André Bergdølmo kritisk til norske trenere

Bergdølmo mener han sitter med svaret på norsk fotballs problem, men blir oversett: - Frustrerende

Han vet hva sukessoppskriften er i Borussia Dortmund og Ajax, men i Norge er det få som lytter til André Bergdølmos budskap.

FORSTÅELSE: André Bergdølmo etterlyser mer ydmykhet for å lære hvordan fotball skal utøves. Han fikk seg en vekker i Ajax og lærte det videre til Lillestrøms juniorer. Det ble en stor suksess, men nå har det stoppet opp.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FORSTÅELSE: André Bergdølmo etterlyser mer ydmykhet for å lære hvordan fotball skal utøves. Han fikk seg en vekker i Ajax og lærte det videre til Lillestrøms juniorer. Det ble en stor suksess, men nå har det stoppet opp. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge har klatret forbi Færøyene og deres 49 000 innbyggere på FIFA-rankingen. Nå er vi én plass foran. Trøsten er mager - omtrent like mager som når vi ser på den europeiske klubbrankingen.

Om Norge derimot gjør det like dårlig i Europa som i fjor også de kommende fem sesongene, vil vi ende opp med 6,88 koeffisientpoeng totalt. Det vil i så fall gi en 38. plass på UEFAs klubbranking, bak blant annet Liechenstein, Albania, Kazakhstan og Aserbardsjan.

Man trenger ikke tall for å illustrere den tunge tiden for norsk fotball. Det vet alle. Lyspunktene finner vi i aldersbestemte landslag. Det er et paradoks, all den tid norsk fotball ofte får kritikk for å bli spisset for sent. Men hvorfor er norske spillere nærmere europatoppen i gutte- og junioralder enn på seniornivå hvis vi spisser satsingen så sent?

Den tidligere Borussia Dortmund- og Ajax-spilleren André Bergdølmo (45) mener han har svaret og bruker U21-EM i Israel som eksempel. Da tok Norge bronse og ble bare slått av finalistene Spania og Italia, anført av stjerner som Marco Verratti, Alvaro Morata, Isco, Thiago, Koke, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile og David de Gea.

Den kritiske norske alderen

I mesterskapet spilte også nåværende stjerner som Georginio Wijnaldum, Alan Dzagoev, Danny Rose, Nathaniel Clyne og Jordan Henderson, som i dette mesterskapet havnet i skyggen av de norske U21-gutta som tok bronse.

LYSENDE FRAMTID: Da Norges U21-landslag tok bronse i Israel i 2013, ble de spådd en lysende framtid. Men utviklingen har ikke vært som forventet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
LYSENDE FRAMTID: Da Norges U21-landslag tok bronse i Israel i 2013, ble de spådd en lysende framtid. Men utviklingen har ikke vært som forventet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Da U21-landslaget tok bronse i Israel var det bare Spania og Italia som var bedre. Det var spillere som Verratti, Morata og Isco. De norske spillerne ble omtalt som like gode. Hvor er de nå? Klasseforskjellen er enorm. Utviklingen stopper totalt opp i aldersgruppen 18-23 år i norsk fotball, sier Bergdølmo til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Problemet er ikke norske spillere, men norske trenere. De må lære spillerne hvordan fotball skal spilles. Det handler om fotballforståelse. Det nytter ikke å dra til Spania og komme hjem med rapporter om at de gjør det samme som oss, fordi de også spiller firkant, sier 45-åringen.

- Det handler ikke om hvilke øvelser, men hvordan man utøver dem. Det er trenernes oppgave å skape en felles forståelse for hvordan moderne fotball skal spilles. For 20 år siden var vi kanskje verdens beste nasjon til å organisere oss gjennom alle ledd. Men fotballen har utviklet seg mye siden da, mens vi har fastholdt på tankene om organisering og bestemte formasjoner. Det spiller ingen rolle om man spiller 4-4-2 eller 4-3-3. Det viktige er måten fotballen utøves på.

Pasningslærdom

Bergdølmo rister oppgitt på hodet når han hører hvordan norske fotballtrenere analyserer hva som har gått galt i tapte kamper.

FOTBALLFORSTÅELSE: André Bergdølmo fikk seg en vekker da han kom til Ajax. Den lærdommen vil han formidle til norske talenter, men ikke alle vil ta imot budskapet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FOTBALLFORSTÅELSE: André Bergdølmo fikk seg en vekker da han kom til Ajax. Den lærdommen vil han formidle til norske talenter, men ikke alle vil ta imot budskapet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

- Vi hører ofte at trenerne klager over at vi var for upresise i dag. Da må man gjøre noe med det. Da må man slå pasninger som ikke er bak deg, men som kommuniserer et tydelig budskap om hva du skal gjøre i neste trekk. En pasning til venstre fot betyr at du skal gjøre én ting, mens en pasning til høyre fot indikerer noe annet. På den måten er man hele tiden ett steg foran, forteller den tidligere Nederland- og Tyskland-proffen.

Han vet hva han snakker om. Han dro fra europeisk suksess i Rosenborg til totalfotball i Ajax. Da fikk han en vekker.

- Jeg trodde jeg var en god fotballspiller da jeg kom til Ajax og totalfotballen der. Det var jeg ikke. Men etter rundt tre måneder lærte jeg det. Det er det man trenger. Det er få norske trenere som kan dette. Ole Gunnar Solskjær er nok et av få unntak. Derfor er det vanskelig å få gjennomslag hos norske trenere. Det er frustrerende. Mine tanker blir oversett, mener 45-åringen.

- Det er ikke Messi som skal ha hyllesten

Budskapet handler om fotballforståelse og hvordan den skal utøves. Bergdølmo mener det skorter på fotballinteligensen i norsk fotball.

- Vi kan ta et eksempel: Xavi slår ballen opp på Messis venstrefot, som har én mann i ryggen. Messi slår ballen tilbake. Så gjør de det samme igjen med to raske pasninger. Til slutt slår Xavi ballen opp på Messi høyrefot i tredje operasjon. Det betyr: «Nå er kysten klar. Nå må du vende opp.» Venstrefotspasningene indikerte at han skulle slå tilbake. Høyrefotspasningen ga Messi beskjed om å vende opp, forteller Bergdølmo.

- Så får Messi hyllest fordi han er så flink til å orientere seg, men i realiteten er det Xavi som har orientert Messi med det tydelige budskapet i pasningene. Dette budskapet sliter jeg med å nå frem med i norsk fotball.

Bergdølmo ledet Lillestrøms juniorlag til to seriegull etter flere magre år. Prinsippene han lærte fra totalfotballen i Ajax ga resultater på kort tid.

- Da jeg var trener for Lillestrøms juniorer nådde jeg fram med budskapet. Et middels lag ble suverene seriemestere. I dag spiller mange av dem på høyt nivå, som Fredrik Gulbrandsen, Ruben Gabrielsen, Fredrik Tokstad og Victor Grodås, forteller Bergdølmo.

Tilbud fra utlandet

Likevel har han ikke fått noen av de jobbene han har ønsket seg den siste tiden.

- Jeg søkte på jobben som G18- og G19-landslagstrener, men fikk ikke jobben. Jeg har en del tilbud i utlandet som jeg vurderer. Der er man kanskje mer på linje med min fotballfilosofi. Norske trener virker ikke å anerkjenne det i samme grad. Jeg har fått noen tilbud fra utlandet som jeg i stedet vurderer å hoppe på, sier han.

Den tidligere landslagsbacken mener det bare er Martin Ødegaard i Norge som besitter de ferdighetene som kjennetegner en spiller av europeisk toppklasse.

- Av norske spillere er det Martin Ødegaard som har fotballforståelse og presisjon nok til dette. Han er Norges beste fotballspiller offensivt. Det er på grunn av utallige timers egentrening sammen med faren. Han har det og Martin Samuelsen har det. De må dyrkes på landslaget. Men de kan ikke spille i hjemlig serie i ung alder, mener han.

- Så du vil at norske talenter bør dra tidlig ut?

- Ja, definitivt. Det må til, når treningskulturen ikke er bedre i Norge. Norske spillere bør dra ut når de er 14-15 år.

Hyller ansettelsen av Lagerbäck

- Det er neppe Nils Arne Eggen enig i?

- Nei, men han var unik og hadde et helt spesielt lag, som han skapte. Da var nivået mye høyere i norsk fotball.

Selv om Lars Lagerbäck ikke står for den nederlandske totalfotballen som Bergdølmo er så glad i, mener han at svensken er et meget godt valg som norsk landslagssjef.

- Lagerbäck er det beste valget NFF kunne gjøre. Han prøver ikke å spille som Barcelona. Han har enkle prinsipper som går an å følge. Det er det vi trenger nå. Om 20 år ønsker jeg ikke en sånn type, men nå er det det Norge trenger. Man kan ikke starte revolusjonen på toppen. Først må vi utvikle gode nok spillere. Etter hvert kan vi begynne å spille mer utviklende fotball, mener Bergdølmo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer