Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ber Gatlin sladre på treneren

Som belønning slipper han utestengelse på livstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter to positive dopingprøver risikerer Justin Gatlin utestengelse fra all friidrett på livstid. Nå har han fått et halmstrå av det amerikanske anti-dopingbyrået.

Tilbudet til Gatlin er enkelt og greit: Vitner han mot treneren sin, Trevor Graham, unngår han utestengelse på livstid.

Da får han anledning til å komme tilbake på friidrettsbanen om åtte år.

- Siden vi ikke har noen etterforskningsmyndighet - som avlytting, ransakingsordre osv - er vi avhengig av å få informasjon fra folk som er ute etter en redusert dopingstraff. Det er den eneste måten vi kan fortsette å forfølge de som jukser, sier generalsekretær Travis Tygart i det amerikanske anti-dopingbyrået ifølge AP.

Liten troverdighet

Trevor Graham har tidligere vært treneren til flere dopingtatte utøvere - deriblant sprinteren Tim Montgomery, som testet positivt på en dopcocktail fra doplaboratoriet Balco.

Graham hevdet også at en hevngjerrig massør var skyld i Gatlins positive dopingprøve, og uttalte at han tok massøren på fersk gjerning idet han lurte en hvit krukke ned i lomma.

Alle dopingsakene har naturlig nok fratatt mannen enhver troverdighet - og nå skal han fjernes fra amerikansk friidrett for godt.

TILBYS REDUSERT STRAFF: Justin Gatlin kan unnslippe livstidsstraff, og i stedet få åtte års utestengelse. Men da må han vitne mot sin egen trener. Foto: AP
TILBYS REDUSERT STRAFF: Justin Gatlin kan unnslippe livstidsstraff, og i stedet få åtte års utestengelse. Men da må han vitne mot sin egen trener. Foto: AP Vis mer

Trenger bevis

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har varslet at de vil åpne sak mot ham i tillegg til Gatlin - men de trenger bevis.

Og det er disse bevisene de håper at Gatlin nå skal hjelpe dem med.

- Hvis en utøver kan gi oss informasjon om personer som har befatning med doping, og hjelper oss å avsløre dem, vil det være svært velkomment, sier Tygart.

Det spørs likevel om Gatlin blir særlig lettere til sinns av en åtte års utestengelse. Da vil han i så fall være 32 år når han er tilbake på friidrettsbanen - og neppe ha de beste forutsetningene for å kunne hevde seg i verdenstoppen.

image: Ber Gatlin sladre på treneren
<B>MASSØREN:</B> Dette er den hevngjerrige massøren, Chris Whetstine. I hvert fall om man kjøper forklaringen fra Gatlins trener, Trevor Graham.