Ber Thorpe holde kjeft

Ian Thorpe har fått det internasjonale svømmeforbundet på nakken etter at han kritiserte forbundet for manglende dopingtester i VM.

Styreformann Cornel Marculescu i Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) mener utøverne bør konsentrere seg om det de kan best, nemlig svømming.

Australias svømmestjerne Ian Thorpe kom med en saftig skyllebøtte mot forbundet etter at han tirsdag satte sin andre verdensrekord og tok sin tredje medalje i VM i japanske Fukuoka.

- Mange av tingene FINA gjør, skuffer meg. En av tingene er de manglende dopingtestene. Det er ingenting som avskrekker utøverne, og det ser ikke bra ut for folk på utsiden, sa Thorpe, som tror det foregår doping i svømming.

- Svømmingen er ikke ren nå, og jeg vet ikke om den kommer til å bli det, sa 18-åringen, som lenge har krevd flere dopingtester, ikke minst fordi mange beskylder ham for urent spill på veien mot suksess.

FINA har fått kritikk også fra andre hold etter at det besluttet å droppe EPO-testing i VM. Andre internasjonale forbund, som friidrettsforbundet (IAAF) og skiskytterforbundet (IBU), har sagt at de vil EPO-teste sine utøvere.

Men i svømmeforbundet mener man EPO-testene er for usikre, og leder Andrew Pipe i FINAs dopingkomité insisterte tirsdag på at «teknologien som blir brukt er fortsatt i sin spede barndom».

Derfor møtes Thorpe-kritikken med følgende argument fra Marculescu:

- Svømmerne skal svømme. De blir store stjerner, men de burde respektere vår posisjon. Når testen er klar, vil vi benytte den med en gang.

(NTB)

«HOLD MUNN:» Australias svømmestjerne Ian Thorpe kom med en saftig skyllebøtte mot forbundet tirsdag. Styreformannen i Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) mener utøverne bør konsentrere seg om svømmingen.