FEIRET: Seieren over Norge betydde mye for et presset belgisk lag. Foto: Scanpix
FEIRET: Seieren over Norge betydde mye for et presset belgisk lag. Foto: ScanpixVis mer

Berisha sjokkerte Belgia, så raknet Norge: - Hva skjer med laget vårt?

De norske gutta tapte 3-2.

• Belgia - Norge 3-2 (1-1)

NORGE/BELGIA (Dagbladet): Norges oppløftende 3-2-seier over Island sist onsdag sprøytet etterlengtet selvtillit inn i den norske troppen. Til den kampen gjorde Per-Mathias en formasjonsendring - fra 4-4-1-1 som ble brukt mot Portugal, til 4-3-3.

I kveldens oppgjør mot den fremadstormende fotballnasjonen Belgia fortsatte Høgmo med det samme systemet. Forutsetningene var imidlertid annerledes: Mens Island er en nasjon Norge normalt sett skal slå på hjemmebane, representerte det belgiske stjernegalleriet i utgangspunktet en helt annen motstand i Brussel.

Målrikt Få, om noen, kunne likevel forutse hvilken utrolig fotballkamp vi skulle bli vitne til. Først snudde Norge 1-0 til 1-2-ledelse. Så scoret Belgia to kjappe mål i andre omgang og vant 3-2.

- Hva skjer med laget vårt?, undret Max-ekspert Tor Ole Skullerud etter at det raknet 20 minutter før full tid.

Etter kampen forklarte Stefan Johansen hvordan han opplevde matchen overfor Max.

- Det var veldig bra til tider, spesielt i første omgang. Den var fantastisk bra. Etter det begynner Belgia å få litt bedre tempo i spillet sitt. Da ser vi at de har noen fantastiske spillere utpå der. Det blir vanskelig å henge med. Det blir tungt på slutten. Det er surt å tape, men vi må ta med oss det positive inn mot Tyskland-kampen, sier Johansen om åpningen på VM-kvalifiseringen 4. september.

Berishas suser Det var etter at Romelu Lukaku sendte Belgia i ledelsen at Norge snudde kampen. Først styrte Joshua King inn 1-1 på elegant vis midtveis ut i første omgang, så startet Veton Berisha den andre med å sjokkere hjemmepublikummet.

Etter å ha dratt seg innover i banen fra sin høyre kant-posisjon, hamret Egersund-gutten ballen forbi keeper Thibaut Courtois og opp i vinkelen med venstrefoten til 2-1 for Norge like etter sidebyttet.

- Jeg fikk sjansen til å skyte og da var det bare å prøve. Jeg er godt fornøyd med at Courtois ikke engang fikk opp hendene. Det var veldig kjekt å spille. Belgia er et bra landslag, skal til EM og stilte med sitt beste lag. Jeg syns likevel at vi gjør en god kamp. Det er bare synd at vi taper, da blir det litt mindre bra, sier Berisha til Max.

SCORET: Veton Berisha og Joshua King satte inn et nydelig mål hver for Norge. Foto: Scanpix
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SCORET: Veton Berisha og Joshua King satte inn et nydelig mål hver for Norge. Foto: Scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

For 20 minutter før full tid raknet det norske laget etter at Kevin De Bruyne og Eden Hazard kombinerte på eminent vis. Førstnevnte befant seg ute på høyresiden i det belgiske angrepet, så opp og prikket Hazard inne i feltet med et presist innlegg. Chelsea-spilleren fikk dermed en enkel jobb med å heade inn 2-2, og like etterpå stanget innbytter Laurent Ciman inn 3-2 på corner.

Lukaku-kanon Lukakus første scoring var en konsekvens av en svak inngripen av både høyre back Jonas Svensson og keeper Ørjan Nyland etter bare to og et halvt minutt av kampen, noe Everton-spissen utnyttet ved å sette inn 1-0 til hjemmelaget på nådeløst vis.

- Det er forferdelig dårlig forsvarsspill av Norge. Jeg stiller også spørsmålet om Nyland ikke burde klart å fått opp hendene. Skuddet er hardt, men det er fra 16 meter, sa Skullerud.

Baklengsmålet oppsto etter at Svensson bommet da han skulle klarere ballen foran føttene på Lukaku. Det utnyttet den belgiske kraftpluggen som avanserte et par meter før han klinket til. Avslutningen var hard, men gikk midt på Norges sisteskanse.

- Det er svakt av de to norske backene som er involvert. Selv om skuddet går rett på Nyland, er det så hardt at han ikke får opp armene, konstaterte Max-kommentator Kenneth Fredheim på direkten.

- Dette går jo ikke De belgiske spillerne har fått mye kritikk av nasjonens medier på grunn av flere svake opptredener den siste tiden. I kveldens oppgjør mot Norge virket det innledningsvis som at laget var fast bestemt på å rette opp inntrykket før avreise til EM i Frankrike til uka.

Med et høyt balltempo og stor kvalitet i det de foretok seg, kjørte Marc Wilmots menn tidvis over de hvitkledde nordmennene.

- Dette her går jo ikke. Noen må jo ut å støte på ballfører, sa Fredheim etter et skudd av Axel Witsel som strøk stolpen.

- Vi blir spilt veldig, veldig lave. Det handler om at tempoet er så høyt at vi sliter med å dekke rom tidlig i kampen, forklarte Skullerud.

King-perle Midtveis ut i første omgang hadde det vært få lyspunkter for Norge, men da sto plutselig lagkaptein Stefan Johansen og Bournemouth-spiss King fram.

Etter å ha stjålet til seg ballen langt inne på Belgias banehalvdel, slo Johansen en fint vektet utsidepasning til King som var plassert til venstre for 16-meteren. Med et elegant touch fulgte Romsås-gutten opp med å ekspedere ballen videre inn i det motsatte hjørnet til 1-1.

- Det er to fenomenale prestasjoner av Johansen og King, kommenterte Fredheim.

Etter utligningen ble Norge en langt mer fremtrende aktør i kampen. Kort tid før pause var også både Berisha og King nære ved å sende det norske laget i ledelsen.

- Vi har spilt oss inn i denne kampen sakte, men sikkert. Det er en meget god første omgang av Norge, mente Skullerud, som måtte se at det ble tap til tross for lederscoringen etter hvilen.

TOK LEDELSEN: Lukaku banket inn 1-0. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TOK LEDELSEN: Lukaku banket inn 1-0. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer