Ber van Basten om vennehjelp i åpent brev

«Kjære Marco,» skriver eks-trener Arrigo Sacchi.

• Direkte 20.45: Nederland - Romania og Italia - Frankrike

(Dagbladet.no) Gruppeoppsettet var perfekt. I den siste kampen i gruppespillet skulle de to VM-finalistene fra to år tilbake gjøre opp om hvem av dem som stakk av med førsteplassen og hvem som kom på andre.

Men slik gikk det ikke.

I stedet kjemper Italia og Frankrike i kveld en desperat kamp for tilværelsen. Minst ett av lagene kommer til å ryke ut. Og hvis Romania slår Nederland, da er det over og ut for begge.

Det er ikke rart de skjelver, der nede ved Middelhavet.

Frykter fiksing

I flere dager har de snakket om frykten for at Nederland skal legge seg og tape for Romania, for å bli kvitt to av EMs største forhåndsfavoritter.

- Jeg orker ikke nok en fikset kamp, som den 2-2-kampen mellom Danmark og Sverige for fire år siden, sier Italia-keeper Gianluigi Buffon ifølge The Independent.

BARE STJERNER: Marco van Basten mener han bare har klasse A-spillere - og at det derfor ikke spiller noen stor rolle hvem han starter med. Foto: AP
BARE STJERNER: Marco van Basten mener han bare har klasse A-spillere - og at det derfor ikke spiller noen stor rolle hvem han starter med. Foto: AP Vis mer

Den gangen gikk våre to naboland videre fra gruppespillet. 2-2 - eller uavgjort med flere mål - var resultatet som sendte Italia ut.

Buffon vet bedre enn de fleste hva kampfiksing innebærer. Hans Juventus ble sendt ned en divisjon for et par år siden, som følge av skandalen som ble rullet opp i Italia. Hvis Nederland legger seg - bevisst eller ubevisst - mot Romania, vil ikke det være ulovlig.

De har havnet i den posisjonen de er i, gjennom to fantastiske kamper mot Italia og Frankrike - som har gitt dem 7-1 i målforskjell. Å hvile spillere i en for dem «ubetydelig» kamp, er rett og slett en fordel de har skaffet seg.

Åpent brev fra Sacchi

Samtidig vil det skape ramaskrik i Italia og Frankrike om Nederland går på en smell - uansett hvordan det skjer. Buffon håper nå at Nederland-trener Marco van Basten husker hvor han tilbrakte sine aller største øyeblikk i klubbfotballen.

- Jeg stoler på den nederlandske sportsånden og håper også at Marco van Basten husker at han er en venn av Roberto Donadoni og Italia, sier sisteskansen.

De to landslagssjefene spilte sammen i AC Milan, og italienerne bruker dette for alt det er verdt. I går skrev tidligere Milan-trener Arrigo Sacchi et åpent brev i Gazzetta Dello Sport, hvor han minnet Marco om båndene han knyttet i Milano.

- Vi håper, kjære Marco, at vi kan takke deg for den flotte fotballen laget ditt spiller, men også for tjenesten du nå kan gjøre for din tidligere lagkamerat Roberto og alle dine italienske beundrere, skrev Sacchi.

Ber van Basten om vennehjelp i åpent brev

23 i klasse A

Situasjonen som har oppstått setter Marco van Basten i ei lei klemme. Etter å ha sikret seg seieren i gruppa, er det veldig fristende å hvile flere sentrale spillere. Kampprogrammet framover blir knalltøft.

Portugal hvilte stjernene mot Sveits - og de tapte. Kroatia gjorde det samme mot Polen i går kveld - og vant.

Problemenet til van Basten er at hvis han benker nøkkelspillerne, vil italienerne og franskmennene kaste seg over ham. Selv om Nederland skulle vinne, vil trolig flere stille spørsmål ved intensjonene til van Basten.

- Vi har en veldig profesjonell gruppe med 23 klasse A-spillere. Vi kommer til å angripe denne kampen på samme måte som de to foregående, sier van Basten ifølge AFP.

Ruud van Nistelrooy peker på poenget om at det er viktig for Nederland å fortsette i samme spor. Det er lenge siden de har spilt fotball som i dette mesterskapet. I kvaliken sleit de med å score mål, nå renner de inn. Den godfølelsen har de lyst til å ta med seg inn i sluttspillet - og derfor ønsker de enda en god opplevelse i kveld.

- Vi har lagt ned mye jobb for å komme opp på dette nivået og har ikke lyst til å miste denne følelsen, sier spissen.

GAMLE LAGKAMERATER: Roberto Donadoni og Marco van Basten spilte sammen i AC Milan.
- ORKER IKKE MER FIKSING: Gianluigi Buffon håper på nederlandsk hjelp.
EKS-SJEFEN: Arrigo Sacchi ber sin tidligere elev om seier mot Romania.