Ber Kristoff punge ut for VM-suksess

Norge stiller med seks mann på fellesstarten i sykkel-VM. Aldri har mannskapet vært sterkere og de bør hjelpe Kristoff, mener ekspert.

FRONTER TROPPEN: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er frontfigurene for det norske VM-laget i sykling.  
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FRONTER TROPPEN: Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen er frontfigurene for det norske VM-laget i sykling. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Allerede da VM-løypa i Harrogate i England ble annonsert for rett over ett år siden var Alexander Kristoff klar på at han skulle kjempe om VM-medaljer og gullet i sykkel-VM i 2019.

Tirsdag ble det norske mannskapet til mesterskapet tatt ut. Der er Kristoff i spissen for et meget sterkt norsk lag.

Med seg får Kristoff de to lagkameratene i Team UAE; Vegard Stake Laengen og Sven Erik Bystrøm, samt høstens store overraskelsesmann i norsk sykkel Carl Fredrik Hagen, som imponerer stort i Vuelta Espana.

Til slutt er det troppens to store jokere i Edvald Boasson Hagen og Amund Grøndahl Jansen.

- Dette er det sterkeste laget Norge har stilt i et VM noensinne om du ser på hver rytters styrke og kvalitet, sier Tv 2-ekspert Mads Kaggestad.

Også sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, karakteriserer laget som nærmest komplett, og mener det er nettopp i eliteklassen hos herrene at den største norske medaljesjansen ligger foran mesterskapet.

- Det er et veldig sterkt lag, så har jeg ikke den historiske bakgrunnen til å si om dette er det beste. Vi har færre å spille på enn Bergen hvor vi hadde åtte mann, men det er jo veldig gode kjørestyrke og egenskaper i de seks vi har tatt ut. Det er et ganske komplett lag, sier Hans Falk i Cykleforbundet.

Må samles

Det har nærmest blitt en vane at de to største norske stjernene innenfor sykkelsporten har kranglet litt om hvem Norge bør kjøre for de siste åra. Noen år har de sågar valgt å kjøre med to kapteiner.

Nå har også Grøndahl Jansen meldt seg på som en potensiell medaljeutfordrer med strålende kjøring for Team Jumbo-Visma i sesongen som har gått, og 25-åringen vant også det norske mesterskapet tidligere i sommer.

På pressekonferansen spøkte Falk om at Norge nå kanskje måtte ha tre kapteiner, etter å ha tatt medalje da de ble idioterklært for å kjøre med to kapteiner for to år siden i Bergen.

Mads Kaggestad er imidlertid klar på at Norge er nødt til å bli enige om en kaptein på laget.

- Nå må de samles sammen om en mann. Nå har de et kjempelag. Utfordringen blir å bygge en lagmoral og et fellesskap rundt det å være på landslaget og vinne for Norge. Det er ikke lett å få til, men det er mulig, mener Kaggestad.

- Hvis målet er å vinne gull, så tror jeg det er lurest å samles rundt en mann, og den største vinneren av de per i dag er Alexander Kristoff. Det er han som gang på gang har vist at han kan levere i så tøffe sykkelritt som er så lange og med det presset, fortsetter TV2-eksperten.

Insentivordning

Både Falk og Kaggestad enes om at for å vinne det knalltøffe VM-rittet, er utøverne helt avhengig av hjelp inn mot oppløpet, som blant annet innholdet en liten stigning før de siste 400 meterne.

Kaggestad mener Kristoff bør være sjenerøs for å sikre seg god støtte av hele det norske mannskapet.

- Det vil være en utfordring og det må de løse på kammerset, de gutta seg imellom, med en insentivordning som handler om økonomi. Hvis Alexander vinner VM så må han punge ut av egen lomme, mener jeg. Sånn er det.

Falk innrømmer at det til sjuende og siste er opp til utøverne å bli enige om hvilken taktikk Norge går for i VM.

- Vi gjør det i samspill med rytterne. Vi har jo et syn på hva som skal gjøres, men det er jo vanskelig om du ikke har med syklistene, så vi skal diskutere oss fram til ulike scenarioer, og så går vi for det, sier Falk.