Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ber TV 2 kalle sportsanker inn på teppet etter Haugli-blogg

Hadia Tajik (Ap) raser over blogginnlegg.

RASER MOT TV2: Ap-politiker mener TV2 må kalle inn sportsanker på Nyhetskanalen Fin Gnatt, etter han i går la ut et blogginnlegg hvor han stiller spørsmål om Maren Haugli ble brukt for å fjerne Peter Mueller som skøytetrener. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
RASER MOT TV2: Ap-politiker mener TV2 må kalle inn sportsanker på Nyhetskanalen Fin Gnatt, etter han i går la ut et blogginnlegg hvor han stiller spørsmål om Maren Haugli ble brukt for å fjerne Peter Mueller som skøytetrener. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

||| (Dagbladet): TV 2 Nyhetskanalens sportsanker, Fin Gnatt, skrev i går et blogginnlegg om Petter Muellers avskjed som skøytetrener etter at Maren Haugli meldte fra om seksuell trakassering. I innlegget stiller Gnatt spørsmålet «Hvem brukte Maren Haugli til å få fjernet Peter Mueller?»

Innlegget har fått stortingspolitiker Hadia Tajik til å se rødt.

- Jeg synes Fin Gnatt er frekk, pinlig og helt upassende. TV 2-ledelsen bør kalle ham inn på teppet, sier Tajik, som sitter i kirke- utdanning- og forskningskomiteen på Stortinget.

Også barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) har kritisert hetsen av Maren Haugli etter Skøyteforbundets avgjørelse.

- Burde vært ute av verden
- Det må ligge mer bak. Vikarierende motiver. Noen har dyttet Maren Haugli foran seg for å få fjernet amerikaneren, skriver sportsjournalisten i innlegget sitt, som ble lagt ut i går.

Gnatt viser til at Haugli har akseptert unnskyldningen fra Mueller etter at den sjikanerende uttalelsen falt.

- Da skulle saken vært ute av verden, skriver Gnatt.

Han mener også at «Skøyteforbundet og Olympiatoppen gambler med Håvard Bøkkos OL».

- Mistenkeliggjør Haugli
Hadia Tajik vil ikke ta stilling til hva som skal ha skjedd i den mye omtalte trenerskandalen, men legger vekt på at Haugli har varslet om seksuell trakassering og at Skøyteforbundet har gitt Mueller sparken.

- Jeg reagerer sterkt på at en kvinne, som varsler om seksuell trakassering, får sine motiver mistenkeliggjort. Det at Gnatt har et tv-navn som sportsanker betyr ikke at han kan mistenkeliggjøre en sportsutøver uten å ha faste holdepunkter for å gjøre det, sier hun og legger til:

- Hva er det Fin Gnatt tror, at en god skøytetrener ikke kan trakassere kvinner? spør Tajik.

- Vanskeligere å varsle
Hun mener Gnatt nå gjør det vanskeligere for andre kvinnelige idrettsutøvere å stå opp for andre og seg selv mye vanskeligere.

- Gnatt gjør prisen ved å stå fram som varsler i slike saker for høy. Det er ille at man ikke har kommet lenger enn dette. Det er dobbelt så ille at en sportsanker går inn i rollen som konspirasjonsteoretiker. Det er en urettferdig følge at Haugli nå blir sittende med skylda. Det er Skøyteforbundet som har tatt avgjørelsen om å gi Mueller sparken, sier Tajik.

- Hvorfor går du som stortingspolitiker ut på denne måten?

- Jeg regarer på måten han omtaler en kvinne som har varslet om seksuell trakassering. Han gjør prisen med å være en varsler for høy. Dessuten er det upassende når han mener at det er en vurdering og en beslutning som Haugli ikke har tatt selv, når hun sier at det nettopp er det det er, sier Tajik.

- Må ha misforstått
Gnatt mener Tajik ikke har lest blogginnlegget hans skikkelig.

- Da har hun misforstått veldig. Når jeg hører hva hun sier, lurer jeg på om hun i det hele tatt har lest bloggen min. Det er ikke et partsinnlegg i det hele tatt. Jeg vet ganske mye om det som har foregått av spill mellom den famøse middagen i Berlin og fram til nå mandag hvor Mueller fikk sparken. Hele bloggen min går jo faktisk ut på at det er andre personer, ikke Maren Haugli, som har utnyttet det Haugli ble utsatt for, sier Gnatt og legger til:

- Det hun har opplevd har blitt utnyttet ganske kynisk. Prosessen ble ikke drevet av henne, men så er det andre som får fart på den snøballen. Men i det Mueller får sparken, er det hun som må ta imot netthetsen. Derfor føler jeg at kritikken fra stortingsrepresentanten bommer betydelig.

- Fått bekreftelser
Gnatt mener hans blogg går ut på å vise at det er personer som har hatt sin egen agenda og som har utnyttet situasjonen for å få Mueller fjernet.

- Jeg har fått bekreftelser på at det finnes personer på landslagsnivå som mener jeg har en korrekt versjon av historien.

- Hvorfor har du ikke laget en nyhetssak på det og forsøkt å få noen av dem i tale?

- Det er personer som har jobbet med det i vår nyhetsredaksjon. Men verden har gått videre. Jeg skal faktisk på lufta nå straks om den nye trenerne. Det du snakker om var litt mandagens og tirsdagens sak.

Gnatt får støtte

Sportsredaktør i TV 2, Bjørn Taalesen, forstår ikke helt den krasse reaksjonen fra Hadia Tajik.

- Jeg har ikke behov for å gå inn i noen lang diskusjon om det. Dette kommer ikke fra noen leder i TV 2, det står ikke for TV 2s regning, det er en ytring. På mange måter skrives en blogg for å skape debatt. Det har han (Fin Gnatt) klart, så da er vel hensikten oppnådd, sier han.

Taalesen bekrefter at han har lest bloggen, uten at han ønsker å si om han er enig eller ei.

- Det er lov å være veldig uenig, og det er klart det er noen grenser for hva ansatte i TV 2 kan skrive. Men dette er ikke i nærheten av å være over noen grense. Man må ikke glemme at det er Muellers utsagn som er problemet, ikke hva Gnatt sier.

Taalesen mener det er større grunn til å rette pekefingeren mot Dagbladet og VG, som tirsdag gjenga essensen i Muellers kommentarer til Maren Haugli.

- Vi har ikke gjengitt det Mueller har sagt på lufta eller nettet, selv om vi også visste det. Jeg var selv med på å stoppe det fordi jeg ikke synes det hadde noen hensikt. Jeg synes det rammer Maren Haugli mye mer enn det Fin Gnatt måtte mene. Det er nesten så man føler seg på Muellers nivå når man gjenforteller det.

- Med andre ord: Dere kommer ikke til å kalle inn Gnatt på teppet?

- Det høres ikke veldig aktuelt ut, sier Taalesen.

KONFLIKTEN: Tidligere landslagstrener Peter Mueller og Maren Haugli.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
KONFLIKTEN: Tidligere landslagstrener Peter Mueller og Maren Haugli. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media