Idrett og kropp

Ber stjernene unngå kroppsbilder

Therese Johaug og de andre skistjernene bes tenke seg om før de publiserer bilder i sosiale medier.

MÅ TENKE SEG OM: Therese Johaug og de andre skistjernene bes tenke seg om før de publiserer bilder i sosiale medier. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet
MÅ TENKE SEG OM: Therese Johaug og de andre skistjernene bes tenke seg om før de publiserer bilder i sosiale medier. Foto: Andreas Lekang/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var svenske SVT som først omtalte saken:

Det norske skiforbundet oppfordrer løperne til å tenke seg om før de publiserer bilder av kroppene sine på sosiale medier. Dette er for at unge ikke skal bli påvirket og tro at de skal se ut som toppidrettsutøvere.

Brit Baldishol, utviklingssjef i Skiforbundet, er klar på at de norske utøverne har et ansvar.

- Vi har i flere sammenhenger gått gjennom hva slags forbilder de skal være. Da gjelder det ikke bare kroppene, men på flere områder der folk ser opp til dem, sier Baldishol til SVT.

TRENING I VARMEN: Petter Northug på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TRENING I VARMEN: Petter Northug på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Like viktig for gutter som jenter

Overfor Dagbladet utdyper Baldishol hvorfor dette er så viktig.

- En ung utøver som er under vekst og utvikling, ser ikke ut som en utøver på 30 år som har drevet med dette halve livet. Det er ikke vanlig at en ungdom skal ha en voksen kropp, og i alle fall ikke en voksen toppidrettskropp, sier Baldishol til Dagbladet.

Han understreker at dette er like viktig når det gjelder gutter som jenter.

TRENING I VARMEN: Therese Johaug på Sognefjellet i 2017. Foto: NTB Scanpix
TRENING I VARMEN: Therese Johaug på Sognefjellet i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun sier at det er noe som også tas opp med de unge og lovende på for eksempel idrettsgymnas.

- Sunn Idrett har fokus på disse tingene gjennom sine foredrag. Det er viktig at vi setter fokus på at de ikke kan se på idealene sine i forhold til hvordan de skal se ut som unge utøvere. Vi prøver gjennom Sunn Idrett å ta bort tabuet rundt det å snakke om kropp, men vi gjør det på en måte slik at unge utøvere forstår at det er en forskjell, sier Baldishol.

Slo alarm

Hun sier at de har oppfordret landslagsstjernene til å tenke seg om før de publiserer ting på sosiale medier.

- De fleste har blitt mer bevisste de siste årene, og det er veldig positivt. Her er det også utøvere som kanskje ikke har tenkt over sin posisjon, som nå gjør mye mer bevisste valg rundt det at de er noen ungdommer ser opp til, sier Baldishol.

Det var den norske professoren Jorun Sundgot-Borgen som først slo alarm overfor SVT.

- Det har aldri vært så ille som det er nå, sier hun til kanalen.

- Sunn fornuft

Dagbladet har tidligere skrevet om langrennsløpernes fokus på å gjøre bevisste valg for å forebygge for eksempel spiseforstyrrelser i og rundt langrennsmiljøet.

Norges Skiforbund gjennomfører en tvungen helseregistrering av alle de aktuelle landslagsløperne over 16 år og oppfordrer utøverne til å tenke seg godt om før de publiserer bilder med mye hud i sosiale medier.

- Det handler om sunn fornuft. Slik vi ser ut, er ikke det optimale, kanskje. Det kan gi feil inntrykk til yngre å sammenligne seg med oss, sa Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet for et par år siden.

Også gutta er varsomme i sosiale medier.

- Vi tenker på det vi legger ut. Vi legger ikke ut alt, for å si det sånn, har Emil Iversen sagt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer