Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Ranheim - Brann 0-2

«Bergen-muren» herjer videre på tabelltopp. Styrer mot vanvittig rekord

Laget som slipper inn færrest mål vinner som regel Eliteserien. For øyeblikket er Brann hele fem ganger tettere defensivt enn sist gang de ble seriemester. I kveld ble Ranheim banket av «den nye Berlin-muren».

SJEFEN: Brann-stopper Vito Wormgoor styrer den bergenske muren til nye høyder. Foto: Bildbyrån
SJEFEN: Brann-stopper Vito Wormgoor styrer den bergenske muren til nye høyder. Foto: Bildbyrån Vis mer
  • Ranheim - Brann 0-2 (0-1)

(Dagbladet): I fjor overtok Brann tabelltoppen etter 5-0 hjemme mot Stabæk. I år gjentok bergenserne prestasjonen etter 3-0 over samme motstander. Det skjedde forrige helg.

I kveld møttes sensasjonslaget Ranheim og serieleder Brann til en ren duell om tabelltoppen i Eliteserien. Kampen som egentlig skulle innlede årets serie, ble utsatt grunnet vinterværet helt fram til i dag. I vårsola i kveld fortsatte bergenserne sin seiersrekke.

Steffen Lie Skålevik scoret bortelagets og kampens to eneste mål i kveldens toppoppgjør i en ny bunnsolid forestilling av rødtrøyene fra Bergen.

Selv med 0-2-tapet i dag er Ranheim foran storebror Rosenborg på tabellen. Brann rykker på sin side ytterligere ifra på tabelltopp, med tre poengs forsprang ned til Ole Gunnar Solskjærs Molde på 2. plass. Ranheim og Rosenborg er henholdsvis fire og fem poeng bak bergenserne.

HELT: Steffen Lie Skålevik scoret kampens to mål mot Ranheim. Foto: Bildbyrån
HELT: Steffen Lie Skålevik scoret kampens to mål mot Ranheim. Foto: Bildbyrån Vis mer

Nilsens forvandling

Etter at Lars Arne Nilsen overtok Brann, har rødtrøyene opplevd en eneste stor opptur.

Marerittet med Rikard Norling kunne knapt fått en større kontrast da Norlings mislykkede romanse og sviktende resultater ble erstattet av Nilsens toppidrettskultur og strålende resultater.

Nilsen snudde motgangsperioden i Brann på hodet og førte klubben til opprykk på direkten, etterfulgt av et enda mer imponerende sølv sesongen etter. Oppskriften har flere likhetstrekk til snuoperasjonen han gjorde med Hødd i 2012. Nå, etter seks serierunder, har Brann skaffet seg et forsprang på fem poeng til Rosenborg i kampen om seriegullet.

Bergenserne har vært bunnsolide defensivt under Nilsens ledelse. To baklengs på seks kamper er den råsterke fasiten så langt. Det første baklengsmålet i 2018 var det uforklarlige selvmålet fra Bismar Acosta mot Strømsgodset. Dermed er Harmeet Singh den eneste motspilleren som har scoret på Brann denne sesongen.

Kan knuse rekord

EKSTASE: Brann-fansen har mye å juble for om dagen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
EKSTASE: Brann-fansen har mye å juble for om dagen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Tidligere AaFK-stopper Vito Wormgoor styrer forsvaret til bergenserne med stor autoritet og trygghet. Han er lederen med stor L.

- Han er kanskje Eliteseriens beste midtstopper for øyeblikket, mener Eurosports Kjetil Rekdal.

Viktig er også midtbaneanker Sivert Heltne Nilsen, som fungerer som et skjold foran Branns solide forsvarsfirer, i tllegg til den enorme løpskraft over hele rekka.

Etter omleggingen til 16 lag i Eliteserien har ingen gått gjennom en sesong med færre baklengs enn det Rosenborg gjorde i fjor. 20 baklengs på 30 kamper var rekorden trønderne satt forrige sesong. Fortsetter Brann med samme gjerrighet resten av 2018, vil de ende på bare ti baklengs ved sesongslutt.

Ingen har vært i nærheten av noe liknende tidligere, selv om RBK lenge lå på det samme skjemaet i rekordsesongen i fjor. Trolig vil Brann - som alle andre - møte tyngre perioder senere, men innledningen deres av sesongen er i hvert fall helt spesiell.

For da Brann sist ble seriemester, i 2007, slapp de inn så mye som 39 mål på 26 kamper, altså 1,5 baklengs per kamp - mot bare 0,33 så langt i 2018.

Nå har de også en spiss som leverer nettkjenninger. Steffen Lie Skålevik scoret ti mål på ti kamper for Start i OBOS-ligaen i fjor og har i år fått sjansen som førstevalget på topp for Brann. Etter ett mål på de fem første kampene, noterte målsniken seg for to nye scoringer i kveld.

Helten Skålevik

Etter en tam åpning på kampen tok Brann ledelsen mot trønderne.

Kampuret viste 24 minutter da Kristoffer Barmen mottok ballen fra Gilbert Koomson og fant Steffen Lie Skålevik på lengste. Brann-spissen stupte fram og headet 1-0 til Lars Arne Nilsens menn.

Samme mann doblet ledelsen ti minutter etter pause. Nok en gang rullet Brann opp et effektivt angrep langs høyreside. Høyreback Taijo Teniste kom på et av sine mange gode løp, før han fant Skålevik foran mål. Ranheim-keeper Even Barli måtte kapitulere.

Flere scoringer ble det ikke. Brann slo Ranheim 2-0 med tomålsscorer Skålevik som den åpenbare helten. Men det er fortsatt det defensive fundamentet som gjør bergenserne unike. Der er for øvrig også spydspissen Skålevik en viktig brikke som førsteforsvarer for dette Brann-laget som jobber knallhardt for hverandre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media