Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bergen i Brann i natt

De jublet. De sang. Og de gråt. I natt festet Bergen i rødt og hvitt, da Bengt Sæternes og resten av cupheltene kom hjem med kongepokalen.

ULLEVAAL/BERGEN (Dagbladet): Etter Lynnedslaget på Ullevål, slapp Bergen løs jubelbraket på Torgallmenningen like før midtnatt i går kveld. Byen er Bergen, laget er Brann, og matchvinneren er tremålsscorer Bengt Sæternes.

Jubelen ville ingen enda ta da han gikk på scenen foran flere tusen fans i går kveld, etter at en hanestolt ordfører Herman Friele tok imot charterflyet til heltene på Flestland. I sentrum stod alle hjerter i en brann duskregnet var sjanseløs mot.

Bergensfruer, tjuagutter, buekorps og fjortiser. Alle var der, omfavnet hverandre, jublet, sang og gråt. For Brann, Bergens stolthet.

Etter et 22 år langt fotballeksil kom kongepokalen i går tilbake til Norges fotballhovedstad. Og det var ikke bare regnet som gjorde kinnene våte hos et rørt Brannlag som tok i mot hyllesten fra fansen som har stått ved dem i tykt og tynt.

I Bergen bor det nå 237 430 Brannfans. Over 20 000 av disse var på Ullevaal, fra jubelen å dømme var resten på plass på Torgallmenningen i går kveld. Spillerne gikk av scenen, festen fortsatte. Glem 1963, og glem 1982, forrige gang Brann vant cupen, over Mode. Nå er det 2004 som gjelder i Bergen, og minnene fra gresset noen timer tidligere.

Ydmyket

I garderoben noen minutter før avspark går Brann-trener Mons Ivar Mjelde bort til Bengt Sæternes og sier:

- Dette er kampen for deg, Bengt!

Ikke en gang 15 000 Brann-supportere på Ullevaal kunne drømt om hvor riktig det skulle være.

Klokka 13.14 i går var Steven Lustü og Tommy Berntsen regnet som Tippeligaens beste midtstopperpar. Klokka 13.48 så Lyn-duoen ut som førstereisgutter. Ydmyket og latterliggjort. Av klokskapen til Robbie Winters. Høyrebeinet til Martin Knudsen. Løpene til Paul Scharner. Men mest av alt: Farta, hodet og skuddbeinet til Bengt Sæternes.

- Han var fantastisk. De sjansene der har han ikke scoret på under treningene i det siste. Men jeg vil mye heller ha «tamme» folk på trening enn dem som bøtter inn mål, og får «rullegardinet» trukket ned når det blir kamp, sier Raymond Kvisvik til Dagbladet.

- Vi ser ikke det beste av Bengt Sæternes før neste år, mener trener Mons Ivar Mjelde.

Misliker rampelyset

I går satt Bengt Sæternes totalt omringet av TV-kameraer og pressefolk i vinnergarderoben på Ullevaal. Ordfører Friele var på besøk. Champagnekorkene spratt. Raymond Kvisvik spøkte med alt og alle. Men cupfinalehelten sjøl ville gjerne vært oppmerksomheten foruten. For 29-åringen fra Egersund misliker alt som heter rampelys.

- Akkurat nå føles det fantastisk. Men tankene og følelsene må komme etter hvert, sier Sæternes rolig.

- Jeg skjønner at det må til. Men jeg kunne godt klart meg uten. Jeg er tålmodig av natur. Gjør det jeg skal gjøre, sier Sæternes.

- Ord som «helt» er det dere i mediene som bruker. Her snakker vi ikke om helter. Jeg kan bare takke de andre spillerne for den jobben de gjorde før jeg kom til Brann, sier Sæternes.

- Har du problemer med pressen?

- Det er alltid noen som ødelegger for de andre. Sånn er det med media, supportere og andre også, sier Sæternes som i vestlandsbyen har fått kritikk for å holde pressen avstand.

- Det er ikke bare i Bergen. Jeg fikk kritikk for det når jeg var i utlandet også. Jeg ønsker å holde det på et normalt nivå. For dere journalister er det enten veldig bra eller veldig dårlig. Når jeg er forbanna, er det ikke vits å si noe. Da er det like godt å la være, forklarer rogalendingen.

Sportslig leder Per Ove Ludvigsen forklarer «kritikken» slik:

- Han er en innesluttet type. I tillegg har han slitt med diverse ting. Blant annet hadde han noe sykdomsproblemer med lave blodverdier tidligere i sesongen, sier Ludvigsen til Dagbladet. Men Brann-sjefen skryter av holdningene til eksproffen.

- Han er i alle fall ingen «stjerne» som kommer hjem for å avslutte karrieren, mener Ludvigsen.

Lyn-dødaren

Sæternes scora også tre mål mot Lyn i 5-1-nedsablingen tidligere i høst. Gårsdagens gullkopi var ingen tilfeldighet.

- Før kampen hadde jeg en del tanker på hvordan jeg skulle spille.

- Jeg skulle ta stopperne med på springeturer. Jeg følte at det stemte, sier Sæternes med et understatement som du må ha vært i Egersund og omegn for å skjønne dybden av.

Sammen med Robbie Winters terroriserte han Lyn-forsvaret på Ullevaal i går.

- Tre mål i en cupfinale er bare fantastisk, skryter makker Robbie Winters til Dagbladet.

Takker Mjelde

Bengt Sæternes var langt nede da han skrev under en tre-års kontrakt med Bergens stolthet i august i år. Proffeventyret i Brugge ble aldri vellykket for spilleren med fortid i Viking, Odd og Glimt.

- Jeg har glemt Brugge nå. Nå gjelder det å ta med de positive minnene derfra. Og treffer jeg Trond Sollied, så snakker jeg med ham, sier Sæternes med et lite smil.

I sommer var 29-åringen ønsket av andre klubber, men valgte Bergen.

- Magefølelsen sa Brann, og dette var det riktige valget, sier Sæternes og takker både klubb og trener Mjelde for «comebacket».

- Forskjellen er at jeg nå gleder meg til å gå på trening og spille kamper.

- De har vært tålmodige med meg. Mons har vært en god støtte. Spesielt de samtalene vi har hatt sammen. Brann hjalp meg til å komme tilbake.

I dag takker en hel by Bengt Sæternes for det samme.

<B>RESERVERT:</B> Bengt Sæternes likte ikke all viraken etter kampen i går.
<B>BYEN ER BERGEN, OG LAGET ER BRANN:</B> Bergenserne omfavnet hverandre, jublet, sang og gråt for Brann, Bergens stolthet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media