Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ber norske OL-håp om å unngå dette

Olympiatoppen om OL og zika-trussel.

- LANGE ERMER: Olympiatoppen vil gi norske OL-håp beskjed om å unngå korte ermer ved ulike anledninger i Rio-OL. Dette for å redusere risikoen for zikasmitte. Dette bildet er fra åpningssermonien i Beijing-OL i 2008.
Photo: Erik Johansen / SCANPIX
- LANGE ERMER: Olympiatoppen vil gi norske OL-håp beskjed om å unngå korte ermer ved ulike anledninger i Rio-OL. Dette for å redusere risikoen for zikasmitte. Dette bildet er fra åpningssermonien i Beijing-OL i 2008. Photo: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zikaviruset har vært et tema før sommerens OL i Rio de Janeiro. Noen norske og flere internasjonale idrettsutøvere har uttrykt frykt - og enkelte har trukket seg fra lekene.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller til Dagbladet at Olympiatoppen har klare anbefalinger til de norske utøverne som får klarsignal til å reise:

- Vi har ekstra oppmerksomhet rundt zikaviruset. Selvsagt er sannsynligheten liten, men vi ser at trusselen er til stede. Derfor har vi noen anbefalinger til utøverne som reiser, sier Øvrebø til Dagbladet.

Toppidrettssjefen utdyper:

- Det går på bruk av lange ermer, bruk av myggmiddel, lukke vinduer og bruk av myggnetting. Alle de tiltakene setter vi i gang. Det gjør vi også i forhold til denguefeber, sier Øvrebø.

Samarbeid - Dere oppfordrer norske utøvere til å gå med lange ermer under OL?

- Det kan være hele tida, men det kan også være på morgenen og kvelden da myggene skal være mest aktive. Det er viktig å presisere at vi ikke har noen absolutte regler, men vi gir innspill på hva som er lurt å gjøre, sier Øvrebø.

KLARE OPPFORDRINGER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø fortalte på Olympiatoppen i dag at de blant annet oppfordrer norske OL-håp om å bruke lange ermer i Brasil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLARE OPPFORDRINGER: Toppidrettssjef Tore Øvrebø fortalte på Olympiatoppen i dag at de blant annet oppfordrer norske OL-håp om å bruke lange ermer i Brasil. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva er de siste rapportene dere har fått om zikafarene?

- Jeg tror det er bedre kontroll på situasjonen. Det internasjonale forbundet har utarbeidet en plan for hvordan vi kan begrense faren. Det er en gruppe land som samarbeider tett for å dele informasjon og vi har vært i kontakt med blant annet USA. Vi ønsker jo at ingen utøvere i hele verden skal få trøbbel med dette Zikaviruset. Vi deler derfor informasjon på kryss og tvers av hele verden. Vi skal finne gode tiltak, som ikke er så dramatiske at de går utover idretten, sier Øvrebø

Toppidrettssjef Øvrebø, sommeridrettssjef Marit Breivik og leder for toppidrettsarbeidet til Paralympics, Cato Zahl Pedersen, møtte norsk presse på Olympiatoppen onsdag morgen i forbindelse med at det er 100 dager til Rio-OL starter (133 til Paralympics).

Der kunne idrettslederne fortelle at ingen norske utøvere er formelt uttatt ennå, men at troppen til OL vil ligge på rundt 50 utøvere. Målsettingen er å være bedre enn i London-OL i 2012. Der endte det med fire medaljer (2-1-1).

Ingen stor frykt Marit Breivik forteller at zikaviruset har vært et tema i forberedelsene til lekene.

- Det er hentet inn god informasjon og kunnskap for hvordan vi skal forebygge. Det er godt samarbeid mellom nasjonene, sier Breivik til Dagbladet.

- Har noen utøvere vært bekymret?

SNAKKET: Marit Breivik.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SNAKKET: Marit Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi har sett noen antydninger til det i media, men helseteamet som jobber med utøverne er oppdatert, sier den tidligere landslagstreneren i håndball.

- Har noen norske utøvere oppsøkt dere og vært bekymret for om de vil reise?

- Nei, ikke som jeg kjenner til, sier Breivik.

Norske OL-deltakere blir tatt ut i tre omganger. Det første OL-uttaket er 30. mai. Deretter er det lagt opp til et nytt uttak 19. juni, før siste frist er 17. juli.

- Kriteriene for å komme med i troppen er klare. Hovedkriteriet er at de som blir tatt ut skal ha en mulighet til å kjempe om plasser blant de åtte til 12 beste, sier toppidrettssjef Øvrebø.

- Farligere enn antatt Tidligere har Brasils presidentkontor bedt gravide holde seg unna sommerens OL på grunn av risikoen for å bli smittet av zikavirus. Verdens helseorganisasjon (WHO) har også gått ut og erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

Det myggbårne viruset mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader, først og fremst den nevrologiske lidelsen mikrokefali som fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet.

- Ikke betryggende Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) forskes det fortsatt på å finne en sikker årsaksforklaring til økningen av barn født med mikrokefali, men det er enighet om at teorien om zikafeber står stadig sterkere. Nå mener amerikanske helsemyndigheter også at viruset er noe farligere enn først antatt.

- Det vi finner ut er ikke betryggende. Alt ved dette viruset viser seg å være litt skumlere enn vi trodde innledningsvis, sa Anne Schuchat nestleder ved Centers for Disease Control and Prevention på en pressekonferanse for to uker siden.

OL i Rio går fra 5. til 21. august.

Hele Norges coronakart