HELSEFARLIG: Undersøkelser har vist at det kan bli rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro. Her er det Rodrigo Staggmeiser som viser fram en prøve av vannet ved Copacabana. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix
HELSEFARLIG: Undersøkelser har vist at det kan bli rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro. Her er det Rodrigo Staggmeiser som viser fram en prøve av vannet ved Copacabana. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB ScanpixVis mer

Ber utøvere i Rio holde munnen lukket: - Trist og bekymringsverdig

- Utenlandske utøvere vil bokstavelig talt svømme i menneskelig avføring, sier lege.

(Dagbladet): Førstkommende fredag er det åpningseremoni for OL i brasilianske Rio de Janeiro. Men det er fortsatt ikke alt som er klart før lekene starter.

Utøvere som skal konkurrere i vannet under Rio-OL har nå blitt advart om å holde munnen lukket. Det er rådet fra leger, ingeniører og forskere.

- Utenlandske utøvere vil bokstavelig talt svømme i menneskelig avføring, og de risikerer å bli syke av alle mikroorganismene, sier den lokale barnelegen Daniel Becker til New York Times.

- Det er trist, men også bekymringsverdig, legger han til.

Det er blant annet funnet alvorlig forurensning på strendene Ipanema og Leblon, hvor det er ventet at mange tilskuerne vil boltre seg under lekene.

- Vi må bare holde munnene våre lukket når vannet spruter opp, sier Afrodite Zegers (24), en nederlandsk seiler som har testet vannet.

- Det er kvalmt. Vi er veldig bekymret, sier Nigel Cochrane, en av trenerne til det spanske laget.

Sjokkrapport

I fjor sommer kom det rapporter som sendte sjokkbølger gjennom idrettsverden. Undersøkelser viste at det kan bli rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro.

I Rodrigo de Freitas, hvor det blant annet skal konkurreres i roing og kano, har vannet vært svært forurenset. Undersøkelser viste at det florerte av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk i vannet.

I enkelte av testene var forurensningen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde. En ny rapport desember i fjor slo fast at situasjonen hadde blitt enda verre.

Brasilianske myndigheter skal nå ha innsett at de ikke klarer å løse problemet, skriver New York Times. Forskere sier at vannet er mye mer forurenset enn det de opprinnelig trodde.

Nye tester som har blitt utført av regjeringen og uavhengige forskere har avdekket forhold som kan forårsake diaré og oppkast. Det er frykt for en såkalt «superbakterie», en bakterie som kan være dødelig for mennesker med svekket immunforsvar.

LEKER: Barn forsøker å fange en krabbe på forurensede strender i Guanabarabukta. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
LEKER: Barn forsøker å fange en krabbe på forurensede strender i Guanabarabukta. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer

Forstår endelig problemet

Myndighetene skal likevel være klar på at vannet der utøverne skal konkurrere, blant annet ved Copacabana, vil møte kravene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

De hevder også det vil være minimal risiko i områder som Guanabarabukten, der seilere og vindsurfere har minimal kontakt med potensiell forurensning.

Det er likevel bekymringsverdig at kloakken som produserer av rundt 12 millioner innbyggere i det aktuelle området fortsetter å renne ut i Rios vann.

- Vårt største miljøproblem er grunnleggende sanitærforhold, sier Andrea Correa, som er den øverste miljølederen i byen.

- OL har fått folk til å forstå problemet, sier Correa.

- Ikke sett noe liknende

Seilere var tidligere i juli i Guanabarabukten for å trene fram mot mesterskapet. De klaget på at et lag med olje i vannet gjorde at de hvite båtene ble brune.

- Vi har ikke sett noe liknende. Det var overalt. Det var umulig å styre unna det, uttalte den finske seileren Camilla Cedercreutz ifølge AP.

- Dette er andre gang vi er i Rio. Vi hørte det var skikkelig dårlig. Du blir sinna fordi det skal ikke være slik noe sted. Det skal ikke være så skittent. Men det er ikke noe vi kan gjøre med det, sa Cedercreutz.

Hennes partner, Noora Ruskola, fortalte at andre seilere sa til henne at «båten din ser ut som et toalett».

Det er også andre ting som bekymrer i Rio. Blant annet kvaliteten til flere OL-bygg. The Guardian skriver i dag at en rampe som seilerne skal bruke under mesterskapet delvis har kollapset. Det skjedde som følge av mye vind og høye bølger.

Rampen skal brukes til å legge båtene på vannet. Heldigvis ble ingen skadet i hendelsen. Det er ventet at restaureringen vil ta fire dager. Seilerne skal starte å konkurrere om åtte dager.

Kroppsdeler skylte på land

I fjor sommer ble 13 roere syke under testing av OL-vannet. OL-seileren Erik Heil måtte til behandling på sykehus i Berlin etter å ha blitt rammet av en kjøttetende bakterie.

I juni skylte kroppsdeler på land like ved OL-anlegg i Rio. Det var en turgåer som fant deler av et lik ved arenaen for sandvolleyball.

- De kan forsøke å stenge ute store ting som sofaer og døde kropper, men disse elvene er ren slam, slik at bakterier og virus bare kan passere gjennom, sier Stelberto Soares, en kommunal ingeniør som flere ganger skal ha adressert byens sanitære krise.

De olympiske sommerlekene vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro.

Utfordringene har stått i kø for de brasilianske OL-arrangørene. Anlegg som ferdigstilles kraftig forsinket, Zika-viruset og pengetrøbbel har kommet i tillegg til bekymringen over forurensede vann.

KOLLAPSET: En rampe bygget for seilbåtene i Marina da Gloria har delvis kollapset på grunn av sterk vind og høye bølger. Det har gitt ytterligere bekymringer foran Rio-OL. Foto: REUTERS/Pilar Olivares/NTB Scanpix
KOLLAPSET: En rampe bygget for seilbåtene i Marina da Gloria har delvis kollapset på grunn av sterk vind og høye bølger. Det har gitt ytterligere bekymringer foran Rio-OL. Foto: REUTERS/Pilar Olivares/NTB Scanpix Vis mer
DAGLIGDAGS: En mann vasker seg selv i det forurensede vannet i Guanabarabukta. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
DAGLIGDAGS: En mann vasker seg selv i det forurensede vannet i Guanabarabukta. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer