Ber justisministeren om hjelp

Norges Fotballforbund (NFF) ønsker å presse på for å få et lovforbud mot svartebørshandel etter at det i går ble avslørt at Norges Fotballforbunds egen samarbeidspartner, Sport- og Spesialreiser, har sikret seg 1200 EM-billetter fra det svarte markedet.

- Vi hadde en dialog med den forrige justisministeren, Odd Einar Dørum. Nå må vi starte på nytt igjen, og håper Hanne Harlem er opptatt av denne saken, sier generalsekretær Espelund.

Dagbladet lyktes ikke å komme i kontakt med Harlem selv i går - men informasjonskonsulent Christian Strand i Justisdepartementet sier dette:

- Vi er klar over problemet med svartebørsvirksomhet, særlig den organiserte, og vi forstår NFFs frustrasjon

- Dersom det er behov for å stanse en slik uheldig utvikling, vil si selvsagt vurdere dette nærmere. Vi tar gjerne en diskusjon med NFF for å se hva som kan gjøres.

Reagerer sterkt

NFFs generalsekretær Karen Espelund reagerer så sterkt på avsløringen i Dagens Næringsliv i går at hun nå vil vurdere hvorvidt de kan ha et fortsatt samarbeid med Sport- og Spesialreiser - som er NFFs offisielle reise- og turoperatør.

- Dette er et tillitsbrudd og ikke det beste grunnlaget for å fornye avtalen som går ut ved årsskiftet, men vi må få noen dager til å avgjøre hvilken reaksjon vi vil komme med.

Kan tape millioner
Kan tape millioner Vis mer

- Først må vi få all dokumentasjon fra Sport- og Spesialreiser på bordet, sier Karen Espelund til Dagbladet.

Pinlig

Etter alle billettskandalene i Frankrike-VM i 1998 ønsket Euro 2000 å rydde opp i problemene foran sommerens EM-sluttspill, og alle nasjonslandene har fått ettertrykkelig beskjed om at svartebørshandel vil bli slått hardt ned på.

  • Nettopp derfor er det ekstra pinlig for NFF å havne i denne situasjonen.

I avtalen med Sport- og Spesialreiser hevder Espelund at selskapet bare har anledning til å få billetter via NFF og direkte fra Euro 2000.

  • Likevel har Dagens Næringsliv avslørt at Sport- og Spesialreiser har forpliktet seg til å kjøpe 1200 billetter fra det nederlandske selskapet Road Air Travel. Fra NFF har de fått en kvote på 2640 billetter.

Ikke forbudt

Problemet er at svartebørshandel ikke er forbudt i Norge ved lov.

- Dette har vært et generelt problem i lang tid, og vi mener tida er overmoden for å få en lovhjemmel som forbyr svartebørshandel i Norge.

- Foruten en og annen Rolling Stones-konsert på Valle Hovin, er det fotballen som er spesielt rammet, sier Karen Espelund.

roy.wahlstrom@dagbladet.no