<strong>POPULÆR:</strong> Tora Berger blir gratulert av fans etter seieren 10 km jaktstart i VM i skiskyting i Nove Mesto  i dag.
Foto: NTB scanpix
POPULÆR: Tora Berger blir gratulert av fans etter seieren 10 km jaktstart i VM i skiskyting i Nove Mesto i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Berger er tidenes norske skiskytterdronning

Unnskyldte seg til Liv Grete Poirée etter å ha tatt over tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

VM-gulløpet på jaktstart i dag, hennes første medalje i øvelsen noensinne, sendte lesjingen for alltid forbi forbildet Liv Grete Poiree (39).

OL- og seksdobbelt verdensmester Berger suste inn til sesongens sjuende seier i Tsjekkia. Det var også karrierens 23. triumf, VM-medalje nummer 15 og mesterskapsmedalje nummer 16.

Tora Berger leder nå sesongmålet, verdenscupen sammenlagt, med et lite hav av poeng (237 ned til toer Darja Domratsjeva).

Poirees 22 verdenscupseirer er for lengst historie. Det eneste NRK-eksperten leder på Berger i nå er antall individuelle VM-gull (seks mot tre).

- Jeg har unnskyldt meg til Liv Grete. Det er stas å ha gått forbi henne, men jeg håper det snart kommer noen unge jenter opp og slår meg lett, sa gulljenta framfor noen i VM hittil etter seier også i blandet stafett sist torsdag.

Norsk suksess Jaktstarten søndag så tidlig ut til å bli alt annet enn en norsk suksesshistorie. To liggende bomskudd og ett stående virket å ha fjernet gullsjansen.

<strong>OVERTATT TRONEN:</strong> Tora Berger har tatt over som skiskytterdronning etter Liv Grete Poirée. Foto: NTB Scanpix
OVERTATT TRONEN: Tora Berger har tatt over som skiskytterdronning etter Liv Grete Poirée. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg skal innrømme at jeg ikke trodde på gull etter tre bomskudd, iallfall da jeg gikk ut etter tredje skyting. Da så jeg ikke lenger muligheten til seier, men kanskje en medalje, sa Tora Berger.

På siste stående serie leverte hun en «Berger Spesial»: Fem blinker rett ned. Skjelvende rivaler var plutselig sjanseløse.

- Jeg fikk med meg at de andre bommet på siste skyting. Da handlet det kun om å holde fokus.

Egne bomskudd er vanligvis til ergrelse for Tora Berger, men på en gulldag i VM akter hun å la feilene ligge.

- Akkurat det at jeg bommet skal jeg greie å glemme ganske fort, selv om jeg bruker å irritere meg over slikt. I kveld skal jeg slappe godt av, så får jeg tenke skiskyting igjen når jeg skal terpe skyting senere.

Fantastisk VM Skiskytter-VM har startet fantastisk for Norges del med fire gull og ett sølv på fem øvelser hittil. Onsdag (kvinner) og torsdag (menn) står normaldistanse på programmet, så følger fellesstarter og stafetter.

Tora Bergers mesterskapsgull

18. februar 2010: GULL normaldistanse i Vancouver-OL
3. mars 2011: GULL blandet stafett i Khanty-Mansijsk-VM
1. mars 2012: GULL blandet stafett i Ruhpolding-VM
7. mars 2012: GULL normaldistanse i Ruhpolding-VM
11. mars 2012: GULL fellesstart i Ruhpolding-VM
7. februar 2013: GULL blandet stafett i Nove Mesto -VM
10. februar 2013: GULL jaktstart i Nove Mesto -VM.

Mandag og tirsdag er det konkurransefri.

- Jeg tar meg helt fri fra børsa i morgen, det handler om å skape overskudd der også, så regner jeg med å ta en klassisk økt på ski. Med skytingen er det litt annerledes enn med fysisk form. Skyteformen kan man bevare selv om børsa blir lagt bort litt, men det sliter man med fysisk om man står over en uke eller to med trening, hevdet Tora Berger.

Bare tre kvinnelige skiskyttere har gjennom tidene sanket flere verdenscupseirer enn Tora Berger: Svenske Magdalena Forsberg (42) samt tyske Magdalena Neuner (34) og Uschi Disl (30).

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer