med én mann mer på banen - og at det ga dem et løft.

- BLE FEIGE: Daniel Alves mener Chelsea ble baktunge og passive etter at Barcelona ble redusert til ti mann. Foto:   (AP Photo/ Matt Dunham)
- BLE FEIGE: Daniel Alves mener Chelsea ble baktunge og passive etter at Barcelona ble redusert til ti mann. Foto: (AP Photo/ Matt Dunham) Vis mer

- Vi innså at de hadde sluttet å spille. På stillingen 1-0 skjønte vi at de var tilfredse, men de glemte at vi bare trengte en scoring for å gå videre. Og det skjedde. Det eneste de gjorde da de fikk ballen, var å kvitte seg med den igjen og slå den langt. De våget aldri å flytte seg framover på banen. Med andre ord forærte de oss kontrollen. Og det verste du kan gjøre når du møter Barcelona, er å la dem ha ballen, mener Alves.

Ser kampen fra sofakroken
Dagbladet snakket med Øvrebø kort tid etter at semifinalene ble trukket. Da fortalte han blant annet om hvordan kampen fra 2009 fortsatt blir et tema, både i sosiale sammenhenger og ellers.

- Det kommer en og annen tekstmelding og e-post. Og når jeg er ute sted og det er fotballfolk til stede, er det jo den kampen jeg blir husket for. Ikke de 30-40 andre kampene i Champions League. Men det må jeg regne med, det var profilerte lag i en stor kamp, og det skjedde kontroversielle og diskutable ting. Det er fotballens natur. Men jeg blir ikke trakassert på noe vis, selv om det kommer ukvemsord iblant, sa han.

Øvrebø har planer om å se kampen på TV i morgen. Men rent hypotetisk ville han ikke hatt noen problemer med å løpe ut på Stamford Bridge som dommer...

- Jeg skulle gjerne dømt den, for å rette opp det slette inntrykket. Men jeg kan trøste alle med at den muligheten ikke er til stede, så jeg får se den fra sofakroken.

RØMTE: Øvrebø jages av Michael Ballack etter å ha avslått nok et Chelsea-rop på straffe, denne gang på overtid etter at Barcelona hadde utliknet til 1-1. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
RØMTE: Øvrebø jages av Michael Ballack etter å ha avslått nok et Chelsea-rop på straffe, denne gang på overtid etter at Barcelona hadde utliknet til 1-1. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer