Ber Hushovd og Arvesen om å bryte meldeplikten

- Menneskerettighetsstridig, sier Unge Venstres leder. - Avgjørende for dopingarbeidet, svarer Norges antidoping-sjef. Hva mener du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg forstår Michael Rasmussen veldig godt når han sier han føler seg dømt av folkedomstolen. Han blir på en måte skyldig inntil det motsatte er bevist, noe som strider mot et grunnleggende, liberalt rettsprinsipp, sier Unge Venstres leder Lars-Henrik Michelsen til Dagbladet.no.

DETTE ER MELDEPLIKTEN

Toppidrettsutøvere må til Antidoping Norge oppgi et tidspunkt og sted hver dag da de er tilgjengelig for et møte med dopingjegere.

Les mer på Antidoping Norges hjemmesider

Han tar klar avstand fra doping og vil ikke ta stilling til om det var riktig å kaste Rasmussen ut av touren, men mener at den prinsipielle debatten er viktig.
 

- Egentlig burde det være irrelevant hvorfor Rasmussen ikke har meldt fra om hvor han har vært til enhver tid. Sånn meldeplikten praktiseres nå, ser jeg klare paralleller til krigen mot terror. Det gis blaffen i grunnleggende prinsipper for å få bukt med et problem, legger han til.

Kritikken mot den danske Tour de France-rytteren Michael Rasmussen har handlet om nettopp brudd på meldeplikten overfor dopingjegerne i forkant av touren.

- Bryt meldeplikten

I går sendte Unge Venstre-lederen et brev til personvernskommisjonen, hvor han tar opp meldeplikten som problem. I tillegg ønsker han gjerne en allianse med en idrettsutøver som vil gå foran i kampen mot regelen.

- Faktisk så oppfordrer jeg norske idrettsutøvere, som Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen, til å bryte meldeplikten. Det er nok den mest effektive måten å få bukt med den på, sier ungdomspolitikeren.

- Men hvem kunne en slik foregangsfigur forvente støtte fra, foruten Unge Venstre?

- BRYT MELDEPLIKTEN: Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen mener norske idrettsutøvere bør bryte meldeplikten, som en protest mot en regel han mener er menneskerettighetsstridig. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
- BRYT MELDEPLIKTEN: Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen mener norske idrettsutøvere bør bryte meldeplikten, som en protest mot en regel han mener er menneskerettighetsstridig. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

- Denne utøveren ville nok bli veldig utsatt, ja - mange ville være veldig fristet til å ta ham eller henne, medgir Michelsen, men framholder:

- Rett til privatliv er en menneskerett, og derfor bør også politikere delta i denne debatten. Det samme gjelder publikum, som bør støtte eventuelle utøvere som gjør opprør. Og hvis alle topputøverne går sammen om å gi blaffen i meldeplikten, må idrettslederne innrette seg etter det, mener han.

- Får stå for hans regning

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, anerkjenner retten til privatliv, men er likevel uenig i det meste av det Michelsen mener.

- Dette får stå for hans regning. Vi sitter ikke på noen annen infomasjon enn den utøverne bevisst sender til oss, vi henter ikke inn noe sjøl. Derfor blir det ikke overvåkning, for eksempel sammenliknet med den vi kan oppleve fra videokameraene på Karl Johan, sier han til Dagbladet.no.

Norges antidopingsjef mener brorparten av idrettsutøverne aksepterer at de må melde fra om hvor de er. Han synes også det spiller en rolle at de faktisk oppsøker toppidretten frivillig.

- Dette blir et spørsmål om utøverne skal ha rett til å delta i en rein idrett. Skal publikum ha rett til å se rettferdig sport? Og skal unge idrettsutøvere kunne delta uten å presse seg så det nesten får døden til følge? spør han.

- Vanskelig uten meldeplikt

Ber Hushovd og Arvesen om å bryte meldeplikten

Solheim mener meldeplikten er grunnleggende viktig for at antidopingarbeidet skal lykkes.

- EPO er et av stoffene som har så kort sporingstid, men så lang virkningstid, at det må avsløres der og da. Hvis idrettsutøvere sier at de skal trene i Oslo, men reiser til Guatamala, blir det vanskelig å demme opp for dopingen, forklarer han.

- Er det ikke mulig å drive vellykket antidopingarbeid uten bruk av meldeplikt?

- I hvert fall blir det betydelig vanskeligere, svarer Solheim.

Lars-Henrik Michelsen skjønner at dopingjegerne har en vanskelig jobb.

- Jeg skjønner at dopingjegerne blir desperate, men jeg synes likevel meldeplikten har blitt akseptert for lett. Vi må alle stille oss spørsmålet om hvorvidt vi sjøl ville ha akseptert dette, svarer Michelsen.

- VIKTIG FOR ANTIDOPING-ARBEIDET: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, sier det ville bli veldig vanskelig å drive effektivt antidoping-arbeid uten meldeplikten.
HAR MELDEPLIKT: Toppsyklistene Kurt Asle Arvesen (t.v.) og Thor Hushovd er to av de norske idrettsutøverne som har meldeplikt overfor Antidoping Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer