Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

AP vil ha en time trening hver skoledag:

Ber om nasjonal dugnad for lek og idrett: - Ikke mine barn, men våre barn

Arbeiderpartiet vil ha et felles løft for all fysisk aktivitet i hverdagen. Det kan de absolutt få til.

SAMMEN PÅ SIDELINJA: Toppolitikerne Jonas Gahr Støre (AP) og Siv Jensen (FrP) skulder ved skulder under gårsdagens vennlige kjendiskamp i Norway Cup. Støre liker at den norske hverdagsidretten fortsatt får være akkurat slik. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SAMMEN PÅ SIDELINJA: Toppolitikerne Jonas Gahr Støre (AP) og Siv Jensen (FrP) skulder ved skulder under gårsdagens vennlige kjendiskamp i Norway Cup. Støre liker at den norske hverdagsidretten fortsatt får være akkurat slik. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR Arbeiderpartiets statsministerkandidat Jonas Gahr Støre helt i starten av valgkampen kommer med et eget idrettsutspill, speiler det den stadig økte forståelsen av at lek og sport påvirker samfunnet langt utover resultatlistene.

Det er derfor Støre bruker begrepet «nasjonal dugnad» når han nå legger fram løftene sine for å skape mer fysisk aktivitet i hele befolkningen:

  • Arbeiderpartiet lover at alle idrettslag skal få full momskompenssasjon for anlegg og at Norsk Tippings spillmonopol vil bli beskyttet for å sikre finansieringen av selve utbyggingen.
  • At at alle elever skal få minst en times fysisk aktivitet i skolen hver dag og at barn og unge her skal få bruke utstyr og anlegg gratis.
  • At toppidretten fortsatt skal bli satset på fordi den gir glede og er et felles nasjonalt gode.

I seg selv er dette ingen kontroversielle forslag. Med unntak av den ideologiske kampen om statens spillmonopol, kommer den politiske uenigheten først fram i finansieringen og gjennomføringen av de andre tiltakene.

Det er mer Arbeiderparti-lederens begrunnelse for idrettssatsingen som varsler endringer.

FOR der Høyres kulturminister Linda Hofstad Helleland i mer enn ett år har direktestyrt og stadig konfrontert idrettsbevegelsen, snakker Jonas Gahr Støre fram den særegne norske idretten som et demokratisk prosjekt som det i seg selv er viktig å ta vare på. Støre er opptatt av hvordan idrettshverdagen gir oss trening i demokrati, og at det sterke fellesskapet i leken samler på tvers av politiske skillelinjer.

Som kulturminister Helleland vil Jonas Gahr Støre også ha kontroll over bruken av offentlige midler til idrettsbevegelsen , men han er prinsipielt opptatt av hvordan denne kontrollen skal bedrives:

- Jeg vil jo håpe at en kulturminister i min regjering vil være veldig på for å sikre at de midlene som vaffelstekerne har samlet inn, blir riktig brukt. For det er en vaktbikkjefunksjon, sier Støre til Dagbladet, før han understreker betydningen av å beholde idretten som en uavhengig folkebevegelse:

- For under påskudd av denne vaktbikkjefunksjonen, er det også en type maktkamp. Det uheldige med det, er at denne maktkampen kan gi det motsatte resultatet av det man sier at man vil oppnå. Dette skaper en ansvarsuklarhet, påpeker Støre, og utdyper::

- Demokratiet i alle de frivillige bevegelsene må fungere slik at hvis den valgte ledelsen ikke lever opp til forventningene, så vil bevegelsen selv ta ansvar. Men hvis du får et spill om at det er en statsråd som har ansvaret for et område hvor staten ikke skal ta ansvar, så blir det uklarhet.

vil nok Høyre sannsynligvis klargjøre at kulturministerens direkte styring av Idrettsforbundet ikke forblir partiets politikk. I tilsvarende rolle som statsministerkandidat for fire, fem år siden var også Erna Solberg bevisst på å få et nært forhold til landets største frivillige folkebevegelse. Før det skjer framstår Støres vektlegging av verdien av idrettens uavhengighet som en overraskende partipolitisk forskjell. For med unntak av striden om det statlige spillmonopolet, har det ikke vært mange slike i idrettspolitikken de siste årene.

Akkurat det er en klar fordel for idretten:

  • Dess mer upolitisk den klarer å være, dess mer samlende vil idretten fungere.

Den brede enigheten om idrettens helsemessige betydning er da også utgangspunktet for at Støre nå ber om en nasjonal dugnad for å sikre mest mulig fysisk aktivitet. Han skjønner at det i denne sammenhengen ikke holder å ta vare på oss selv.

FOTBALLPRAT: Jonas Gahr Støre i en nødvendig taktisk prat med lagkompis og musiker Christian Ingebrigtsen. De to var med å tape 3 - 5 i gårsdagens kjendiskamp. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FOTBALLPRAT: Jonas Gahr Støre i en nødvendig taktisk prat med lagkompis og musiker Christian Ingebrigtsen. De to var med å tape 3 - 5 i gårsdagens kjendiskamp. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

For denne leken gjelder ikke bare dine og mine barn. I et samfunn der graden av fysisk aktivitet henger tett sammen med andre sosiale forhold, må vi snakke om våre barn.

Altså en dugnad for idretten som angår alle uansett klubbtilhørighet eller organisering.

ARBEIDERPARTIETS foreslåtte virkemidler for å nå bredt ut er velkjente og vil tildels få tverrpolitisk støtte. De statlige overføringene til lokal idrett har økt ekstremt de siste årene uavhengig av hvem som har sittet med regjeringsmakten. Etter flere initiativ fra ArbeiderpartietsTrond Giske fra hans tid som kulturminister i den forrige rødgrønne regjeringen, er veksten bare fra 2011 på over 1,5 milliarder kroner.

Utfordringen har vært å få anleggene bedre fordelt. Konkret å nå de store befolkningsgruppene i byene. Der vil den nye garantien om full momskompensasjon på anlegg hjelpe fram viktige lokale satsinger.

samme vis er utprøvingen av daglige fysiske timer i skolene i full gang over hele landet. Spørsmålet er hvordan gjennomføringen av en slik praksis i grunnskolen blir fulgt opp med kompetente lærerkrefter. Og om denne aktiviteten blir plassert slik i timeplanen at den både kan gi bedre helse og mer overskudd til resten av undervisningen.

Der nærmer det seg dugnadsbegrepet igjen. Det Jonas Gahr Støre ber om, er egentlig en helhetlig bruk av idrett som sosialt verktøy.

I en av verdens beste og mest demokratiske idrettsnasjoner, er sånt både til å forstå og til å få til..

·

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!