Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Berget om søstras dominans: - Det var ikke noe kult

Har blitt pushet av storesøster.

TAKKER SØSTRA: Jo Inge Berget har mye å takke sin storesøster for. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TAKKER SØSTRA: Jo Inge Berget har mye å takke sin storesøster for. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Jo Inge og Marte Berget er et historisk søskenpar. Denne høsten har de blitt det første søskenparet av motsatt kjønn som har spilt i Champions League samtidig.

Marte Bergets Lillestrøm slo til med seier over FC Zürich Frauen på onsdag, mens Jo Inge Berget har målt krefter mot verdensstjerner som Cristiano Ronaldo i Real Madrid og Zlatan Ibrahimovic i PSG.

- Det er veldig moro. Marte har pushet meg i oppveksten og betydd mye for meg, forteller Jo Inge Berget til Dagbladet.

Mot Malta på lørdag var han ikke like toneangivende som da han scoret to mål mot Kroatia.

- Jeg var ikke så mye involvert i Kroatia-kampen heller, bortsett fra målene, mener Malmö-spissen, som allerede på lørdag rettet fokuset mot Italia.

Løper mer I Roma i kveld blir det trolig mindre ballkontakt og mer løping for Berget og hans landslagskolleger. Det betyr at 25-åringen kommer til å få bruk for den egenskapen han har forbedret mest det siste året: løpskapasiteten.

- Det som slår meg er at Jo Inge har blitt bedre trent og orker mer. Han har løpt mye i enkeltkamper tidligere, men nå gjør han det i kamp etter kamp, sier hans gamletrener Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

Landslagsvingen forklarer det slik:

- Jeg har fått spille mye over tid i en kantrolle hvor jeg har mer fokus på det defensive. Da er det naturlig at jeg har forbedret løpskapasiteten, mener Berget.

Søstra har mast på Jo Inge Men ifølge søstra Marte har hun en del av æren for Jo Inges utholdenhetsbaserte fremgang.

SKJEGG: I likhet med storebror Jo Inge Berget spiller Marte Berget fotball på høyt nivå og liker å vekke oppmerksomhet med frisyren. Foto: Marte Berget
SKJEGG: I likhet med storebror Jo Inge Berget spiller Marte Berget fotball på høyt nivå og liker å vekke oppmerksomhet med frisyren. Foto: Marte Berget Vis mer

- Jeg gikk lenge på langrenn, mens Jo Inge ga seg fort. Han likte bedre å leke med kula. Det var nok et riktig valg, men jeg har lenge sagt til Jo Inge at han ikke må se ned på skoene når han er sliten og at han bør forbedre kondisjonen sin, forteller hun til Dagbladet.

- Til slutt hørte han endelig på meg. Det tror jeg han er glad for nå. Jeg har alltid slått ham på løpstester, men nå kan det hende han slår meg, forteller Marte.

Det tror lillebror Jo Inge også.

- Vi har ikke løpt mot hverandre i det siste, så det er vanskelig å svare på. Men jeg tror nok at jeg ligger litt foran rent fotballmessig i hvert fall, sier mannen med det karakteristiske skjegget.

- Ikke kult å bli slått av storesøster Slik har det imidlertid ikke alltid vært. Marte, som er to år eldre enn Jo Inge, var hakket bedre i hele oppveksten.

- Det var naturlig så lenge hun var to år eldre enn meg, men det var ikke noe kult å bli slått av storesøster, innrømmer Berget.

- Det har vært en motivasjon å slå henne gjennom oppveksten. Hun har pushet meg og vært viktig for min utvikling, sier Malmö-angriperen.

Akkurat det har også storesøster Marte skjønt.

- Han har hele tiden prøvd å slå meg. Det slet han lenge med, så det har nok vært en motivasjon, forteller LSK-spilleren.

- Kan slå begge veier Nå retter Jo Inge Berget blikket frem mot skjebnekampen mot Italia i Roma på tirsdag.

- Det blir en helt annen kamp enn Malta-kampen. Det er en tøffere motstander, hvor det blir helt andre forutsetninger, mener han.

Italia er allerede klar for EM og har således ingenting å spille for mot Per-Mathias Høgmos menn.

- Det kan slå begge veier. Da kan Italia spille uten press og med senkede skuldre. Men forhåpentligvis betyr det at vi vil litt mer. Jeg håper vi kan utnytte det, sier Berget.

Best mot de beste Berget har en egen evne til å stå frem i slike storkamper.

De to målene mot Kroatia forrige måned er hovedgrunnen til at fotballoptimismen er så stor i Norge nå.

De fleste husker angrepsspillerens skjeggete jubelbilde mot Celtic, da Berget med sine to bortemål i Skottland var avgjørende for at Malmö tok seg videre til Champions League.

Jublet gjorde også Berget da han reddet Molde i cupfinalen mot Rosenborg i 2013 med sin sene utligning. Til slutt kunne romsdalingene feire cupgullet etter 4-2 over erkerivalene.

Samme år herjet Berget da Norge tok en sensasjonell bronse i U21-EM i Israel. Scoring og storspill i 3-1-triumfen over England sementerer Bergets evne til å stå frem mot stjernene. Da herjet Berget med Jordan Henderson og co. 

- Det er slike øyeblikk man trener for og drømmer om. Det er da man ønsker å få ut det beste av seg selv, forteller Berget.

I playoff-kampene til mesterskapet var det de franske stjernene som ble ydmyket. Real Madrid-stopper Raphaël Varane og nåværende Manchester City-stopper Eliaquim Mangala var sjanseløse mot Berget, som både scoret og herjet i 5-3-triumfen i Drammen.

I 2012 tok Molde seg til gruppespillet i Europa League for første gang. Hvem andre enn Berget stod frem som den store helten da han scoret borte mot nederlandske Heerenveen og sendte Molde til gruppespillet.

Teknikeren stod også frem i Champions League-kvalifiseringen samme år. I den tøffe bortekampen mot Basel sendte Berget gjestene i ledelsen. Om Magne Hoseth hadde scoret på straffespark, ville Molde gått videre.

Mot Italia håper Berget å stjele overskriftene på ny.

- Jeg får ofte ut det beste av meg i slike kamper. Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor det er slik, men jeg håper å gjenta det mot Italia, sier Malmö-profilen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!