BERGet LSK på første forsøk

Henning Berg fikk en drømmestart på Romerike.

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Lillestrøm - Rosenborg 4-2.

Da Lillestrøms katastrofesesong nådde et nytt bunnpunkt mot Vålerenga sist mandag, tok klubbledelsen grep og lot Henning Berg overta trenerroret flere uker før planen.

Det fikk varsellampene til å blinke hos Erik Hamrén foran oppgjøret på Åråsen.

- Alle undersøkelser jeg har sett viser at det bruker å komme et løft de første kampene etter et trenerskifte, sa Rosenborg-treneren til Adreseavisen.

Det var en bekymring som i aller høyeste grad skulle vise seg berettiget, selv om det tok 46 minutter pluss et drøyt kvarter før den ventede Berg-effekten skulle gjøre seg gjeldende.

I en kamp som enkelt kan fortelles som en historie om to vidt forskjellige omganger:

Den første handlet for det aller, aller meste handlet om et Rosenborg med los på bronsemedaljene i Tippeligaen.

Etter hvilen derimot, skulle Lillestrøm gi publikum på Åråsen et farvel med tippeligasesongen 2008, som gjenopprettet noe av den tapte ære, og kjempet seg tilbake til det som til slutt ble en komfortabel tomålsseier.

HERLIG AVSLUTNING: Mye å juble for på Åråsen søndag kveld. Lillestrøms Bjørn Helge Riise bærer Espen Søgård etter seier 4-2 over Rosenborg og dermed sikker plass i neste års eliteserie i fotball. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX
HERLIG AVSLUTNING: Mye å juble for på Åråsen søndag kveld. Lillestrøms Bjørn Helge Riise bærer Espen Søgård etter seier 4-2 over Rosenborg og dermed sikker plass i neste års eliteserie i fotball. Foto: ERLEND AAS/SCANPIX Vis mer

Annus horribilis

Da plassen var berget etter både å ha gjort sin del av jobben og fått en håndsrekning fra Lyn og Viking, var det mange som slapp følelsene løs i pressesonen på Åråsen.

- Det var sånn som manus skulle skrives etter vårt «annus horribilis», oppsummerer avtroppende LSK-manager Jan Åge Fjørtoft berg-og-dalbane-forestillingen han akkurat hadde bevitnet.

Espen Søgård trekker paralleller med sist gang det føltes virkelig godt å være LSK-spiller.

- Det er nesten som cupfinalen i fjor. Selv om det er to forskjellige settinger, gir begge deler utrolig mye glede, understreker LSK-veteranen.

- Dette topper det meste av det jeg har opplevd, og var rett og slett utrolig deilig, sier kaptein Frode Kippe.

Henning Berg har ikke levd under det samme trykket som Fjørtøft, Søgård og Kippe har vært igjennom siden motgangen begynte allerede i treningskampene på La Manga under serieoppkjøringen, men den ferske LSK-treneren har forstår selvfølgelig den enorme lettelsen hos sin nye arbeidsgiver.

- Alle seriekamper er viktige for Lillestrøm, men gleden ved en slik seier er nok større for et lag som har kjempet i motvind hele sesongen. De har kjempet imot og stått imot det meste, og det sier mye om den mentale styrken i spillergruppa, sier Henning Berg.

BERGet LSK på første forsøk

Sprudlende RBK-omgang

I likhet med den triste forestillingen mot Vålerenga på Ullevaal på mandag begynte det på verst tenkelig vis.

Krigerinstinktet, som har gjort LSK til en fryktet motstander, glimret med sitt fravær, og Rosenborg hadde rett og slett flere offensive strenger å spille på.

Etter å ha brukt de første ti minuttene på å spille seg varme i høstmørket eksploderte det fra et kontringssterkt Rosenborg anført av Marek Sapara i regissørrollen, Mikael Lustig som hovmester og Roar Strand som sikker eksekutør.

Sapara fant Lustig med en lekker pasning på høyresiden, som ga den svenske høyrebacken plenty med boltringsplass.

Uten press på seg kunne Lustig både orientere seg og fininnstille pasningsfoten med en forløsende ball, som satte opp Roar Strand, på løp fra dypet, i gunstig scoringsposisjon.

Den uutslitelige midtbanemaskinen hadde få problemer med å bredside inn ledelse fra 10-12 meter nede i lengste hjørne.

Effektive kanarifugler 

BERGet LSK på første forsøk

Selv om Lillestrøm fikk lite til å stemme framover på banen, viste "kanarifuglene" seg drepende effektive da konsentrasjonen først glapp.

Bjørn Helge Riise utnyttet at offsidefellen i de bakre rekker hos RBK feilet fullstendig og mottok ballen etter et diagonalløp fra sin høyrekant.

Olivier Occean var med på lagkameratens tankegang, og stakk motsatt vei. Med Micke Dorsin som siste hinder, la Riise ballen over til Occean, som alene med Jarstein hamret inn utligningen.

Ivers-kanon
Rosenborg fant imidlertid raskt fasongen igjen, og kunne gå i garderoben til pause med ledelse.

Etter 35 minutter tok nemlig Steffen Iversen kontrollen da Didier Konan Ya bommet på et luftig brasseforsøk.

Ballen endte hos Iversen som brystet med seg ballen forbi John Anders Bjørkøy før han banket ballen uttagbart under Otto Fredrikson.

Hamrén skulle, dessverre for Rosenborg, få rett i sine forhåndsantagelser, for noe riktig må nemlig ha blitt gjort i hjemmegarderoben foran de siste 45 minuttene.

Det var nemlig et helt annet hjemmelag som entret gressmatta etter pause. Godt hjulpet av et entusiastisk publikum, hadde man en helt annen tro på og en helt annen brodd i det man foretok seg.

Ny formasjon

Den mest synlige forandringen lå i en formasjonsendring hvor Arild Sundgot ble byttet inn for en blek Simen Brenne, og Magnus Myklebust ble trukket lengre ut på siden.

- Det fungerte mye bedre da jeg fikk flere muligheter til å utfordre én mot én, forklarer Myklebust overfor Dagbladet.no, som mener at det både er det fineste og viktigste målet han har scoret i karrieren.

Rosenborg ble stadig mer nølende, mens LSK kom stadig høyere i banen etter å ha festet bedre grep om en midtbane hvor man ble fullstendig overløpt før hvilen.

- Vi fikk de bevegelsene på topp som vi ville ha, og vi fikk brudd høyere oppe i banen, mener Henning Berg, som framhevet Bjørn Helge Riise som vesentlig årsak til at LSK koblet grep om oppgjøret.

Årets mål?

Det skulle til slutt kulminere i det som muligens blir å regne som årets mål på Åråsen.

Magnus Myklebust ekspederte John Anders Bjørkøys presise innlegg fra høyresiden på best tenkelig vis da han liggende i lufta saksesparket ballen opp i vinkelen bak en perpleks Jarstein.

- Bjørkøy hevder at det var en ferdigscoret pasning, men etter å ha sett reprisen, må jeg vel si at jeg hadde en finger med i spillet, gliser Myklebust etter stjernetreffet.

Sundgot snudde

En slik opplevelse var det som tydeligvis skulle til for at ketsjupeffekten skulle gjøre sitt inntog på Åråsen.

Kvarteret før slutt, og bare fem minutter etter Myklebusts perle, skulle Arild Sundgot sørge for at LSK var i føringen for første gang i kampen da han kontant headet Stensaas presise innlegg fra venstresiden via tverrliggeren og inn. 

Rosenborg skulle aldri klare å reise seg etter hjemmelagets solide snuoperasjon, og Olivier Occean kunne kort tid før slutt krone en magisk kveld på Romerike med sin andre scoring da han pirket inn 4-2 med Mikael Lustig som ryggsekk.

- I første omgang skaper vi fem-seks bra muligheter og scorer to flotte mål. Jeg er derfor meget fornøyd med første omgang. Den første delen av annen omgang er også ok, men de siste 30 minuttene er meget skuffende av oss, oppsummerer RBK-trener Erik Hamrén, som etter Tromsøs uavgjort i Bergen, er avhengig av hjelp fra seriemester Stabæk i siste serierunde om det skal bli medalje på Lerkendal.

For Henning Berg er imidlertid hovedmålsetningen om å berge plassen oppnådd på første forsøk, men LSK-treneren var aldri i tvil om at klubben skulle komme seg ut av uføret. 

-  Jeg hadde selvfølgelig planlagt med å spille i Tippeligaen neste sesong, selv om man blir mer nervøs jo færre kamper det er igjen.

SÅ STYGT UT: Rosenborg ledet to ganger på Åråsen, men Lillestrøm kjempet seg inn i kampen igjen og vant til slutt.
TAKK, TAKK: Lillestrøms redningsmann Henning Berg takker Olivier Occean for scoringen - men spissen har nok også noe å takke sin nye trener for.