DE VIL HA GULL: Branns kaptein, Vito Wormgoor, scoret 1-0 og hadde målgivende pasning til 2-0. Etter 1-5 i Molde og bare en seier på de fire siste hjemmekampene var det for en uke siden vanskelig å se Brann stå distansen. De fire forsterkningene velgjører Trond Mohn har bidratt til forandrer på det. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
DE VIL HA GULL: Branns kaptein, Vito Wormgoor, scoret 1-0 og hadde målgivende pasning til 2-0. Etter 1-5 i Molde og bare en seier på de fire siste hjemmekampene var det for en uke siden vanskelig å se Brann stå distansen. De fire forsterkningene velgjører Trond Mohn har bidratt til forandrer på det. Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Eliteserien 2018: Brann-Sarpsborg

Bergens snilleste mann har lagt forholdene til rette for Brann

Brann trengte ikke forsterkningene for å ta tre nye poeng i gullkampen. Ikke veldig overraskende, de ledet jo før velgjører Trond Mohn åpnet lommeboka enda en gang.

Brann-Sarpsborg 2-0 (1-0)

DU KJØPER IKKE et seriegull selv om du investerer dyrt i flere nye spillere. Det er ikke sånn det virker. Det Brann har gjort med de siste signeringene er å optimalisere muligheten og legge forholdene til rette for at det faktisk er mulig å spille tittelen hjem til Bergen.

BRANN HAR KJØPT fire nye spillere til en stall som lenge før de signerte hadde tatt Bergens stolthet til toppen av eliteserietabellen. Det er ikke sikkert de gjør laget bedre, du kan aldri spille med mer enn elleve mann.

Det som derimot er garantert er at det gir trener Lars Arne Nilsen en fleksibilitet han ikke hadde før Thomas Grøgaard, Daouda Bamba, Ruben Yttergård Jenssen og Christian Eggen Rismark kom til byen.

FØR DE SISTE signeringene, og spesielt etter at vaktbikkja Sivert Heltne Nilsen dro til Danmark og Brann dro til Molde for å tape 1-5, så jeg ikke et nytt seriegull til Brann. Det gjør jeg nå. De siste dagene av overgangsvinduet gjorde Brann godt. For Lars Arne Nilsen har ikke bare fått alternativer til det laget som har tatt Brann til toppen, han har fått reell konkurranse.

Det hadde han ikke før 15. august.

Nå har han det til gagns.

BRANN VAR IKKE fenomenale mot et slitent Sarpsborg. De var bare gode nok. De tok en tidlig ledelse, pakket igjen bakover, lot seg ikke friste til overmodige dumheter og viste med det en modenhet jakten på seriegullet vil kreve. Og det er det veldig mye vil handle om herfra og inn, evnen til å gjøre jobben, holde hodene kalde og være tålmodige.

Mot dødballaget Sarpsborg, som kom til Bergen med 15 dødballscoringer på de 18 første seriekampene, scoret Brann på to lange innkast.

DET ER SELVFØLGELIG mye du kan si om Sarpsborgs mangel på duellkraft i egen boks ved begge anledningene, det vi gjerne kaller svakt og passivt forsvarsspill. Men det tar ikke noe vekk fra scoringene. Som handlet om faktorer gullkampen vil handle mye om - vilje, duellkraft og marginer.

Sitter de to første i ryggmargen har den tredje en fortjent tendens til å komme av seg selv.

AT EUROPA KREVER så du denne søndagskvelden, spesielt når du har spilt bortekamp torsdag kveld. Sarpsborg var ikke hjemme fra Kroatia før langt utpå fredagen. Da er det tungt å dra til Bergen søndag formiddag, spille på Brann Stadion klokka 18.00 søndag kveld, for deretter å forte seg til Flesland og enda en hjemreise.

Men sånn er det å være i Europa, da er kamper torsdag og søndag det som står på menyen.

Og du velger ikke bort det.

Du gjør ditt beste.

ROTASJON PÅ LAGET hører med og er en selvfølge når kampene kommer så tett. Sarpsborg-trener Geir Bakke gjorde fire fra det laget som slo Rijeka 1-0 torsdag kveld, og som mest sannsynlig starter mot Maccabi Haifa førstkommende torsdag. Og selv om Sarpsborg har en helt ok spillerstall, så ser du forskjell.

Det er fint å prøve en talentfull 18-åring på topp, Jørgen Strand Larsen, akkurat tilbake etter et halvt års læretid i AC Milan.

Men det hadde vært bedre med Rashad Muhammed

MED TRE POENG i Bergen ville også Sarpsborg vært der oppe og luktet på topplasseringen i Eliteserien. Det er kjørt nå. Herfra og inn vil handle om topp tre. Men jeg tror ikke det er den lille muligheten til å vinne seriegull som har vært lengst framme og i panna til Geir Bakke de siste ukene.

Det er nok gruppespillet i Europa League.

SARPSBORG KAN KLARE det. Når du slår St. Gallen fra Sveits og Rijeka fra Kroatia kan du klare det som kommer fra Israel også. Så 0-2 i Bergen ødela ingen ting for sommerens store overraskelse i norsk fotball.

Jeg tror heller det skjerper dem.