Ber om å slippe spissrollen

Tomålsscorer Freddy dos Santos senket Molde.

ULLEVAAL(Dagbladet.no): VIF - Molde 2-0

Kjetil Rekdal har for lengst uttalt at han har skrinlagt medaljeambisjonene etter VIFs elendige sesongåpning.

Etter 2-0-seieren over Molde fikk han nok tilbake troen - på en kveld der nesten alle resultater gikk VIFs vei.

Rosenborg tapte sjokkerende nok hele 0-3 hjemme mot Ham-Kam, mens Lillestrøm snublet hjemme mot Sandefjord og tapte 1-2.

- Det viser bare at alle i Tippeligaen har kapasitet til å vinne mot hvem som helst, når som helst.

- Men det var vel ikke akkurat negativt for VIF?

- Det kan være en fordel. Fortsetter vi å ha den flyten vi har nå, skal vi klatre på tabellen og ta innpå. Men jeg vil ikke hente fram medaljesnakket, for vi prestasjonene er ikke gode nok, sier Rekdal til Dagbladet.no.  

Og utdyper:

FREDDY-GOAL: Freddy dos Santos, til daglig i VIFs forsvar, slo til med to fulltreffere mot Molde. Foto: Scanpix
FREDDY-GOAL: Freddy dos Santos, til daglig i VIFs forsvar, slo til med to fulltreffere mot Molde. Foto: Scanpix Vis mer

På halv maskin

- Defensivt har vi god kontroll i 2. omgang, men i 1. omgang var vi ute og kjøre. Vi har ikke den pondusen som gjorde at vi klarer å knuse noen. Det blir liksom ikke full speed.

- Det vi gjorde i dag var bare midt på treet. Vi er på etterskudd, og går ikke for fulle sylindre, sier Rekdal.

VIF-treneren tok for noen uker siden et kraftig oppgjør med seg selv og spillerne. Han lovte å bli mer synlig på treningsfeltet.

Det er han blitt - så mye at det nesten er for mye av det gode, mener dos Santos.

- Før var jeg lei av å høre stemmen til Petter (Myhre, ass.trener red.anm.). Nå er jeg lei av stemmen til Kjetil, flirer han.

Vil ikke være spiss Takket være Freddy dos Santos andre og tredje mål for sesongen har Vålerenga nå sanket sju poeng på sine tre siste kamper.

Selv synes han det var litt flaut at danske Allan Jepsen var toppscorer med to mål foran kampen mot Molde.

- Men nå er vel jeg toppscorer, og det i hvert fall bedre enn at en venstreback er det. Men jeg håper spissene våre scorer igjen snart, og stikker fra meg fort som f***, gliser dos Santos.

Han har spilt mye spiss for Vålerenga denne sesongen, men har i de siste par kampene spilt mye høyrekant.

Det trives han langt bedre med.

- Jeg er av den oppfatning, og det er sikkert de fleste som har et hjerte for Vålerenga, at jeg ikke er noen spissløsning. Det er ikke min sterke side. Jeg er en slitespiss, og er ikke i nærheten av de lekre finessene som Daniel (Fredheim Holm) kan gjøre. Det er på kanten jeg er best.

Han mener VIFs store problem så langt har vært at de er blitt for forutsigbare framover på banen.

- Vi har vært lette å lese for motstanderen. Men det blir for enkelt å si at vi har et spissproblem. Spissene vi har er veldig gode, og blant de beste spillerne på laget, sier han.  

Scoret på første sjansen

Molde åpnet imidlertid respektløst på Ullevaal - og kunne fått en drømmestart på kampen om ikke Konate hadde innvilget seg så god tid da han plutselig sto alene foran Arason etter bare fem minutter.

I stedet scoret VIF på sitt første skikkelige angrep i kampen. Daniel Fredheim Holm - som fortsatt er målløs etter 10 serierunder - mottok ballen med Singsaas i ryggen. Han vendte greit bort Molde-forsvareren og tvang Jan Kjell Larsen til å gi retur. Som en ekte måltjuv dukket dos Santos opp og bredsidet returen i mål fra rundt 10 meter.

- Jeg var redd for at jeg skulle skyte over der, medgir dos Santos.

Scoringen utløste en sterk VIF-periode - hvor Tore André Flo ga Ullevaal en følelse av deja vu da han på klassisk Flo-vis, og med ryggen mot mål, elegant vendte vekk Singsaas. Men Jan Kjell Larsen var ikke i det sentimentale hjørnet og avverget forsøket fra stryningen.

Satte fram krøllene

Molde-keeperen måtte imidlertid kapitulere på ny i etter 24 minutter. Molde-forsvaret var opptatt av å markere ut VIFs fyrtårn på en Jepsen-corner - og glemte helt Freddy dos Santos. Fra fire meter kunne han bare sette fram krøllene og score sitt og VIFs andre mål for dagen.

- De glemte meg nok der, ja, kommenterer dos Santos.

Dermed ledet VIF 2-0 til pause - i en omgang hvor Molde slett ikke var underlegne.

Arild Stavrum gjorde to kjappe bytter i 2. omgang, og signaliserte at han på ingen måte hadde gitt opp kampen.

Full kontroll

Og nettopp innbytter Grande kunne fort skapt ny spenning i kampen etter 60 minutter. Han skrudde et frispark fra 18 meter fint rundt VIF-muren, men Arason viste sin klasse og fistet ballen vekk fra faresonen.

Særlig nærmere enn det kom aldri gjestene fra Romsdal - selv om Friend bokstavelig talt delte ut mye juling utover i 2. omgang.

- Vålerenga er vel litt heldige som vinner, sier Stavrum til Dagbladet.no - før han korrigerer seg selv.

- Nei, det blir tull å si noe annet enn at de vant fortjent. Alt er fortjent i fotball. Og de var gode foran mål, sier han.