Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ber damene tenke på hva de har på seg. Vil slippe bilder som dette

Grand National på Aintree.

STILGUIDE: Arrangørene av galopprittet Grand National på Aintree utenfor Liverpool har sett seg lei av det de mener er manglende etikette i oppførsel og i klesveien når de årlig inviterer til kvinnenes dag. Foto: Peter Byrne / PA / NTB Scanpix
STILGUIDE: Arrangørene av galopprittet Grand National på Aintree utenfor Liverpool har sett seg lei av det de mener er manglende etikette i oppførsel og i klesveien når de årlig inviterer til kvinnenes dag. Foto: Peter Byrne / PA / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Når man tenker på Storbritannia og idrett er det først og fremst fotball nordmenn tenker på her hjemme. Kanskje rugby, cricket, dart eller snooker.

Men en av de virkelig store idrettshelgene på andre siden av Nordsjøen er helgen galopprittet Grand National går av stabelen på tradisjonsrike Ainstree utenfor Liverpool.

Antrekk En av de tre arrangementsdagene på galoppbanen er satt av for å hedre den kvinnelige halvdel av befolkningen.

Tradisjonsrike Aintree har for mange vært et synonym for eleganse, men enkelte av kvinnenes antrekk på den store festdagen faller ikke alltid i smak hos arrangørene.

Til slutt har det blitt slik at kvinner i utfordrende kjoler og spekakulære hattekreasjoner har blitt en del av sirkuset.

Tidligere har arrangørene forsøkt å få fotografer, som tok lite flatterende bilder, kastet ut. I år har de valgt en litt mykere tilnærming da de oppfordrer kvinnene som akter å ta turen om å tenke over hvordan de kler seg. Det skriver britiske Telegraph.

Stilkode John Baker er direktør for den nordvestlige avdelingen av Jockeyklubben som eier Ainstree. Han sier til The Times at det er på tide «å friske opp kvinnenes dag».

- I år vil vi ha en stilkode framfor en kleskode. Vi prøver å ta arrangementet framover, og gjøre det litt mer aspirerende enn det har vært tidligere.

Allerede i fjor kom arrangørene med retningslinjer for hva de helst så at folk dukket opp i. Her gjengitt av Liverpool Echo.

I tillegg er det utlyst en konkurranse der vinneren av det beste antrekket stikker av med en splitter ny Range Rover til en verdi av over 400 000 kroner samt gavekort i klesbutikker for nesten 100 000. Baker understreker at de ikke tvinger noen til å ha på seg det ene eller det andre.

Billettsalget for kvinnenes dag er allerede 4000 foran skjema for fjoråret, og det ligger an til å kunne bli utsolgt for første gang på mange år.

«Dyreplageri» Årets utgave av galoppløpet går den 9. april, men ble avholdt for første gang allerede i 1839. Det løpes to runder og målet passeres etter 7242 meter og 16 hinder.

KVINNENES DAG: Tradisjonsrike Aintree har for mange vært et synonym for eleganse, men enkelte av kvinnenes antrekk på den store festdagen faller ikke alltid i smak hos arrangørene. Foto: David Sims/WENN.com/NTB Scanpix
KVINNENES DAG: Tradisjonsrike Aintree har for mange vært et synonym for eleganse, men enkelte av kvinnenes antrekk på den store festdagen faller ikke alltid i smak hos arrangørene. Foto: David Sims/WENN.com/NTB Scanpix Vis mer

Det hele høres kanskje ganske ufarlig ut, men rittet har en tendens til å skape overskrifter verden over. Mange mener rett og slett det er dyreplageri.

I 2012 mistet to av hestene livet under styrkeprøven. Den ene var favoritten Synchronised. Han ble avlivet etter et stygt fall over et hinder. Det samme rammet According To Peter. I 2011 led også to hester samme skjebne.

- Dessverre skjer det noen ganger i denne profesjonelle sporten. Vi elsker hestene våre, og vi ønsker ikke at det skal skje, men dessverre skjer det noen ganger, har jockey Bob Champion tidligere uttalt til Sky Sports.

I løpet av 70- og 80-tallet døde 12 hester i løpet. I den neste 20-årsperioden fra 1990 til 2010 måtte 17 hester bøte med livet. Her kan du se en liste over hester som måtte bøte med livet under eller i forbindelse med løpet.

- Farten som dreper Ginger McCain (døde i 2011) trente den legendariske hesten Red Rum, den eneste som har vunnet løpet tre ganger.

- Du gjør det ikke lettere ved å lage banen lettere. Det er farten som dreper hestene, jo fortere de går, jo hardere faller de og det er mer sannsynlig at de vil falle, sa McCain til BBC før han døde i 2011.

I 2013 ble det laget mer fleksible hinder på banen, og ingen hester har måttet bøte med livet siden.

CELEBERT: Colleen Rooney, kona til Manchester United-spiller Wayne Rooney, på plass på Aintree i 2012 med deres sønn Kai. Foto: Peter Byrne / PA Photos / NTB Scanpix
CELEBERT: Colleen Rooney, kona til Manchester United-spiller Wayne Rooney, på plass på Aintree i 2012 med deres sønn Kai. Foto: Peter Byrne / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer

Premiepotten er på en million pund der litt over halvparten går til vinneren.

STYGGE FALL: Grand National har vært preget av mange stygge ulykker gjennom årene. Foto: Peter Byrne / PA Photos / NTB Scanpix
STYGGE FALL: Grand National har vært preget av mange stygge ulykker gjennom årene. Foto: Peter Byrne / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer