Ber Gatlin sladre på treneren

Som belønning slipper han utestengelse på livstid.

(Dagbladet.no): Etter to positive dopingprøver risikerer Justin Gatlin utestengelse fra all friidrett på livstid. Nå har han fått et halmstrå av det amerikanske anti-dopingbyrået.

Tilbudet til Gatlin er enkelt og greit: Vitner han mot treneren sin, Trevor Graham, unngår han utestengelse på livstid.

Da får han anledning til å komme tilbake på friidrettsbanen om åtte år.

- Siden vi ikke har noen etterforskningsmyndighet - som avlytting, ransakingsordre osv - er vi avhengig av å få informasjon fra folk som er ute etter en redusert dopingstraff. Det er den eneste måten vi kan fortsette å forfølge de som jukser, sier generalsekretær Travis Tygart i det amerikanske anti-dopingbyrået ifølge AP.

Liten troverdighet

Trevor Graham har tidligere vært treneren til flere dopingtatte utøvere - deriblant sprinteren Tim Montgomery, som testet positivt på en dopcocktail fra doplaboratoriet Balco.

Graham hevdet også at en hevngjerrig massør var skyld i Gatlins positive dopingprøve, og uttalte at han tok massøren på fersk gjerning idet han lurte en hvit krukke ned i lomma.

Alle dopingsakene har naturlig nok fratatt mannen enhver troverdighet - og nå skal han fjernes fra amerikansk friidrett for godt.

TILBYS REDUSERT STRAFF: Justin Gatlin kan unnslippe livstidsstraff, og i stedet få åtte års utestengelse. Men da må han vitne mot sin egen trener. Foto: AP
TILBYS REDUSERT STRAFF: Justin Gatlin kan unnslippe livstidsstraff, og i stedet få åtte års utestengelse. Men da må han vitne mot sin egen trener. Foto: AP Vis mer

Trenger bevis

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har varslet at de vil åpne sak mot ham i tillegg til Gatlin - men de trenger bevis.

Og det er disse bevisene de håper at Gatlin nå skal hjelpe dem med.

- Hvis en utøver kan gi oss informasjon om personer som har befatning med doping, og hjelper oss å avsløre dem, vil det være svært velkomment, sier Tygart.

Det spørs likevel om Gatlin blir særlig lettere til sinns av en åtte års utestengelse. Da vil han i så fall være 32 år når han er tilbake på friidrettsbanen - og neppe ha de beste forutsetningene for å kunne hevde seg i verdenstoppen.

Ber Gatlin sladre på treneren
<B>MASSØREN:</B> Dette er den hevngjerrige massøren, Chris Whetstine. I hvert fall om man kjøper forklaringen fra Gatlins trener, Trevor Graham.