Ber TV2 punge ut

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl mener Kåre Valebrokk og TV2, som et minimum, bør rykke inn helsides avisannonser med dementi i land med stor ski- og skøyteinteresse.

Stensbøl tror mye er rettet på her hjemme når det gjelder TV2s beklagelse. Internasjonalt er det derimot mye grums å ta tak i, og her mener Stensbøl TV2 må bruke en del av overskuddet sitt.

- Har dere noe forslag til hva TV2 kan gjøre internasjonalt?

- Vi vil gjerne høre hva de selv foreslår. Men ett tiltak kunne for eksempel være en stor internasjonal kampanje der TV2 rykker inn helsides annonser i de store avisene i de landene hvor ski og skøyter er viktige idretter. Når jeg har hørt Valebrokk uttale at de forventer et resultat i år på 100 millioner kroner, så har de god råd til dette i forhold til den skaden de har påført norsk idrett, sier Stensbøl.

Idrettspresident Kjell Kran er hjertens enig.

- Det er et minimum av hva TV2 burde gjøre. De hadde ikke noe annet valg enn å beklage når de har driti på draget på denne måten, men en beklagelse er ikke nok, sier Kran.

Ikke kontakt

TV2-sjef Kåre Valebrokk har ikke snakket med verken toppidrettssjef Bjørge Stensbøl eller idrettspresident Kjell Kran etter de feilaktige dopingpåstandene i «Rikets tilstand». Han kommer heller ikke til å ta kontakt. Årsaken er at Stensbøl og Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF/NOK) vurderer å strafferettslig forfølge TV2 på bakgrunn av det som kom fram i onsdagens skandaledokumentar.

- Når Stensbøl har valgt den kontaktformen, så venter jeg på det, sier Valebrokk til Dagbladet.

- Kommer dere til å gjøre noe for å rette opp på det frynsete ryktet norsk idrett nå har i utlandet?

- Det er jo det vi har gjort ved å gå ut å beklage for åpen skjerm. Men nå er det helg, og det må i alle fall bli mandag først. sier Valebrokk.

- Skuffende

Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl lurer nå på om den offentlige beklagelsen bare var forbeholden.

- Det er skuffende å høre at Kåre Valebrokk har tenkt å forholde seg passiv i denne saken. Kanalen hans har sørget for Norges største medieskandale som krever Norges største dementi. Dette må henge sammen.

- Gerhard Helskog sa på radioen at TV2 vil gjøre hva de kan for å rette opp skadene internasjonalt og at de har mange kontakter i utlandet som skal hjelpe dem å klare det. Nettopp i den forbindelse hadde jeg forventet at TV2 tok kontakt med oss for å fortelle hvordan de har tenkt å gjøre det. Dette er noe vi burde snakke sammen om. Jeg synes det er underlig hvis de venter på oss, sier Bjørge Stensbøl til Dagbladet.

Passiv

Også Kran mener Valebrokk er passiv.

- Han har til og med tatt forbehold om at programmet har påført norsk toppidrett skade, sier idrettspresidenten til Dagbladet. Kran forteller at juridisk ekspertise skal berede grunnen for et eventuelt søksmål mot TV2, men mener Valebrokk kan avverge dette med å innta en annen holdning.

- Hvis Kåre Valebrokk bare kunne komme seg ut av lenestolen, kunne han foreta seg noe som gjør sitt til at vi ikke tar saken videre, sier Kjell O. Kran.

Ledelsen i Idrettsforbundet har jobbet dag og natt siden onsdag for å rette opp inntrykket folk sitter igjen med etter TV2-programmet. Informasjonssjef Halvor Lea i NIF/NOK sier til Dagbladet at forbundet har sendt ut utøverbrevet fra Dæhlie, Ulvang og Koss samt en redegjørelse om de faktiske forholdene til internasjonale nyhetsbyråer.

Helt søkt

- Vi jobber også tett opp mot det internasjonale skiforbundet samt skiforbundene i Sverige og Finland. Vi har gjort det vi kan for å slokke brannen. Nå forventer vi at TV2 går ut og forklarer seg internasjonalt, sier Lea som er oppgitt over Valebrokks defensive holdning.

- Å gjemme seg bak det at vi vurderer søksmål, er helt søkt. De ansvarlige lederne må ikke bli så stolte at vi ikke kan snakke sammen, sier Lea.

Kåre Valebrokk vil ikke kommentere overfor Dagbladet hva som vil skje med Gerhard Helskogs framtid i TV2.

- Som journalist har han fortsatt min tillit. Nå skal vi gå gjennom denne saken i fred, sier Valebrokk.

ISFRONT: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl (bildet) og Idrettspresident Kjell O. Kran krever at TV2-sjef Kåre Valebrokk kommer seg ut av lenestolen og gjør sitt til at norsk idretts rykte blir bedret i utlandet.