Beregnet suksess

ULLEVAAL (Dagbladet):

Å BEREGNE kalkulert risiko er en kjær hobby for VIF-trener Kjetil Rekdal. Nå har han sjansen til å føre Oslo-klubben til Champions League og rikdom med akkurat det utgangspunktet han la opp til.

Da går det kanskje an å være trygg på at 1 - 0 ledelsen holder.

Uansett har Vålerenga tatt et skritt i retning av å bli en stabil toppklubb.

Så får det heller være at Oslo-publikummet ikke helt tror på det europeiske eventyret. I går skuffet bare tilskuertallet på under 14 000.

Resten holdt toppklasse.

DET ER få norske trenere som hygger seg mer med personlige vrier på mannskapet enn Kjetil Rekdal. Samtidig som han har lagt lite vekt på det inntrente, kollektive angrepsspillet, overrasker han stadig med trekk tilpasset akkurat den enkelte kampen.

Kanskje skyldes det den alltid søkende gambleren i ham. Kjetil Rekdal ser et spennende spill i det meste.

Uansett gjør trenerens hang til den personlige touchen at laget hans fra gang til gang blir ganske uforutsigbart.

Det eneste som er sikkert, er at Rekdals endelige mål er strengt resultatorientert.

MOT Club Brugge var resultatmålet først og fremst å unngå baklengs. Dermed satset Rekdal på to defensive midtbanespillere i Thomas Holm og Amund Skiri og ofret de mer offensive alternativene Daniel Fredheim Holm og Morten Berre.

Før pause var det bare halvveis vellykket. Begge bidro godt til at at Brugge nesten aldri slapp til, men offensivt forsvant også hjemmelagets egne overraskelser.

GJENNOM HELE førsteomgangen var VIF bare farlige på de presise innleggene fra David Brocken. Resten av angrepsspillet innskrenket seg til de vante lange pasningene bakfra, og disse ble fullstendig kneblet av belgiernes tette mannsmarkering av Steffen Iversen og Tore Andre Flo.

Birger Martens, Club Brugges sweeper, ble knapt utfordret av VIFs midtbanespillere. Bortsett fra Ardian Gashis skudd i stolpen i åpningsminuttene der han kom fri rett foran straffefeltet, var det ikke bevegelse nok bakfra hos VIF til å løse opp gjestenes forsvarsverk.

Men nullen holdt.

AKKURAT det ga hjemmelaget trygghet til å trykke litt tøffere framover rett etter pausen.

Stort mer var ikke nødvendig.

Etter to, tre dødballer kom situasjonen som gjorde Rekdals gambling vellykket:

** En svak Brugge-klarering, en tilfeldig pasning rett tilbake i feltet og så Kjetil Wæhlers direkte stuss i bakrom.

Det lyste scoring av Steffen Iversen lenge før han nådde den stussen. Dette var kvelden for besluttsomhet, disiplin og alle de andre dydene som Kjetil Rekdal har formet VIF-mannskapet med de siste årene.

DET ER de samme dydene som gjorde Rekdal selv til en god internasjonal spiller med personlige resultater i overkant av det man kunne vente med et overflatisk blikk på talentet.

Nå er Kjetil Rekdal i ferd med å få fram et lag som også kan presse seg utover evne. Det er den viktigste grunnen til at 1 - 0 kan holde mot et belgisk lag med større individuelle ferdigheter enn VIF.

SKJØNT det står ikke så verst til med Oslo-klubben der heller.

Med Steffen Iversen, Tore Andre Flo og Ronny Johnsen har VIF sterke internasjonale profiler med spesielle egenskaper som fortsatt holder i Champions League.

Av de unge er Christian Grindheim nærmest gjennombruddet. Han har fart og en trygghet i pasningsspillet som holder også til et høyt tempo.

NETTOPP det venter i returkampen om to uker. Det siste kvarteret ble en test på hva VIF tåler under tøft belgisk press.

På Ullevaal så det ganske ok ut. Det mest spennende blir om Club Brugge har mer fart å sette inn på kantene. I går var både David Brocken og Freddy dos Santos gode, men de ble sjelden utfordret på selve forsvarsarbeidet.

Men akkurat den risikoen har vel Rekdal også kalkulert inn.