- Berbatovs nedtur er et mysterium

Hvor gikk det galt for forrige sesongs toppscorer?

STATISTROLLE: Dimitar Berbatov er blitt marginalisert av sir Alex Ferguson den siste tiden i Manchester United. For øyeblikket er han bare et fjerdevalg på spissplass. Foto:  (AP Photo/Jon Super)
STATISTROLLE: Dimitar Berbatov er blitt marginalisert av sir Alex Ferguson den siste tiden i Manchester United. For øyeblikket er han bare et fjerdevalg på spissplass. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

(Dagbladet): 25. januar i år: Dimitar Berbatov blir den store helten når Manchester United snur 0-2 til 3-2 borte mot Blackpool.

Bulgareren setter inn sitt 18. og 19. ligamål for sesongen, og han framstår som sir Alex Fergusons klare førstevalg på topp, ikke minst siden Wayne Rooney byttes ut på stillingen 0-2 etter 66 minutter.

Der og da var det lite som tydet på at Berbatov bare ville plusse på to mål til før sesongen var over, at han snart skulle havne bak både Rooney og Javier Hernandez i køen og at han ikke engang fikk sitte på benken under Champions League-finalen i mål.

Nå er situasjonen blitt enda verre for forrige sesongs toppscorer i Manchester United og Premier League. For øyeblikket er Berbatov bare et fjerdevalg blant United-spissene, etter å ha blitt passert av 21 år gamle Danny Welbeck.

I går satt Berbatov på benken hele kampen da Welbeck herjet mot Tottenham de siste 45 minuttene, noe som ikke akkurat gjorde veien tilbake på laget enklere.

Kostbar sløsing mot City
Andy Mitten, som er redaktør i United-fanzinet United We Stand og skribent for fotballmagasiner som FourFourTwo, tror Ferguson mistet noe av troa på Berbatov 19. april.

Den dagen røk United 0-1 i FA Cup-semifinalen mot byrival City på Wembley, og Berbatov misbrukte to enorme sjanser i 1. omgang.

- De misbrukte sjansene kostet ham dyrt. Slike ting vil påvirke måten Ferguson ser deg på, sier Mitten til Dagbladet.

TOPPSCORER FORRIGE SESONG: I år kan Berbatov få det tøft med å nå et tosifret antall scoringer. - Jeg ser for meg at Berbatov vil starte rundt 25 av 60 kamper, sier United We Stand-redaktør Andy Mitten. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY
TOPPSCORER FORRIGE SESONG: I år kan Berbatov få det tøft med å nå et tosifret antall scoringer. - Jeg ser for meg at Berbatov vil starte rundt 25 av 60 kamper, sier United We Stand-redaktør Andy Mitten. Foto: EPA/LINDSEY PARNABY Vis mer

I de to neste ligakampene, mot Newcastle og Everton, var Berbatov helt ute av troppen. Det kan godt hende det handlet om at bulgareren hadde pådratt seg en lyskeskade, slik Ferguson forklarte, men det ble også spekulert i at Ferguson ønsket å markere sin misnøye med innsatsen hans i FA-cupsemifinalen.

Nå skal det sies at Berbatov også før tapet mot City fikk mye benketid.

Etter Uniteds første ligatap for sesongen, mot Wolverhampton 5. februar, ble han satt ut av laget. Av de siste 13 ligakampene startet han bare tre.

Så langt denne sesongen har han vært på benken i de tre kampene som har betydd noe: I Community Shield-kampen mot Manchester City, i seriepremieren mot West Bromwich og mot Tottenham i går.

- Et mysterium
Lars Tjærnås synes det har vært spesielt å se hvordan Berbatov er blitt marginalisert og skjøvet ut i kulda, etter suksessen han hadde fram til februar sist sesong.

- Det er et lite mysterium, for nedturen kom da han virkelig hadde gjort noe med det som var hans største utfordring: Økt aksjonsradius, kapasitet og bevegelse uten ball. Dessuten gjorde han det aller viktigste i fotball, og scoret en haug med mål. Jeg tror hans posisjon nå skyldes at sir Alex så og ser et voldsomt potensiale hos et par unge spillere, Hernandez og Welbeck, og lot de to rykke fram i køen. Den ene i fjor, den andre i sommer, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han mener Fergson har hatt to tanker i hodet samtidig: Å vinne kamper nå, samt å bygge et storlag med andre egenskaper for framtida.

- Jeg ser faktisk ikke at Berbatov selv kunne gjort så mye annerledes, med mindre det har foregått ting jeg ikke aner, eller det er noe tull i forhold til kontrakten.

- Ferguson verdsetter Berbatov
Berbatov har ett år igjen av kontrakten, etter at han kom fra Spurs til United for 30,75 millioner pund i 2008. Nylig forsøkte franske PSG
å hente ham, men beskjeden fra Ferguson var at Berbatov ikke var til salgs.

LEDET UNITED-ANGREPET: 25. januar i år - Berbatov har nettopp satt inn sitt 19. ligamål for sesongen, snudd tap til seier mot Blackpool, mens Wayne Rooney er byttet ut. Foto: EPA/FOTOSPORTS/ROGER PARKER
LEDET UNITED-ANGREPET: 25. januar i år - Berbatov har nettopp satt inn sitt 19. ligamål for sesongen, snudd tap til seier mot Blackpool, mens Wayne Rooney er byttet ut. Foto: EPA/FOTOSPORTS/ROGER PARKER Vis mer

Noe som kan virke pussig, ettersom han spiller en stadig mer perifer rolle i United og har kort tid igjen av kontrakten. Men det sies at United har en opsjon på ett års forlengelse med Berbatov, som kan hjelpe dem å få tilbake noen av pengene de investerte dersom han selges.

Andy Mitten er spent på hvor lenge Berbatov aksepterer å bli avspist med lite spilletid.

- Ferguson verdsetter Berbatov fordi han tilfører laget noe annerledes. Spørsmålet er om han selv vil være fornøyd med rollen som innbytter. Sannsynligvis vil han ikke det, men han liker å spille for en klubb som United. Sir Alex vil ha en stor stall, og blant de fem beste lagene i England har de fleste seks spisser. Hvem vet, Rooney kan bli skadet i morgen. De store klubbene spiller 60 kamper i sesongen, og jeg ser for meg at Berbatov vil starte rundt 25 av dem, sier Mitten.

Han tror Ferguson vil gi slipp spissen, dersom han selv skulle ønske seg bort.

- Ferguson ønsker å beholde troppen han har nå, men spillerne må være fornøyde. Hvis de føler de må flytte på seg for å få spille mer, slik blant andre Andy Cole og Phil Neville gjorde, må Ferguson respektere det. Og det har han alltid gjort.

Nekter å gi opp
Etter vrakingen fra Champions League-troppen var ikke Berbatov å se på tribunen, og mange vurderte det som at bulgareren hadde fått nok og dratt hjem i skuffelse. I stedet satt han for seg selv inne i garderoben, skamfull over å ikke få være med på moroa.

- Jeg ønsket ikke at folk skulle se smerten i øynene mine, røpet han i et intervju en uke senere.

Og varslet at han ikke kom til å gi seg uten kamp.

FIKK IKKE VÆRE MED: Berbatov var ikke en del av United-troppen som tapte 1-3 mot Barcelona i Champions League-finalen. I stedet satt han skamfull i garderoben. Foto:  AFP PHOTO / FRANCK FIFE
FIKK IKKE VÆRE MED: Berbatov var ikke en del av United-troppen som tapte 1-3 mot Barcelona i Champions League-finalen. I stedet satt han skamfull i garderoben. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

- Jeg blir værende i United. Jeg kommer til å kjempe for plassen min, og jeg vil kjempe for ligatittel nummer 20. Dersom jeg var en mann som ga opp lett, ville jeg ikke vært der i første omgang. Når vi starter opp igjen 4. juli, begynner alt på nytt igjen: Min personlige kamp for å være på førstelaget, og Uniteds kamp for å vinne flere titler, sa han.

Så langt ser det ikke altfor lovende ut for Berbatov, som virker lenger unna en plass i startelleveren enn noen gang. På tampen av forrige sesong tvitret også Wayne Rooney om hvordan han «elsker å spille med Hernandez, århundrets beste kjøp». Det kan selvsagt ses på som en ren hyllest av meksikaneren, men også som et tydelig signal om hvem Rooney foretrekker å spille med.

Utgått på dato?
Lars Tjærnås minner om at Ferguson aldri tar sentimentale hensyn når det kommer til å gjøre det han mener er best for Manchester United.

- Sir Alex har ett eneste krav til egen stilling, og det er å tenke lag framfor enkeltspiller. Isolert sett har Berbatov grunn til å føle seg dårlig behandlet, men dette hadde ikke vært en klubb som henter titlene sine uten den brutale prioriteringen til en manager hvor laget alltid kommer først, sier han.

TV 2-ekspert Claus Lundekvam har stor sans for Berbatov som spiller, men tror ikke han passer helt inn på et topplag i dagens moderne fotball.

I motsetning til Tjærnås mener han nemlig at bulgareren fortsatt er en luksusspiller.

- Rooney, Hernandez og Welbeck er ganske annerledes spillere enn Berbatov. De er mye mer hardtarbeidende og gjør den defensive jobben i tillegg til å score mål. Med Berbatov får du målene, men ikke den dimensjonen defensivt. Hvis du tenker på topplagene i dagens fotball, så kan du ikke ha en luksusspiller lenger. Han er veldig begavet og fantastisk å se på, men ikke komplett, slik som en Carlos Tevez eller en David Villa.

- Du mener han er utgått på dato i en toppklubb?

KOSTBARE MISSER: Berbatov misbrukte to kjempesjanser i FA-cupsemifinalen mot Manchester City, og United tapte 1-0. Sjansesløsingen kan ha kostet bulgareren dyrt. Foto: REUTERS/Darren Staples
KOSTBARE MISSER: Berbatov misbrukte to kjempesjanser i FA-cupsemifinalen mot Manchester City, og United tapte 1-0. Sjansesløsingen kan ha kostet bulgareren dyrt. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

- Jeg må nok være såpass krass, sier Lundekvam.

DEN NYE VINEN: Danny Welbeck vartet opp med scoring og en genial målgivende pasning mot Tottenham i går. Foto: REUTERS/Nigel Roddis
DEN NYE VINEN: Danny Welbeck vartet opp med scoring og en genial målgivende pasning mot Tottenham i går. Foto: REUTERS/Nigel Roddis Vis mer