Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Berg er uenig med Cantona og Neville: - Har imponert meg voldsomt

Tror Mourinho skaffer umiddelbar suksess til Manchester United.

TROR PÅ JOSE: Henning Berg tror Jose Mourinho kan bringe Manchester United rett tilbake til toppen av engelsk fotball. Foto: AP Photo/Peter Dejong
TROR PÅ JOSE: Henning Berg tror Jose Mourinho kan bringe Manchester United rett tilbake til toppen av engelsk fotball. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et samlet britisk pressekorps forventer at José Mourinho er Manchester United-manager innen kort tid.

Henning Berg spilte 103 kamper totalt for Manchester United fra 1997 til 2000 - og fikk dermed med seg både seriegull og Champions League-triumf under Alex Fergusons regime.

Nå kommer en annen type manager inn portene på Old Trafford, mener Berg.

- Ferguson og United var helt annerledes. Det var offensiv fotball med mye energi. Mourinho er kjent for en annen filosofi og spillestil - men også det kan passe United slik situasjonen er nå. Mourinho har en god CV og har imponert meg, sier Berg.

Stilendring Mourinho har vunnet seriemesterskap i Portugal, England, Italia og Spania - men en katastrofal sesongstart sørget for at han fikk sparken i Chelsea i desember.

Den gamle United-legenden Eric Cantona er kritisk:

- Jeg elsker Mourinho, men spillestilen hans passer ikke i United. Jeg tror ikke fansen vil like spillestilen hans, selv om de vinner, sier Cantona til Guardian.

Tidligere United-spiller Phil Neville er usikker på valget av Mourinho og var lenge han kan bidra for klubben.

- Da Mourinho går mot slutten i en klubb er det et mønster der er misnøye blant spillere og formsvikt. Jeg tror han bare blir i to eller tre år, sier Neville til Sky Sports.

Imponert Berg er ikke helt enig med duoen - og mener ingenting tilsier at Mourinho ikke skal ha suksess.

- Både David Moyes og Louis van Gaal var gode på hver sin måte, men de er ikke på topp fire-lista i verden. Etter min mening er det Pep (Guardiola), Jürgen Klopp, Carlo Ancelotti og Mourinho. Nå får United en manager som har hatt enorm suksess. Det Mourinho gjorde i Chelsea da han vant ligaen forrige gang imponerte meg veldig, sier Berg.

Den tidligere United-stopperen utdyper:

- Mourinho disponerte troppen og tok trofeet på en helt overbevisende måte. Han vet hvordan det er å håndtere en storklubb, og har trent Real Madrid, som kanskje er den største kaosklubben av alle, sier Berg.

Den portugisiske manageren ledet Real Madrid fra 2010 til 2013, og vant serien i 2011/12. Den sesongen endte laget med sterke 100 poeng. Og satte La Liga-rekord med 32 seire på én sesong. De satte også scoringsrekord med 121 mål.

UNITED-AKTUELL. 
Jose Mourinho. Foto: NTB Scanpix
UNITED-AKTUELL. Jose Mourinho. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mourinho og Real Madrid vant ligaen foran et av de beste Barcelona-lagene noensinne. Laget knuste rekorder, og vi kan aldri utelukke at han får mye ut av dagens United-lag heller, sier Berg.

- Hva tenker du om behandlingen av van Gaal?

- Det er vrient.. Jeg tror det var bedre sånn det ble, enn å bytte ut van Gaal tidligere i vinter. Nå vant jo United tross alt FA-cupen og den første tittelen etter at Ferguson forsvant. Det var viktig - også for van Gaal som avsluttet med et trofé, sier Berg.

Talentarbeid Manchester United har fostret opp en rekke stjerner gjennom sitt eget akademi, og spesielt på 1990-tallet dukket det opp en toppspiller etter toppspiller som Paul Scholes, Ryan Giggs og David Beckham. Alle er tidligere lagkamerater av Berg.

Mourinho er kjent for å ikke være spesielt opptatt av talentutvikling.

- Det vi så under Ferguson er over og ferdig. Men fordelen til Mourinho er at mange av de unge allerede har fått mye spilletid denne sesongen. Både Marcus Rashford og Jesse Lingard er har vist seg fram allerede og det er positivt. Mourinho har dermed allerede sett dem i Premier League og vet hva de står for, sier Berg.

- Hvordan oppfatter du Mourinho som manager?

- Han er av den portugisiske skolen både når det gjelder trening, kosthold og ukesykluser. Den portugisiske filosofien har hatt suksess før og er anerkjent. Jeg er overbevist om at United kjemper om ligagullet neste sesong, sier Berg.

Den tidligere norske midtstopperen med 100 landskamper er også klar for nye treneroppgaver. Berg ble nylig klar for ungarske Videoton. Laget skal blant annet ut i kvalik til Europaligaen i sommer.

SKEPTISK: Eric Cantona. Her sammen med Chris Smalling. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM
SKEPTISK: Eric Cantona. Her sammen med Chris Smalling. Foto: XPOSUREPHOTOS.COM Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!