Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset: Norges Idrettsforbund nekter å droppe OL

Ber idiotene tråkke inn

Når norsk toppidrett bryter solidariteten med trening på Olympiatoppen, er det kanskje ikke så rart at vanlig voksne også blir fristet til å tråkke ned sperringene.

SATSER PÅ IOC: Mens coronakrisen slår inn også i Japan, satser norsk idrett på IOC som krisestab. Det er sjokkerende naivt. FOTO: AFP/Philip Fong.
SATSER PÅ IOC: Mens coronakrisen slår inn også i Japan, satser norsk idrett på IOC som krisestab. Det er sjokkerende naivt. FOTO: AFP/Philip Fong. Vis mer

MENS norsk idrett gjemmer stjernene sine bak stengte dører på Toppidrettssenteret i Oslo så de ikke skal bli forstyrret i OL-forberedelsene, starter OL-komiteen i Kenya en kampanje med de nasjonale friidrettsheltene for å stoppe massedøden i landet.

Coronaviruset feier snart innover Afrika, og da er det viktigere ting å bruke statusen til enn å få spesielle treningstider i stengte anlegg. Nå skal maratonfenomenet Eliud Kipchoge og de andre store navnene fronte en felles dugnad for å stoppe det truende marerittet.

I Kenya altså; den suspekte løpernasjonen med all dopingen som jeg i kommentar etter kommentar har forsøkt å beskrive.

Ikke i Norge; den spesielle idrettsnasjonen som jeg enda oftere har hyllet for grunnleggende gode verdier.

Men det var før Olympiatoppen brøt egne sperringer og det meste plutselig ble snudd opp ned på grunn av dårlig ledelse av norsk idrett.

tråkker de sentrale idrettstoppene på flere av de verdiene som tradisjonelt har samlet denne folkebevegelsen. Kanskje er det derfor noen voksne heller ikke klarer å respektere stengningen av andre idrettsanlegg.

Like før toppidrettssjef Tore Øvrebø satt i NRKs Dagsnytt Atten og garanterte for den etiske standarden i den Internasjonale Olympiske Komite (IOC), brøt andre voksne sperringene rundt baner både i Oslo og resten av landet for å leke med ungene sine. For hvorfor skal det være en standard for breddeidretten og en annen for mulige OL-stjerner i vår egen krise:

  • Fordi IOC vil at våre beste menn og kvinner heller skal konsentrere seg om OL-formen enn å ta samfunnsansvar?

Ingen vet i hvert fall bedre enn IOC om det er riktig å arrangere OL i Tokyo til avtalt tid denne sommeren. Ifølge Øvrebø. Her er det altså bare å dilte etter en av de mest suspekte internasjonale idrettsorganisasjonene i påvente av hva de olympiske sjefene bestemmer seg for.

AKKURAT den samme beskjeden kom fra idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding fra Norges Idrettsforbund. Der understreket hun at det er IOC som har ledelsen i dette spørsmålet. Norsk idrett gjør som IOC-president Thomas Bach vil.

Det er da det skal blinke rødt, kime i klokker og tennes varde over hele landet vårt:

  • For når ble norsk idrett underlagt IOC?

Da Berit Kjøll i fjor vår ble valgt med hemmelig ekstra støtte fra IOCs representant i Norge? Eller idet resten av styret i Norges Idrettsforbund ikke våget å ta opp de prinsipielle utfordringene ved denne skjulte presidentkampanjen fordi det er slutt på politisk uenighet?

Jeg vet ikke. Jeg bare ser at ledelsen i norsk idrett ikke er til å kjenne igjen i avgjørende verdivalg.

Og at den endringen dag for dag svekker hele idrettsbevegelsen.

DET ser også NRK. Det var befriende å høre NRKs nye sportskommentator Jan Petter Saltvedt snakke om idrettens samfunnsansvar på Dagsnytt Atten i går. Statskanalen har ikke snakket så ofte om sånt før i den vanlige dekningen sin av stor norsk idrett.

Senderettighetene har ofte gjort norske medier feige når det gjelder verdivalg i toppidretten. Det var derfor du knapt hørte et ord om doping dengang TV2 holdt på å bygge opp de populære Tour de France-sendingene sine, og det var derfor NRK ikke kunne tenke seg å droppe dekningen av skiskytternes verdenscupavslutning i dopingredet Russland for et par år siden. Pengene og seertallene fikk bestemme.

I hvert av tilfellene var det bukken som passet havresekken. Altså akkurat slik som IOC gjør det i forhold til avviklingen av Tokyo-OL nå, mens den norske idrettsledelsen klapper høflig på sidelinja.

TOPPIDRETTSSJEF Tore Øvrebø ville helst snakke om individuelt smittvern enn samfunnsansvar på Dagsnytt Atten i går kveld. Hvordan våre ukjente stjerner (Olympiatoppen nekter å oppgi navn) er trygge for verdens begredeligheter bak stengte dører på det nasjonale norske Toppidrettssenteret i Oslo. Men det er ikke sjansen for at norske OL-håp skal bli smittet denne saken først og fremst dreier seg om.

Dette gjelder idrettsbevegelsens lojalitet til resten av det norske samfunnet.

Og nesten en hel verden på vei inn i krise.

STJERNEKAMPANJEN i Kenya ber innbyggerne der «om å løpe vekk fra coronaviruset». Det blir tøft i et samfunn med langt færre ressurser enn våre.

Norge har tilsynelatende flere valg for å komme gjennom denne krisa.

Desto mer skuffende at toppledelsen i norsk idrett nå har valgt å være seg selv nok. Akkurat som de voksne som sniker seg inn på den lokale banen din.

FOTNOTE: Ledelsen i Rosenborg har til slutt skjønt hva dette dreier seg om. Der de trodde at fysisk trening i smågrupper på feltet var ok, ble den lokale kritikken så tydelig at RBK avblåste treningene. Det er samfunnsansvar selv om det tok litt tid, og Norsk Toppfotball rotet det til med å tillate organisert klubbtrening på stengte baner.

.

Hele Norges coronakart