Ber Dæhlie om hjelp

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Gårsdagens svenske gulljente, Magdalena Forsberg, måtte betale flybilletten sjøl for å komme seg til VM i Oslo. Det svenske skiskytterforbundet hadde ikke råd. Nå vil Forsberg ha sponsorhjelp fra Bjørn Dæhlie. Som slett ikke snur ryggen til forslaget.

Svenske skiskyttere må stort sett klare seg på egen hånd. Det nasjonale forbundet er lutfattig, har få og små sponsorer og overlater utgifter til utøverne.

- Jeg måtte selv betale flybilletten min hit til VM. Jeg orket ikke å kjøre bil helt fra Vstersund, sier Magdalena til Dagbladet.

65 mil på landeveien fra sist helgs v-cuprenn ble for mye for ryggplagede Forsberg. Hun fortjener tusenlappene i retur etter gullmedaljen i går - Magdalenas fjerde VM-gull siden hun gikk over fra langrenn til skiskyting som 27-åring.

Satser svensk

Det er ikke første gangen Magdalena blar opp fra egen lomme.

- Jeg betaler mye selv. Blant annet treningsleirer og slikt. Vi får lite dekket, sier hun.

Derfor lytter hun oppmerksomt til Bjørn Dæhlies kommersielle interesse for svensk skiskyting. Torsdag presenterte han nye sponsoravtaler med skiskytterlandslagene til Bulgaria og Canada. Da røpet han også at kleskolleksjonen hans i år skal lanseres i flere hundre svenske butikker. På direkte spørsmål om han kan tenke seg å gå inn på sponsorsiden for svenske skiskyttere, svarte Dæhlie klart og tydelig:

- Ja, dette er interessant.

- Jeg har hørt om dette. Han må bare komme til oss. Vi har det ikke så lett, og trenger hjelp. Fra alle, sier Magdalena.

Som er lei av å bo stuet sammen i militærforlegninger på treningsopphold. Heller ikke lege har svenskene med på v-cuprenn. Men nå under VM stiller en barmhjertig medisiner opp for Magdalena & co - frivillig og ubetalt.

Må ha penger

Forsbergs tyske trener, Wolfgang Pichler, går så langt som til å si at økte ressurser er avgjørende for om vinneren av v-cupen de tre siste sesongene fortsetter over OL i 2002. Han appellerer til myndighetene (de svenske):

- Nå må regjeringen våkne. Vi må få mye bedre ressurser for skiskyting i Sverige, sier han.

Men det skjønner ikke alle. I Sverige elsker alle Magdalena Forsberg. Nesten ingen elsker skiskyting.

- Det er dessverre få svensker som forstår hvilken komplisert sport skiskyting er, sier Pichler.

Derfor var det rett og rimelig at 25000 nordmenn jublet for Magdalena og «Du gamla du fria» i går.

PS: Det er 18 år siden sist den svenske nasjonalsangen ble spilt i Holmenkollen under mesterskap. Thomas Wassberg vant femmila under ski-VM i 1982. (kilde: Per Jorsett)

POPULÆR: Magdalena Forsberg er yndling i eget land. Men rik blir hun ikke.